Italská a srbská fronta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Napoleonské války Evropa na počátku 19. století.
Bitvy první světové války
Zápas o turecké dědictví
Průběh 1. světové války 3. část.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Řím autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Počátky a příčiny 1. světové války
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
KRYMSKÁ VÁLKA
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
První světová válka
Formování bloků a Balkánské války
Balkánské války Petr Machala.
První světová válka Cesta k válce.
První světová válka
Evropa před 1. světovou válkou
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
První světová válka I Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Historie Starověkého Řecka
Válečné konflikty v Evropě
VY_32_INOVACE_25-04 První světová válka Situace před válkou.
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
I. světová válka – první roky války
První světová válka III
I. světová válka – konec války
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
I. světová válka – obrat ve válce
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Na Balkánském poloostrově
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Cesta k první světové válce
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Velká francouzská revoluce
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY Autor: Mgr. Veronika Košťálová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_DEJEPIS_18 Předvečer první světové války Téma sady: Dějepis.
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Německé státy – od roku 1815 členy Německého spolku. nejsilnější stát = Prusko. součást spolku = Habsburská monarchie.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Vývoj v Rusku.
Svět na konci 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
Digitální učební materiál:
Velké historické bitvy starověku část 1. Řecko – Perské války
Velké historické bitvy starověku 1. část Řecko-perské války
První světová válka 8. třída.
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
I. světová válka.
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
1.světová válka – Velká válka
Transkript prezentace:

Italská a srbská fronta Velká válka Italská a srbská fronta

Italská fronta 23.5.1915 – 3.-4.11. 1918, boje ve V Alpách a S Itálii Itálie vyhlásila v roce 1914 svou neutralitu diplomatická vyjednávání s Rak. - Uherskem o podstoupení území výměnou za setrvání v neutralitě země Dohody nabídly další území v Albánii, Středomoří, Africe Itálie vystoupila z Trojspolku, přidala se na stranu Dohody Itálie vyhlásila 23.5.1915 válku Rak. - Uhersku nevýhodná pozice pro Itálii, špatně prostupný horský terén, Rakušané střežili strategické průsmyky u hranic největší boje na řece Soči Rak. - Uhersko celkově vyčerpané (nedostatek munice, materiálu, potravin, atd), rozpad Rak – Uherské monarchie 28.10.1918 přispělo k ukončení bojů na italské frontě

Boje na italské frontě květen 1915 Italové si chtějí prorazit cestu do Terstu, dobývají pouze pohraniční město Gorice, Rak – Uhersko a Německo se v říjnu 1917 postup přes Caporetto, řeku Soču, obsazení Benátska italský ústup se mění spíše v „útěk“, boje na řece Piavě další boje např. v průsmyku Tonale, planina Sedmi obcí 23.6.1915 – 12.9.19171 na řece Soči celkem 11 bitev, obrovské ztráty na životech, vítězství Rak. - Uherska finální zhroucení Rak – Uherské armády (vyčerpání, nedostatek materiálu, munice, potravin, upadá morálka, epidemie) přispělo k ukončení bojů na italské frontě

Srbská fronta 28.7.1914 – 3.11.1918 Srbsko představuje překážku pro realizaci rak. - uherského plánu i záměrů Německa na Balkáně Srbsko, Černá Hora, Řecko, Albánie 28.7.1914 útok Rakousko – Uherska na Srbsko – Bělehrad, nečekaný srbský protiútok dobytý Bělehrad získali Srbové zpět, zásilka munice z Francie Rakušané zanechali přes 100 tis. padlých a zajatých, včetně 133 děl rok 1914 celkem tři rakousko – uherské ofenzívy, téměř bez hraničních změn do října 1915 na frontě relativně klid poziční boje na řekách Drina, Sáva, Dunaj Srbsko padlo, poté dobyta Černá Hora. Později přispěla k vojenskému zhroucení Bulharska

Srbská fronta rozhodující útok na Srbsko vstup Bulharska do války na stranu Trojspolku za cenu podstoupení Makedonie 6.10.1915 bitva o Bělehrad, přesila dvou armád Rakousko – Uherské armády a jedné bulharské armády, cca 680 tis. vojáků. Bulhaři odřízli srbskou armádu od vojenské pomoci ze stran Dohody od soluňského přístavu. Bulharsko přispělo k zdecimování srbské armády. Zbytky srbské armády převezeny v roce 1916 do Řecka vstup Řecka do války 2.7.1917 velká ofenzíva zahájena v září 1918, Bulharsko vnitřní problémy, německá vojska na Z frontu, rak – uherská vojska posilují italskou frontu. Fronta se v závěru války hroutí. Bělehrad osvobozen.

Bitva o Gallipoli 19.2.1915 – 9.1.1916, Velká Británie a Francie proti Osmanské říši získání kontroly nad strategicky významným Dardanellským průlivem, přístup k Marmarskému moři Gallipoli - poloostrov v evropské části Turecka námořní akce bitevních lodí, později zapojena pozemní armáda, ANZAC (NZ a Austrálie) celkem asi 16 lodí na straně spojenců, turecké vodní miny – likvidace spojeneckých lodí přestože byli Turci soustředěni do této oblasti a nemohli ve větší síle zasáhnout na jiných frontách, je akce celkově považována za neúspěšnou – nedostatek zkušeností, nedostatek munice, zastaralá technika Operace Dardanelly přinesla vítězství Turkům, absolutní porážku pro Dohodu