Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝPOČET OC.
Advertisements

TEORETICKÉ MODELY některých DISKRÉTNÍCH NV
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ZÁKLADY PRAVDĚPODOBNOSTI
Statistická indukce Teorie odhadu.
Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny
ROZDĚLENÍ NÁHODNÝCH VELIČIN
Limitní věty.
BINOMICKÉ ROZDĚLENÍ (Bernoulliovo schéma)
Odhady parametrů základního souboru
Teorie pravděpodobnosti
Diskrétní rozdělení a jejich použití
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Generování náhodných veličin (1) Diskrétní rozdělení
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Náhodná veličina.
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
VY_32_INOVACE_21-06 Pravděpodobnost 6 Zásobník úloh Opakovací lekce.
Binomická distribuce Při zjišťování p je nutné znát:  a) celkový počet možných jednoduchých jevů  b) počet jednoduchých jevů který spadá do jevu/třídy.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Matematický aparát v teorii informace Základy teorie pravděpodobnosti
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Odhady parametrů základního souboru
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Aplikovaná statistika
Pravděpodobnost a genetická prognóza
Některá diskrétní a spojitá rozdělení náhodné veličiny.
Diskrétní rozdělení Karel Zvára 1.
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Data s diskrétním rozdělením
Nezávislé pokusy.
STATISTIKA (PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA)
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Generování náhodných veličin Diskrétní a spojitá rozdělení Simulační modely ek.procesů 4.přednáška.
Definice stochastického procesu jako funkce 2 proměnných
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Odhad metodou maximální věrohodnost
Rozdělení diskrétních veličin. Příklady diskrétních náhodných veličin Pokus jev nastaljev nenastal pnS hod mincírublíc1/2počet hodůpočet rubů celkem narození.
PRAVDĚPODOBNOST NEZÁVISLÉ JEVY Jevy A,B nazýváme nezávislými, jestliže
Základy zpracování geologických dat
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
pravděpodobnost měření a zpracování dat
(Popis náhodné veličiny)
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
Příklad 1 Urči pravděpodobnost získání výhry ve Sportce pro 4 uhodnutá čísla. Řešení: Ve Sportce se losuje 6 výherních čísel ze 49 čísel v osudí. Výherní.
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Pravděpodobnost Přednáška č.2. Deterministický a náhodný děj Každý děj probíhá za uskutečnění jistého souboru podmínek Deterministický děj-děj, ve kterém.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
TESTY א 2 (CHÍ-kvadrát) TEST DOBRÉ SHODY TEST DOBRÉ SHODY TEST NEZÁVISLOSTI TEST NEZÁVISLOSTI Testy pro kategoriální veličiny Testy pro kategoriální veličiny.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Simulace podnikových procesů
Některá rozdělení náhodných veličin
Spojitá náhodná veličina
Náhodná veličina.
Induktivní statistika - úvod
Matematika Pravděpodobnost
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Rozdělení pravděpodobnosti
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Transkript prezentace:

Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny

Alternativní rozdělení A(p) Některé náhodné pokusy mohou mít pouze dva různé výsledky: pokus je úspěšný pokus je neúspěšný Příslušná náhodná veličina X se pak nazývá alternativní (nula-jedničková, indikátor). Tato náhodná veličina nabývá tedy pouze dvou hodnot: 1 – v případě příznivého výsledku pokusu (jev A), 0 – v případě nepříznivého výsledku pokusu (jev A'). Obor hodnot tedy obsahuje dva prvky M = {0, 1}. Používáme označení: P(A) = P(X = 1) = p, P(A') = P(X = 0) = 1 – p

Alternativní rozdělení A(p) Definice: Náhodná veličina X s pravděpodobnostní funkcí P(X = 0) = 1 – p, P(X = 1) = p, kde 0 < p < 1, má alternativní rozdělení pravděpodobnosti A(p) s parametrem p. Příklad: Hod mincí: Ω = {líc,rub} Jedná se o alternativní rozdělení (můžeme označit např. líc = 1, rub = 0) P(X = 0) = 1/2, P(X = 1) = 1/2.

Vlastnosti alternativního rozdělení E(X) = p var(X) = p(1 – p) Příklad: Hod kostkou – můžeme označit 1 – padne šestka (jev A), 0 – nepadne šestka (jev A'). Při tomto označení se jedná o alternativní rozdělení: P(X = 0) = 5/6, P(X = 1) = 1/6 Snadno vypočteme: E(X) = 1/6 var(X) = 5/36

Binomické rozdělení Bi(n, p) Popisuje četnost náhodného jevu v n nezávislých pokusech, v nichž má jev stále stejnou pravděpodobnost – Bernoulliovo schema. Definice: Náhodná veličina X má binomické rozdělení Bi(n, p) právě tehdy, když je pravděpodobnostní funkce určena vztahem kde k = 0, 1, ..., n; n je počet pokusů a p je pravděpodobnost úspěchu v každém pokusu.

