Informační zdroje pro podporu rozhodování v klinické praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Advertisements

Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Online nástroje pro podporu klinického rozhodování
CABI Compendia a elektronické knihy dostupné na MENDELU
Rešerše v oblasti biomedicíny
Projekt EU ve Fakultní nemocnici Olomouc
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
ProQuest Central Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Seminář Sledování využívání elektronických informačních zdrojů Ing. Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Komise pro EIZ – AKVŠ.
Přednáška pro Kabinet informačníh studií a knihovnictví, Masarykova univerzita, Brno, duben 2009 Competitive Intelligence z pohledu informační profese.
Evidence-Based Medicine Databáze Cochrane Collaboration IMZS FM VŠE 2003.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
MUDR. PETR LESNÝ LÉKAŘ A KNIHOVNA. OBSAH Medicína a informace Postřehy z teorie a praxe Lékaři a knihovna Medicína založená na důkazech a personalizovaná.
Metodologie výzkumu J.Hendl.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
Evidence based medicine a informační zdroje
Architektura virtuální dětské kliniky
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc. Dětská klinika.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Informační zdroje z oblasti lékařství a zdravotnictví Moravská zemská knihovna v Brně Martina Machátová Tel.:
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Adaptace klinických doporučených postupů Radim Líčeník Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
Sabine Teichert Manažer prodeje & marketingu červen, 2007 Vítejte na Informačním dni společnosti EBSCO.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Informační zdroje pro molekulární biologii M. Jurajda.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Informační zdroje pro zubní lékařství
Rešerše v oblasti biomedicíny
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden3 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
E-zdroje z projektů VaVpI Brno, 27. března Další databáze.
Martin Krčál Proquest 5000 ÚK FSS MU, čtvrtek Ústřední knihovna FSS MU.
Adaptace klinického doporučeného postupu prevence rotavirových infekcí Případová studie Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika LFUP a FN Olomouc
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Zvyšování zdravotní gramotnosti - možnosti veřejných knihoven PhDr. Helena Bouzková, PhDr. Eva Lesenková, Ph.D., Národní lékařská knihovna.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
ProQuest Central Mgr. Alena Doláková
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Univerzita Palackého v Olomouci
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
Hierarchie a hodnocení zdrojů pro získání dat Hierarchy of Evidence
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Informační zdroje pro podporu rozhodování v klinické praxi Vendula Papíková

Osnova Úvod - případová úloha Teoretický rámec: Medicína založená na důkazech Definice EBM Hierarchie důkazů Hierarchie informačních zdrojů pro EBM („5S“) Přehled informačních zdrojů pro EBM podle hierarchie „5S“

Případová úloha Je podávání vitaminu C účinné v prevenci a/nebo léčbě běžného nachlazení?

Případová úloha

Případová úloha

Případová úloha počet umřelých/ Nic se nestalo

Případová úloha

Případová úloha

Případová úloha

Medicína založená na důkazech Evidence-Based Medicine EBM je proces systematického přezkoumávání, vyhodnocování a používání vědeckovýzkumných poznatků a závěrů s cílem poskytovat optimální klinickou péči jednotlivým pacientům. Vykonáváním EBM v praxi je myšlena integrace individuální klinické odbornosti lékařů s nejkvalitnějšími objektivními důkazy pocházejícími ze systematicky prováděného výzkumu s ohledem na konkrétní situaci a preference daného pacienta.

Hierarchie důkazů

Informační zdroje pro EBM Volně dostupné Placené Primární Sekundární Obecné biomedicínské zdroje se specializovanými funkcemi Specializované informační zdroje

Hierarchie důkazů „5S“ hierarchie důkazů z medicínského výzkumu (Haynes, 2006)

Studie MEDLINE/PubMed www.pubmed.gov

Studie MEDLINE/PubMed

Studie MEDLINE/PubMed

Studie MEDLINE/PubMed

Studie MEDLINE/PubMed http://pmi.nlm.nih.gov/interact

Studie MEDLINE/PubMed http://pubmedhh.nlm.nih.gov

Studie MEDLINE/PubMed http://pubmedhh.nlm.nih.gov

Studie EMBASE www.embase.com

Syntézy Cochranova knihovna www.thecochranelibrary.com

Syntézy Cochranova knihovna

Syntézy Cochranovy přehledy www.cochrane.org

Synopse studií a syntéz www.acpjc.org www.evidence-basedmedicine.com

Synopse studií a syntéz

Souhrny www.clinicalevidence.com

Souhrny http://pier.acponline.org

Lékařská doporučení www.guideline.gov http://ebmg.wiley.com

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters „Clinical knowledge management system“ pro podporu rozhodování Producent: Evidence Matters, Inc. Vydavatel: ProQuest CSA Databáze navržená lékařem (Dr Ofer Allan Avital), Databáze určená klinikům, lékařským knihovníkům, tvůrcům lékařských doporučení, manažerům a všem, kdo rozhodují o zdravotnické péči www.evidencematters.com

