Dusičnany v potravinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Civilizační choroby a výživa
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
„EU peníze středním školám“
Staphylococcus aureus
Fluorid v zubní hygieně
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Dusík, N.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trávicí soustava člověka
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Trávicí soustava obratlovců
IMMUBLEND.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Zelenina, … Dodatky, ….
Oběhová soustava Červené krvinky.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Dusík.
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
PESTROST STRAVY.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Dusičnany v potravinách Zuzana Pražmová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Dusičnany Jsou nitráty, soli kyseliny dusičné V přírodě vznikají účinkem nitrifikačních bakterií z amoniaku Některé dusičnany se používají jako dusíkatá hnojiva

Zdroje dusičnanů Dusičnany a dusitany (nitráty a nitrity) jsou přirozenou složkou mnoha potravin v důsledku koloběhu dusíku v přírodě Běžně se vyskytují ve vodě (z hnojiv se můžou dostat do povrchových a podpovrchových vod) V živočišných potravinách bývá obsah dusičnanů velmi nízký, výjimkou jsou masné výrobky, do nichž se dusičnany nebo dusitany přidávají při solení masa

Zdroje dusičnanů Nejrizikovější potravinou, co se týče obsahu dusičnanů, je zelenina Různé druhy zeleniny akumulují dusičnany v různé míře (záleží na klimatických podmínkách) Vysoký obsah bývá v salátu, špenátu, ředkvi a celeru (nad 1000 mg/kg) Z ovoce jsou dodavateli dusičnanů zejména jahody, melouny a banány

Toxikologický význam Dusičnany jsou samy o sobě netoxické Jsou však poměrně snadno v organismu redukovány na dusitany – ty představují velké zdravotní nebezpečí, zejména pro kojence Pokud jsou přikrmováni zeleninovými šťávami, odvary a jinými zeleninovými pokrmy s vyšším obsahem dusičnanů, může dojít k vážnému onemocnění kojence (dochází k methemoglobinémii)

Toxikologický význam Methemoglobinémie : Dusičnany se mohou změnit redukcí na dusitany – látky velmi toxické, které vyvolají vlastní otravu Po vstřebání ze střev do krve dochází jejich působením ke změně barviva v červených krvinkách (změna mocenství železa) – krvinka ztrácí schopnost vázat a přenášet kyslík ke tkáním. Tkáně mají nedostatek kyslíku, dítě těžce dýchá, je promodralé, může mít křeče a pokud nepřestane přívod dusičnanů, může toto onemocnění končit i úmrtím dítěte.  

Toxikologický význam Také u dospělých může při zvýšeném přívodu dusičnanů dojít k nepříznivým následkům Zhoršují využití živin poškozením trávicích enzymů, ovlivňují negativně funkci štítné žlázy a funkci srdce Přecházejí z krve též do slin a již v dutině ústní se redukují na dusitany Ty se pak v kyselém prostředí žaludku mohou slučovat s bílkovinnými štěpy a jinými látkami /z léčiv/ na tzv. nitrosaminy Vznikají i ve střevě za účasti střevní mikroflóry (počítají se mezi kancerogeny např. ca jícnu, žaludku, moč. měchýře) Nitrosaminy působí toxicky i na játra Přijímané matkou ve větším množství mohou negativně ovlivnit vývoj plodu a kvalitu mateřského mléka  

Jak se uchránit před dusičnany Dnes už nejsou dusičnany takovým strašákem jako dřív Proti působení dusičnanů se lze bránit dostatečným příjmem přírodních antioxidantů - betakarotenu, vitamínů C a E. Jednoznačně je lepší čerstvé jídlo. Při nákupu zeleniny pečlivě vybíráme prvotřídní plody Zelenina a ovoce z vlastního zdroje U dětí upřednostňovat používání kojenecké vody

Dusitany Jejich použití je předmětem častých diskusí právě z důvodu jejich toxicity a z důvodu rizika možného vzniku karcinogenních nitrosaminů Používají se k solení masa a masných výrobků jako dusitanové solící směsi Obsahují dusitan sodný Obsah dusitanů v masných výrobcích je regulován a systematicky a důkladně dozorován

Maso solíme ze čtyř důvodů: Kvůli slané chuti Solicí směs má konzervační účinek Zvyšuje rozpustnost bílkovin a tím zlepšuje schopnost masa vázat vodu (v něm obsaženou i vodu technologicky přidávanou) K uchování a stabilizaci přirozeně červeně-růžové barvy masa

Co se děje v mase po přidání solící směsi: Dusitan se v prostředí masa velmi rychle redukuje na oxid dusnatý, ten se váže na myoglobin masa a působením teploty vytvoří stabilní růžově zbarvený nitroxymyochrom. Příznivý účinek dusitanového solení: inhibuje spory Clostridia botulinum Působí antioxidačně

Máme tedy mít strach z dusitanů v masných výrobcích ? Dusitan je toxickou látkou, před jeho přívodem do organismu by měly být chráněny především malé děti a to ze všech zdrojů včetně masných výrobků Ostatní populace by měla dodržovat zásady správné výživy : „ jezme pestře a střídmě “ Dusitan pro potravinářské účely smí být prodáván pouze ve směsi se stolní solí a její obsah v masných výrobcích je limitován a kontrolován Přesto je nutno hledat cesty ke snížení zbytkového množství dusitanů v masných výrobcích

Děkuji za pozornost 