Živočichové v lesích Měkkýši.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

Semenné rostliny, rostlinné orgány
Výživa člověka.
- Úvod do biologie člověka
MLŽI.
Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
Voda a její okolí.
Genetika člověka.
Lesní obratlovci – plazi, ptáci
Vylučovací soustava člověka
Povrch těla člověka.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Vývoj člověka - postnatální
Smyslová soustava člověka
Rostliny rybníka a jeho okolí
Lesní obratlovci – savci
Živočichové rybníka Žahavci.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Opakování a procvičení učiva
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Zástupci měkkýšů Metodika:
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti třemi. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná třemi. Speciální.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti čtyř. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná čtyřmi. Speciální.
Základní škola Kladruby
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti šesti. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná šesti. Speciální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními částmi těla měkkýšů.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši hlavonožci.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá sčítáním desetinných čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci sečtou desetinná čísla. Speciální vzdělávací.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Kmen: MĚKKÝŠI.
Taxonomie měkkýšů.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Anotace – Ulity, lastury Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností a odpovědí na doplňující.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
HÁDEJ, KDO JSEM - MĚKKÝŠI Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_47_Pr6_hadej_mekkysi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_122_Plži
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
VY_32_INOVACE_35_Měkkýši - 1.část
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

Živočichové v lesích Měkkýši

Identifikátor materiálu: EU - 15 - 15 Anotace Prezentace, která se zabývá skupinou měkkýšů Autor Lucie Zikmundová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s měkkýši, se stavbou těla a s nejznámějšími zástupci Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Měkkýši, plži, mlži, hlavonožci, ulita, lastura Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost/datum 544 kB/listopad 2011

Metodické pokyny Prezentace a doplňování je vytvořeno pro práci na interaktivní tabuli Smart board. Prezentace obsahuje výklad o nahosemenných rostlinách a je doplněna o otázky na dané téma Slide č. 4: výklad (charakteristika měkkýšů) + zápis Slide č. 5: výklad (charakteristika mlžů a hlavonožců)+ zápis Slide č. 6: obrázek Slide č. 7: obrázek Slide č. 8: výklad (charakteristika plžů + zástupce) + zápis Slide č. 9: výklad (charakteristika zástupce – slimák popelavý) + zápis Slide č.10: výklad (charakteristika zástupce – pásovka keřová) + zápis Slide č. 11: práce pro žáky (doplnění pojmů do vět, klik na řešení)

Měkkýši Měkké nečlánkované tělo Nemají vnitřní kostru Většina z nich má pevnou schránku Ochrana těla Vápenaté Dělí se: PLŽE MLŽE HLAVONOŽCE

Mlži a hlavonožci Pouze vodní živočichové. V lese se proto s nimi nesetkáme. Nejtypičtějším zástupcem mlžů je škeble Měkké tělo je chráněno dvoudílnou schránkou = lastury Vnitřní vrstva schránky je perleťová Dalšími zástupci jsou ústřice, slávky nebo srdcovky Nejtypičtějším zástupcem je chobotnice Dalšími známými hlavonožci jsou sépie nebo krakatice Dříve měly všechny druhy schránku, dnes jen některé druhy (např. loděnka)

Škeble rybničná 1

Chobotnice 2

Plži Početná skupina Vodní i suchozemští Nejznámější zástupce je HLEMÝŽĎ ZAHRADNÍ nebo SLIMÁK POPELAVÝ Zimu přespává zahrabaný v listí Na jaře klade vajíčka (mláďata jsou podobná dospělcům a rychle rostou) 3

Plži – slimák popelavý Tělo tvořeno svalnatou nohou Vylučuje sliz na povrch těla (usnadnění pohybu) Přední část nohy tvoří hlava Ústa s drsným jazýčkem Obrušování potravy (rostliny a houby) 2 páry tykadel Citlivá a vysunovatelná Přední pár (kratší) – hmatová funkce Zadní pár (delší) - oči Na hřbetě za hlavou má kožnatý štít Po jeho pravé straně se nachází dýchací otvor

Pásovka keřová Tělo tvoří také svalnatá noha Tělo je chráněno schránkou = ULITA Spirálovitá Naoranžovělá s hnědými pruhy Pro ukrytí v nepříznivých podmínkách 4

Věty k doplnění schránku slimák plže hlavonožce mlžů perleťová 1) Většina měkkýšů má na povrchu těla pevnou ………………. Výjimku tvoří například …………… 2) Měkkýše dělíme na 3 skupiny: ………………, mlže a …………………. 3) Schránka ……………….. se nazývá lastura a její vnitřní vrstva je …………………… 4) Tělo plžů je tvořenou hlavou a ………………… 5) Schránka plžů se nazývá …………………. slimák schránku plže hlavonožce mlžů perleťová svalnatou nohou ulita ŘEŠENÍ

Zdroj informací KVASNIČKOVÁ, L. Ekologický přírodopis 6. Fortuna, 2002. ISBN 8071687839 ČABRADOVÁ, V. HASCH, F. SEJPKA, J. VANĚČKOVÁ, I. Přírodopis 7 pro ZŠ a VG UČ. Fraus, 2005. ISBN 80-7238-424-4 Obr. 1 [cit. 2011-18-11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Lamiot <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anodonte_du_cygne.jpg?uselang=cs> Obr. 2 [cit. 2011-18-11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: OpenCage <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Octopus_vulgaris.jpg?uselang=cs > Obr. 3 [cit. 2011-18-11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Kpjas < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slug_260605_kpjas.jpg > Obr. 4 [cit. 2011-18-11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Mad Max <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/Snail- WA_edit02.jpg/461px-Snail-WA_edit02.jpg>