Střední Asie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASIE.
Advertisements

Evropská nej….
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Střední ASIE Ing. Tomáš Otáhal.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Dánsko Přírodní poměry.
SEVERNÍ AFRIKA.
Asie.
ASIE.
Norsko.
IRSKO Robin Plch 8.A
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Litva Filip Dostál 8.A
VY_52_INOVACE_03/2/10_ZEMĚPIS
Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku.
Asie – přírodní podmínky II.
STÁTY VZNIKLÉ PO ROZPADU SSSR
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.
ASIE.
ASIE.
Střední asie.
CENTRÁLNÍ ASIE.
VODSTVO ASIE charakter vodstva je dán rozlehlostí Asie, tvarem reliéfu, a podnebím Asie leží v úmoří všech čtyř oceánů přibližně 40 % jejího povrchu představují.
Velká Británie (Great Britain).
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
RUSKO Jan Vaněk.
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Středoasijské republiky
STŘEDNÍ ASIE.
Střední Asie VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.10/Mč VY_32_INOVACE_2.2.NJ2.01/Ng
Asie Úvod.
Jižní Asie.
VY_52_INOVACE_03/2/11_ZEMĚPIS
Přírodní podmínky Asie
Kazachstán Nikola Boev Martina Fajčaková Štefan Gurský
Počítačová prezentace
Střední Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
ASIE Přírodní podmínky.
Pojmy – východní Evropa
Kanada.
VY_32_INOVACE_20_16_Asie_Stredni
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
ASIE.
Turkmenistán Turkmenistán je stát ve Střední Asii. Jeho sousedy jsou Afghánistán, Írán, Kazachstán, Uzbekistán. Hlavním městem je Ašghabat (Ašchabád).
Severní Asie Daniel Chmelík-Geografie Michal Záboj-Přírodní podmínky David Matulík-Obyvatelstvo David Lang-Ekonomika.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Dobiášová Michaela Název: VY_32_INOVACE_05_C 19_Střední Asie Téma: Asie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ASIE - ÚVOD. Východní část světadílu Eurasie název z akkadského “asu” = země východu Hraniční pevninské body: S Čeljuskinův mys VDěžněvův mys Jmys Buru.
RUSKO (Ruská federace)
Střední Asie.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_ASIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
STŘEDNÍ ASIE Státy Střední Asie patří k bývalým státům SSSR (výjimka Afghánistán) dnes součástí SNS. Jedná se o politicky velmi neklidnou oblast, kde se.
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ASIE Přírodní podmínky.
Kazachstán - Astana Zemědělství Průmysl Bajkonur
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Kuvajt
Transkript prezentace:

Střední Asie

Poloha

Kazachstan Kyrgyzstán Tádžikistán Uzbekistán Turkmenistán Kaspické moře

Výhody Nevýhody Aralské jezero vysychá. Neúrodná půda. Velké prostory pro chov ovcí. Nerostné bohatství.

Kazachstán Největší stát v stř. asii. Velké zásoby ropy. rozloha : 2717300 km 2 počet obyvatel : 18,5 mil. (2010) - hlavní město : Astana -etnické složení: Kazaši (44,3%), Rusové(25,8%), Ukrajinci(5,1%), Němci(3,3%), -Uzbekové (2,2%) náboženství: Sunnité(50%),Křesťané(50%)-Rus.Ort.církev-44%,Protestanti-4%,ostatní 4% Největší stát v stř. asii. Velké zásoby ropy. Nerostné bohatství.

Turkmenistan Nerostné bohatství. rozloha: 488100 km 2 počet obyvatel: 4569000 hlavní město : Ašchabád etnické složení: Turkmeni (73%), Rusové (10%), Uzbekové (9%), Kazaši (2%)  -náboženství:sunnitský islám (87%), východní pravoslaví  Nerostné bohatství.

Tádžikistán Produkce vlny. rozloha: 143100km 2 počet obyvatel:6,4 mil(1999) hlavní město: Dušanbe etnické složení: Tádžikové(62,3%),Uzbeci(23,5%), Rusove(7,6%),Tataři(1,4%), Kyrgyzové(1,3%), ostatní (3,9%) náboženství:Sunnité, Šiité, Ismallité,Rus.prav.církev Produkce vlny.

Kyrgyzstan rozloha:198500 km 2 Hlavni město:Byškek počet obyvatel: 4575000 (1998) etnické složení: Kyrgyzové (56%), Rusové (19%), Uzbekové (13%) náboženství: sunnitský islám (70%), pravoslaví, buddhismus Zemědělství se závlahovými systémy. V době Sovětského s. produkoval zejména vlnu.

Uzbekistán rozloha: 447400 km 2 počet obyvatel: 24756 ob. hlavní město:Toškent etnickésložení:Uzbekové(71,4%),Rusové(8,3%),Tádžikové(4,7%),Kazachové(4,1ˇ),Tatři(2,4%),Karakalpakové(2,1%)aj. náboženství: sunnitský islám (88%), východní pravoslaví (9%)  Největší vývozce bavlny. Intenzivní zemědělství se závlahovými systémy.