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters Pomocí jednoduchého uživatelského rozhraní prohledává nejnovější recenzované vědecké práce, aktualizace několikrát týdně

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters Rozhrani je konstruováno podle modelu PICO Patient Intervention Comparison Outcome

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters Dodává výsledky přizpůsobené konkrétnímu pacientovi s ohledem na jeho věk, pohlaví ad. demografické údaje, na stadium nemoci a intoleranci dosavadní léčby. Výsledky jsou uspořádány podle klinických důkazů o efektivitě, bezpečnosti a ceně terapie do přehledných grafů („meta-grafů“) a tabulek

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters I při minimálním pročítaní výsledků je možné dostat se rychle k potřebným detailům.

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters scr

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters scr

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters scr

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters scr

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters Kardiologie Endokrinologie a metabolismu Onkologie Respiračních nemocí Gastroenterologie Neurologie Urologie Ortopedie Gynekologie Zahrnuje přes 150 000 výstupů (Outcomes) pokrývajících 1400 léčebných postupů (Interventions, Comparisons) z oblasti:

Specializované bibliografické databáze Evidence Matters Minimalizuje čas potřebný na vyhledání patřičných klinických důkazů Umožňuje integraci do elektronického zdravotního záznamu

Specializované databázové kolekce Evidence-Based Medicine Reviews Collection Vydavatel: Ovid Technologies, Ltd., Producent: American College of Physicians Kolekce obsahuje přes 360 000 záznamů z: ACP Journal Club Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR) Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL, Definitive Controlled Trials ) Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE) www.ovid.com

Specializované databázové kolekce Evidence-Based Medicine Reviews Collection Plné texty 2 časopisů: ACP Journal Club (American College of Physicians) Evidence-Based Medicine (ACP a BMJ Publishing Group) Plné texty Cochranových přehledů Kompletní přehledy – pravidelně aktualizované (Collaborative Review Groups) Protokoly – podklady, cíle, metody ACP Journal Club (od r. 1991) Prod.: American College of Physicians Cochrane Database of Systematic Reviews (od r. 1991) Prod.: Cochranova spolupráce

Přehled více než 350 tis. klinických studií explicitně kontrolovaných Specializované databázové kolekce Evidence-Based Medicine Reviews Collection Přehled více než 350 tis. klinických studií explicitně kontrolovaných zdroj dat pro systematické přehledy nezatížený bias výsledek ručního prohledávání veškeré svět. biomed. literatury Strukturovaná abstrakta kriticky hodnotící systemat. přehledy na téma dg., th., preven., screen., rehab. t.č. 4500 strukturovaných abstrakt z různých medicínských časopisů Cochrane Central Register of Controlled Trials (od r. 2001) Prod.: Cochranova spolupráce ad. dobrovolníci Database of Abstracts of Reviews of Effects (od r. 1994/1995) Prod.: Centre for Reviewes and Dissemination, National Health Services, University of York, GB

Specializované databázové kolekce ClinicalResource@Ovid Informační zdroj pro zefektivnění práce lékařů a sester v každodenní praxi Vydavatel: Ovid Technologies, Ltd. Zpřístupňuje na jednom místě informace pro potřeby EBM z primární lékařské literatury a z dalších recenzovaných zdrojů z produkce Ovid Poskytuje rychlé, klinicky relevantní odpovědi pro léčebnou péči pro další vzdělávání zdravotnického personálu pro pacienty

Specializované databázové kolekce ClinicalResource@Ovid Na jednom místě zpřístupňuje klinicky relevantní zdroje: Expertní monografie z databáze LWW 5-Minute Clinical Consult Database Lékařská doporučení z Clin-eguide Evidence-Based Guidelines Farmakologické informace z publikací Drug Facts and Comparisons, Pocket Version a A to Z Drug Facts Články / bibliografie z databází MEDLINE® (od r. 1996) a CINAHL Údaje o přírod. produktech Review of Natural Products Materiály ad. inf. pro pacienty MedFacts NGC - National Guideline Clearinghouse z Clinical Reference Systems od McKesson

Specializované databázové kolekce ClinicalResource@Ovid Automaticky integruje: databáze pro EBM z kolekce Evidence-Based Medicine Reviews a elektronické knihy Books@Ovid jsou-li předplacené Umožňuje: vyhledávání v přirozeném jazyce řazení výsledků podle relevantnosti

Specializované vyhledávací nástroje TRIP - Turning Research Into Practice www.tripdatabase.com

Specializované vyhledávací nástroje TRIP - Turning Research Into Practice

Specializované vyhledávací nástroje SUMSearch http://sumsearch.uthscsa.edu

Specializované vyhledávací nástroje SUMSearch Prohledává mj.: NGC DARE PubMed

Specializované vyhledávací nástroje CAT Crawler http://sbcr.bii.a-star.edu.sg/cgi-bin/catcrawler/searchCAT.pl