různých tpyech sacharidů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Civilizační choroby a výživa
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Nutriční strategie v prevenci DM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny rostlinného původu
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravé stravování KC3.
Sacharidy ve výživě sportovce
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Marcela Holubová
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vyhodnocení ankety spokojenosti s narozeninovými balíčky pro seniory
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Alternativní směry ve stravování
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Transkript prezentace:

různých tpyech sacharidů Glykémie po různých tpyech sacharidů Hladina krevního cukru (mg / 100 ml) 50 100 150 200 čas (hodiny) 1 2 3 4 5 Postprandiální glykémie je dále ovlivněna: Glykémií nalačno Hladinou VMK Produkcí inzulínu (obsah AMK ve stravě) hroznový cukr běžný cukr bílá mouka celozrnné obilné vločky příjem potravy 1

Krevní cukr a sacharidy s dlouhým řetězcem koncentrace v krvi 50 100 150 200 Hladina krevního cukru (mg / 100 ml) přetrvávající nasycení Inzulín (% normy) Nasycení – pocit sytosti čas (hodiny) 1 2 3 4 5 příjem potravy 2

Krevní cukr a sacharidy s krátkým řetězcem koncentrace v krvi 50 100 150 200 Hladina krevního cukru (mg / 100 ml) Inzulín (% normy) Návaly hladu Velký hlad – návaly hladu čas (hodiny) 1 2 3 4 5 příjem potravy 3

Glykemický index - GI Glykemická nálož – GL GL= 40/100x60 = 24 Glykémie (mmol/l) GI = 100 6 po 50 g glukózy (ve 100 ml nápoje ) po 50 g sacharidů z ovesných vloček (v 83 g vloček) 5 AUC GI = 40 4 minuty 150 30 60 90 120 3 Glykemická nálož – GL GL = GI / 100 x (g sacharidů ve 100g potraviny) GL = 100/100x x 50 = 50 100 ml nápoje (s 50 g glukózy) 100 g ovesných vloček (s cca 60 g sach.) GL= 40/100x60 = 24 AUC minuty 150 30 60 90 120 4

obsah balastních látek obsah tuku a bílkovin potraviny Glykemický Index potravin GI potraviny = AUC po požití 50 glukózy AUC glykémie po požití 50 sacharidů potraviny X 100 Vlivy: obsah balastních látek potraviny obsah tuku a bílkovin potraviny obsah tekutin způsob úpravy Vyšší c Na – vyšší symport gluk. do krve pohyblivost GIT dědičná dispozice množství enzymů glykemický index GLUT 5 v GIT inducibilní sacharidovou stravou http://www.glycemicindex.com 5

Zelenina, luštěniny, ořechy Pečivo, přílohy, obiloviny Dělení potravin dle GI Nízký GI (pod 30) Střední GI (30-70) Vysoký GI (nad 70) Ovoce Avokádo, citrony, jahody, grapef., ostružiny, třešně, suš. jablka Ananas, banány, broskve, hrušky, jablka, mandarinky, pomeranče, hrozinky, sušené banány, meruňky, švestky, kompoty Sušené datle, sušené fíky Zelenina, luštěniny, ořechy Luštěniny, ořechy, téměř všechny druhy zeleniny Brambory, cibule, česnek, červ. Řepa, kukuřice, melouny, mrkev, tykev Pečivo, přílohy, obiloviny Celozrnné mouky, vločky, sój. mouka, graham, chléb se semínky, žitný chléb, bramb. kaše, brambory vařené, rýže natural, těstoviny z tvrdé pšenice Corn flakes, jáhly, bílá mouka, pšen. Klíčky, pšen. Krupice, snídaň. Cereálie, buchty, popcorn, rohlík a bílé pečivo, bílá rýže, knedlíky, hranolky

Mléčné výrobky, zmrzliny Dělení potravin dle GI Nízký GI (pod 30) Střední GI (30-70) Vysoký GI (nad 70) Sladkosti Hořká čokoláda, fruktóza, kaaový prášek, náhradní sladidla Čokolády, musli tyčinky, nutela, bebe dobré ráno Cukr, med, čok. tyčinky, oplatky, sušenky, bonbony, granko, bonboniéry, zákusky Mléčné výrobky, zmrzliny Jogurt, tvaroh, mléko, kysané ml. Výrobky, smetanové zmrzliny Vodové zmrzliny Nápoje Minerálky, sirupy a limonády s umělými sladidly, zeleninové džusy Ovocné džusy, kakao, víno (suché) Limonády, energy drinky, sladká vína, likéry, šumivé víno

GI neříká o sacharidech v potravinách vše 50 g sacharidu z potravin = i dost různé množství potravin Příklad: Potravina Glykemický index Sacharidů ve 100 g pot. 50 g sacharidů je v g potraviny: Bílý chléb Vodní meloun 70 72 45 5 111 1000 8

Glykemická zátěž (GL) Bílý chléb Vodní meloun Při GL se zohledňuje společně GI a množství sacharidu v potravině. GL = GI 100 x obsah sacharidu na 100 g potraviny Příklad: Glykemický index Podíl sacharidů na 100 g Bílý chléb Vodní meloun 70 72 45 5 Glykemická zátěž na 100g potraviny 31,5 3,6 9