Vlastnosti binomického rozdělení E(X) = np var(X) = np(1 – p) Příklad: Student má potíže s ranním vstáváním. Proto někdy zaspí a nestihne přednášku, která začíná ráno v 9 hodin. Pravděpodobnost, že zaspí, je 0,3. V semestru je 12 přednášek, student má tedy 12 (předpokládejme, že nezávislých) pokusů dorazit na přednášku včas. Náhodná veličina X vyjadřuje počet přednášek v semestru, které student nestihne v důsledku zaspání. E(X) = 3,6 var(X) = 25,2

Graf pravděpodobnostní funkce binomického rozdělení z předchozího snímku

Poissonovo rozdělení Po(λ) Toto rozdělení pravděpodobnosti, pojmenované podle francouzského matematika S. D. Poissona, mají náhodné proměnné, které popisují četnosti jevů s těmito vlastnostmi: to, že jev v daném intervalu (časovém, prostorovém) nastane (nenastane), nezávisí na tom co se stalo v jiném intervalu, pro každý časový okamžik je pravděpodobnost jevu v malém časovém intervalu stejná (totéž platí v prostoru), neexistuje případ, že by nastaly dva jevy přesně v jednom časovém okamžiku nebo místě v prostoru. Průměrný počet výskytů zkoumaného jevu v daném úseku jednotkové délky označujeme λ.

Poissonovo rozdělení Po(λ) Definice: Náhodná veličina X má Poissonovo rozdělení Po(λ) právě tehdy, když má pravděpodobnostní funkce tvar v daném jednotkovém úseku, kde x = 0, 1, 2, ...; λ  > 0 je parametr.

Vlastnosti Poissonova rozdělení E(X) = λ var(X) = λ Příklad: Na zákaznickou linku jedné firmy volá v průměru pět zákazníků za minutu. Náhodná veličina X nechť vyjadřuje počet zákazníků, kteří zavolají na zákaznickou linku v nejbližší minutě. E(X) = 5 var(X) = 5

Graf pravděpodobnostní funkce Poissonova rozdělení z předchozího snímku Jaká je pravděpodobnost, že počet zákazníků, kteří během nejbližší minuty zavolají na zákaznickou linku je větší než 4?

Hypergeometrické rozdělení H(N, M, n) Příklad: Mezi stovkou výrobků je 20 zmetků. Vybereme deset výrobků a sledujeme počet zmetků mezi vybranými. Například pravděpodobnost, že mezi deseti vybranými výrobky budou 3 zmetky, se vypočte: Podobně vypočteme pravděpodobnosti i pro jiné počty zmetků. Rozdělení pravděpodobnosti počtu zmetků je tzv. hypergeometrické s parametry 100, 20, 10.

Hypergeometrické rozdělení H(N, M, n) Definice: Náhodná veličina Náhodná veličina X má hypergeometrické rozdělení H(N, M, n) právě tehdy, když má pravděpodobnostní funkce tvar: kde N je počet prvků základního souboru; M je počet prvků v základním souboru, které mají požadovanou vlastnost; n je počet pokusů a k = 0, 1, 2, …, n je počet vybraných výrobků, které mají zkoumanou vlastnost.

Vlastnosti hypergeometrického rozdělení Příklad: Mezi stovkou výrobků je 20 zmetků. Označme X náhodnou veličinu vyjadřující počet zmetků mezi deseti náhodně vybranými výrobky. H(100, 20, 10) E(X) = 2 var(X) = 1,45

Graf pravděpodobnostní funkce hypergeometrického rozdělení z předchozího snímku

Geometrické rozdělení Ge(p) Definice: Náhodná veličina X má Geometrické rozdělení Ge(p) právě tehdy, když má pravděpodobnostní funkce tvar kde k = 1, 2, 3,… Použití: Nezávisle opakujeme pokus, u kterého nastává „úspěch“ s pravděpodobností p. Náhodná veličina X udává počet pokusů do chvíle, kdy nastane poprvé „úspěch“.

Vlastnosti geometrického rozdělení Příklad: Označme X náhodnou veličinu vyjadřující počet hodů kostkou, které provedeme do chvíle, než padne poprvé šestka. E(X) = 6 var(X) = 30