Bitva na řece Sommě Bitva na řece Sommě Zpracovaly: Gansová Lucie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Bitva u Verdunu Německo vz. Francie
Bitvy první světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Johana Posseltová, C3B Bitvy 1. světové války.
III. fáze 2. světové války:
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Průběh 1. světové války 3. část.
1. Světová válka Roman Valenta.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zbraně 1.světové války.
Doplňte ke správnému roku odpovídající událost
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí
První světová válka
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
I. světová válka – konec války
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Technika 1. světové války
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Pokud člověk odejde z vlasti, jakými způsoby může i tak bojovat proti okupantům v jeho vlasti?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
II. světová válka 1942 Petr Machala.
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
POLITICKÉ A ARMÁDNÍ OSOBNOSTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Pavel Vaníček Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_1.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
První světová válka 1914 – Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 2. Nejznámější bitvy 1. světové války Název sady: Osobnosti a události.
II.světová válka - úvod Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2820_II_světová_válka_úvod Autor: Mgr. Kočíř Petr.
Německé státy – od roku 1815 členy Německého spolku. nejsilnější stát = Prusko. součást spolku = Habsburská monarchie.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Směřujeme k samostatnosti
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada : Člověk a jeho společnost
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Marcela Kaderová
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
I. světová válka.
Zbraně 1. světové války.
1.světová válka – Velká válka
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Bitva na řece Sommě Bitva na řece Sommě Zpracovaly: Gansová Lucie Gurková Sabina Holaňová Sabina Michalská Petra Pomikálková Hedvika Zpracovaly: Gansová Lucie Holaňová Sabina Michalská Petra Pomikálková Hedvika Třída : 9 Školní rok : 2010/2011

X Kdy? Kde? Kdo? Kdy se bitva odehrála? 1.7. - 18.11.1916 Kde se bitva odehrála? V severní Francii na řece Sommě. Kdo bojoval proti sobě? Velká Británie Francie Kanada New foundland (Nová země) JAR Austrálie Nový Zéland X Německé císařství

Oběti bitvy Celkový počet padlých obětí: 1 300 000 vojáků, ale fronta se nepohnula z místa. S velkými ztráty vyhráli Němci se ziskem pouhých 3km půdy.

Taktiky při bitvě: Ani jedna z bojujících stran nemohla ignorovat hrůzu této bitvy, a tak obě armády rozvinuly taktiku.  Taktika na obou stranách byla stejná, obě armády  se soustřeďovaly na specifičtější určení cíle s použitím širšího spektra zbraní a vozidel na podporu pěchoty.

Prostředky použity v bitvě Tanky Děla, granáty Kulomety, bajonety, pistole Miny RFC Letadla, lodě Použití bojového plynu a plamenometu Pěchotní pušky, colty A ostatní zbraně vyrobeny státy, bojujíci v 1. světové válce : RFC letadlo Britský tank Výbuch miny Bitevní loď

Významní generálové Rakouský důstojník Günther Burstyn. Namaloval výkresy k sestrojení „samohybného pancéřového stroje“, jako měli Britové. Po vyzkoušení prototypu ho zamítli. Douglas Haig – Britský velitel Ferdinand Foch – Francouzský velitel Max von Gallwitz = Němečtí velitelé Fritz von Below

Zajímavosti Jedná se o nejkrvavější bitvu v dějinách 1. světové války. Verden a Somma byly dvě nejvýznamnější bitvy v 1. světové válce. V této bitvě, Britové poprvé použili tanky.

Zápis Bitva se odehrála roku 1916 ve Francii na řece Sommě. Proti sobě bojovali Německo vs. Británie a spojenecké armády. S velkými ztráty nakonec vyhrálo Německo. Jedná se o nejkrvavější bitvu v dějinách 1. světové války.

Konec . . .