Pohoří a Nížiny nejvyšší bod- Mount Everest (8848, někdy 8850) -leží v nejvyšším pohoří Asie-Himaláje -pokryt ledem -australan Edmund Hillary stanul 1.na této hoře -zemřelo tu hodně lidí -na hranici Nepálu a Číny (plný vrchol najdete v Nepálu) -Čomolungma(Čínsky),Sagarmathá(nepálsky) -nejvyšší pohoří-Himaláje -nejvyšší pohoří světa - je to vůbec nejmladší pohoří na světě -další nejvyšší hory Himalájí jsou Kanchenjunga (8586) a Lhoste (8516) -ledopád -další velká pohoří-Ťan-Šan,Pamir, -nížiny-turanská níž.-největší níž. V cen.A. -uvnitř je aralské jezero do něhož vtékají řeky Amudarja a Syrdarja

Vodstvo jezera- Balkaš hloubka 26 m, Syk-Kol -kaspické moře je největší v Asii Aralské jezero- -toto jezero které bylo 4 největší na světě a téměř vyschlo - lodě už se z tohoto jezera nikdy nedostanou Řeky amudarja a sydarja do něj vtékájí -teď bažiny -řeky-Amudarja-Je 1 415 km dlouhá -Průměrný průtok, 2000 m³/s -využívá se pro zavlažování -Vytéká z himalájí a ústí do aralského jezera-40 m hloubka¨ -Syrdarja-dlouhá 2 212 km, povodí 219 000 km². Ústi do Aralského jazera. -Ganga-teče z Himalájí v létě se stává hrozbou jelikož sebou z hor přináší rozpuštěny led -Je 2510 km dlouhá. Povodí má rozlohu 1 120 000 km² Chang Jiang,Huang he -vytékají z himalájí

Pouště Gobi- -největší v Asii -Rozloha 1 300 000 km² -Jde o jednu z nejchladnějších pouští, kde se teploty mohou pohybovat mezi -40 °C v zimě až po 40 °C v létě. Průměrné srážky nepřesáhnou 76 mm vody za rok, což řadí poušť mezi jednu z nejsušších oblastí světa; to se projevuje na její obydlenosti, která patří mezi nejnižší na světě. -v severní části této pouště se vyskytuje mytický červ jeho existence však není jistá –Olgoj Chorchoj -Taklamakan-Z RŮZNYCH ZDROJŮ SE DOZVÍME,že znamená „Jakmile vejdeš, není cesty zpět“. Jiné uvádějí „Poušť smrti“, nebo „Místo bez návratu“.

Ekonomika Za sovětských dob byl Turkmenistán (Ašchabad) jedno z nejodlehlejších míst SSSR. Dnes se ocitl na styku mezi střední Asií a Blízkým Východem. Pod touto zemí leží miliardy kubických metrů plynu ( zásoby jsou čtvrté největší na světě) a právě díky tomuto bohatství má Turkmenistán všechny předpoklady stát se středoasijským Kuvajtem. V současné době je Turkmenistán považován za nejkrajnější variantu autoritativní vlády. Vládu zde představuje jedna osoba a tou je prezident Saparmurata Nijazov (sám se označuje jako Turkmenbaši Veliký (baši=vládce). Jisté je, že kdyby Turkmenistán neměl tak bohatou surovinovou základnu, jen stěží by Nijazovova politika měla takový úspěch

Poloha Střední Asie se rozkládá mezi Kaspickým mořem a velehorskými masívy Pamíru, Ťan-šanu a Altaje. Pamír, označovaný za "střechu světa", dosahuje v Tádžikistánu výšky téměř 7 500m. Území má vnitrozemské, velmi suché podnebí s výraznými teplotními rozdíly. V poušti Karakum bývá v červenci až +50ºC.. V zimě dosahují mrazy v horách -30ºC. Jde o rozsáhlou bezodtokou oblast. Nesprávné hospodaření s vodou Amudarje a Syrdarje vedlo k rychlému vysychání Aralského jezera a k ekologické katastrofě v jeho širokém okolí. Kazaši, Kyrgyzové a Turkmeni v minulosti většinou kočovali se svými stády. Uzbekové a Tádžici byli mistry závlahového zemědělství. Na rozoraných celinách severního Kazachstánu se pěstuje jarní pšenice. Ferganská kotlina v Uzbekistánu a pásmo při Karakumském kanálu v Turkmenistánu patří k nejvýznamnějším bavlnářským základnám světa. V suchých oblastech je rozšířen chov ovcí - na maso, vlnu i perzián ( kožešinu ). Kazachstán těží a zpracovává rudy neželezných kovů také uhlí, ropu i plyn. Důležitým dodavatelem zemního plynu je Turkmenistán.

Zpracovali Obyvatelstvo: Jan Nedbal Hospodářství:Mikuláš Heinz Povrch:Prokop Štěpánek Poloha: Tomáš Vizner Celkové zpracování: Mikuláš Heinz