GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
HYDROSFÉRA.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_6 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_2 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 1_2_ZMP_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 1. Ročník Anotace Fyzická.
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Atmosféra (IX. Část) Název školy
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
Globální cirkulace atmosféry
Světový oceán.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Využití energie přílivu
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
Atlantský a Severní ledový oceán
Slapové jevy Igor Dostal.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.19 Téma: Zeměpis světadílů -
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Slapy Amálie Knotová 1.B.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
AMERIKA Podnebí III2-Z7-I-04
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Podnebí, podnebné pásy.
H YDROSFÉRA – POHYBY MOŘSKÉ VODY Autor: Hana Brýdlová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor RNDr. Běla Vobecká Číslo materiálu 1_2_ZMP_15 Datum vytvoření 21. 1. 2014 Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu a procvičování Ročník 1. ročník, seminář 3., 4. ročník Anotace Hydrosféra – II. (oceány) Klíčová slova světový oceán, úmoří, vlastnosti mořské vody, pohyby mořské vody – vlnění, dmutí, mořské proudy Vzdělávací oblast Člověk a příroda - zeměpis Očekávaný výstup Žák se orientuje na mapě, charakterizuje jednotlivé vlastnosti mořské vody, umí vysvětlit příčiny pohybů vody Zdroje a citace BIČÍK, Ivan, Ivan BIČÍK a Bohumír JANSKÝ. <i>Příroda a lidé Země: učebnice zeměpisu pro střední školy</i>. 2., upr. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2007, 135 s. KAŠPAROVSKÝ, Karel. <i>Zeměpis I. v kostce: pro střední školy : [úvod do geografie, kartografie, fyzická geografie, socioekonomická geografie]</i>. 2. vyd., 1. dotisk. Praha: Fragment, 2006. ISBN 978-802-5300-299.

1.) vyjmenujte jednotlivé oceány, která nej - se s nimi pojí? • vysvětlete pojem světový oceán (29% povrchu Z, pevniny 71% ) 1.) vyjmenujte jednotlivé oceány, která nej - se s nimi pojí? 2.) najděte nejhlubší místa jednotlivých oceánů 3.) vysvětlete pojmy: úmoří oceánů průlivy X průplavy moře - vnitřní, okrajová

Světový oceán http://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/js13/fyz_geogr/web/pics/obr12-02.png

Vlastnosti mořské vody a) slanost = salinita - co udává slanost mořské vody? - jaká je průměrná slanost? - co slanost vody ovlivňuje? - kde se setkáme s extrémy slanosti vody? - slanost má vliv na zamrzání - izohaliny - brakická voda b) barva - způsobují sinice, materiál z pevniny, plankton - jak? c) teplota - vliv podnebných pásů, mořských proudů, změna teploty vlivem hloubky -zamrzání moří (průměrně při teplotě -2°C) d) hustota mořské vody X sladké max při teplotě 4°C e) pohyby mořské vody

Slanost mořské vody http://akademon.cz/source/obr/salinity.jpg

e) pohyby mořské vody 1.) vlnění 2.) příliv a odliv = dmutí 3.) mořské proudy • jaké jsou hlavní příčiny těchto jevů?

vlnění ( příčina - vítr, mořské proudy,sopečná činnost, zemětřesení ) - co je příboj, tsunami?

- vlna naráží na břeh a vzniká příboj http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Dalga_k%C4%B1ran.jpg - vlna naráží na břeh a vzniká příboj síla příboje je závislá tvaru pobřeží - příboj je silný na útesech, na plážích bývá slabší

2. slapové jevy= příliv + odliv = dmutí ( příčinou jsou přitažlivá síla Měsíce a Slunce,odstředivá síla rotace Země) podle následujících obrázků vysvětlete hluchý a skočný příliv jaká je doba mezi 2 po sobě následujícími přílivy? jak lze využít energie z přílivu, kde je příliv a odliv největší?

http://www.ucivo.wz.cz/Dmuti.gif

Slapové jevy: A - Slunce, Země a Měsíc jsou v řadě, objevuje se skočné dmutí; B - Slunce, Země a Měsíc svírají pravý úhel, objevuje se hluché dmutí http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/P%C5%82ywy_morskie.svg/520px-P%C5%82ywy_morskie.svg.png

záliv Fundy http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Bay_of_Fundy_High_Tide.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Bay_of_Fundy_Low_Tide.jpg

místa na světě, kde je příliv větší než 4 metry http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Tide_over_4_m.png

3. mořské proudy (příčina - stálé větry, různá teplota, slanost ) vliv Coriolisovy síly na stáčení S po, J polokoule proti pohybu hodinových ručiček dělení na teplé - studené proudy: • vyhledejte v mapě a rozlište podle teploty: Humboltův ( Peruánský ), Golfský, Západní příhon, Labradorský, Oja šio, Benquelský, Kuro šio, Kalifornský • co víte o Golfském proudu?

Mořské proudy http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Corrientes-oceanicas.gif

Golfský proud Golfský proud ovlivňuje podnebí východního pobřeží Severní Ameriky od Floridy po Newfoundland a západního pobřeží Evropy. Severní větev Golfského proudu, nazývaná Severoatlantický proud, zmírňuje v západní Evropě zimy, zejména na severu. Ty jsou tak teplejší než na jiných místech Země se stejnou zeměpisnou šířku. Například v lednu činí rozdíl průměrných teplot mezi pobřežím Norska a severními částmi Kanady přibližně 30 °C http://n2studio.mzf.cz/upload/clanky/golfsk%C3%BD02golf.jpg

Slanost – udává množství rozpuštěných minerálních látek v 1 kg soli, průměrná slanost 35 promile ovlivňuje ji výpar (úměrný teplotě), množství přítoku sladké vody z pevniny, srážky - minimální slanost je v (sub)polárním pásu maximální slanost je v (sub)tropickém pásu Izohaliny místa se stejnou slaností vody (typ izočar) Brakická voda - vyskytuje se v místech, kde se slaná mořská voda míchá s vodou sladkou - nejčastěji to bývá v ústích řek, někdy brakická voda tvoří celá moře (největší je Baltské moře)