Jaké dietní doporučení ? Velmi nízká glykemická zátěž Mnoho proteinů Střední glykemická zátěž metabolic balance® Vysoká glykemická zátěž Výživové společnosti Velmi vysoká glykemická zátěž Typická západní strava © metabolic balance GmbH 10

Vysoké - nízké

metabolic balance® GL ne GI Povolené potraviny v metabolic balance® : GL pod 10 / 100 g potraviny Brambory vařené ve slupce mají nižší GL než vařené bez slupky 100 g brambor vařených ve slupce má GL 8 [2] Montignacova GLYX (MG) dieta x metabolic balance® (MB) MG: Sacharidy s vysokým GI ne MB: díky GL pod 10 (i při vys. GI) povoluje: Mrkev, dýně, melouny, ananas aj. MG: Sacharidy s nízkým GI ano MB: pro vysokou GL nedoporučuje: Fíky

Sacharidy s vysokým GI vysoká > 20 Glykemický index nízký < 55 střední 56 - 69 vysoký > 70 Glykemická zátěž nízká < 10 střední 11 - 19 vysoká > 20 Obilné produkty GI GL Ovesné vločky/popcorn 85 70 Bílý chléb (fastfood) 85 45 Rýžová mouka 85 35 Preclíky 85 55 Rýžový chlebíček 85 70 Rychlovarná (instantní) rýže 85 60 Kukuřice ( také chipsy) 75 10 Bílá rýže 70 25 Pšeničná mouka 70 25 Bílý chléb (bageta) 70 25 Směsný chléb 65 30 Krupice / těstoviny 60 22 Amarant 95 65 Ovoce-Zelenina GI GL Vařená mrkev 85 4 Vařený bob obecný 80 4 Dýně 75 4 Meloun 75 4 Ananas 65 6 Rozinky 65 45 Sušené ovoce 65 40 Řepa 65 10 Banán 60 16 Meloun medový 60 4 Nápoje Pivo 110 21 Limonády 100 23 Neslazené ovocné šťávy 80 15 13

Sacharidy s nízkým GI Glykemický index Glykemická zátěž nízký < 55 střední 56 - 69 střední 11 - 19 vysoký > 70 vysoká > 20 Obilné výrobky Rýže natural 50 15 Celozrnný chléb 50 21 Černý chléb Pumpernickel 40 15 Ovesné vločky 40 15 Celozrnné müsli 40 25 Celozrnné těstoviny 40 20 Žito 35 26 Quinoa 35 23 Soja 15 9 Ovoce /Zelenina GI GL Papaya 50 6 Mango 40 7 Hrášek 50 2 Červené/ zelené fazole 40 5 Fíky 35 25 Jablko 35 5 Ostatní fazole/hrách 30 4 Ostatní čerstvé ovoce 10-30 5 Grapefruit 25 3 Čerstvá zelenina 15 4 Sojové boby 15 1 Čerstvé meruňky 15 5 Rajčata/lilek/cuketa <15 4 Česnek/cibule <15 4 Nápoje GI GL Čerstvá ovocná šťáva 40 15 Čerstvá zeleninová šťáva 15 4 14

Další sacharidy Glykemický index nízký < 55 střední 56 - 69 vysoký > 70 Glykemická zátěž nízká < 10 střední 11 - 19 vysoká > 20 Ořechy Ostatní ořechy 15 - 30 3 Arašídy 15 2 Mléčné výrobky GI GL Zmrzlina 40 9 Ostatní mléčné výrobky cca. 35 7 Odstředěné mléko 30 2 Přírodní jogurt (bez cukru, 3,5 % tuku) 15 2 Sladkosti Hroznový cukr 100 100 Med 80 40 Běžný cukr 75 70 Čokoláda 70 65 Sušenky 70 60 Marmeláda 60 30 Brambory Opékané brambory 95 20 Pečené brambory 95 20 Hranolky 95 30 Bramborová kaše 90 12 Bramborové lupínky 90 35 Vařené brambory 80 12 Brambory ve slupce 70 8 15

Masový experiment V uplynulých 20 letech USA Snížit cholesterol populace (považ. za hlavní příčinu aterosklerózy) Méně tuků více sacharidů Odborníci na výživu podporováni potravinářským průmyslem Kukuřičné, obilné výrobky !!! diety bez tuků a cholesterolu V USA strava převážně nízkotučná a bez cholesterolu počet infarktů jen malý pokles (v. s. poklesem spotřeby nikotinu) 2x více úmrtí na selhání srdce 1960 - 1980 byla ¼ populace USA BMI nad 30 1978 - 1993 touto změnou stravy na 1/3 - tedy nárůst obezity cca o 32% za 10 let Evropa cca o 10-15 let pozadu za USA = lze předvídat, co nás čeká Přehodnocení názoru v USA cca posledních 15 let Sacharidy vyhodnoceny jako příčina obezity a rizik Přestaly se progragovat „low fat“ výrobky Propagují se „low carb“ (snaha zamaskovat na obalu slovo cukr - v ČR zatím jen nápoje) I přes toto poznání mnoho evropských odborníků na výživu pracuje ve starých kolejích platí doporučené rozdělení stravy s 55-60% sacharidů, 25-30% tuků a 10-15% bílkovin Lepší by však bylo cca 60-70% živočišných tuků a bílkovin

Nově zavedené potraviny a BMI … Potraviny nově zavedené na americký trh rozdělené m.j. na přísady, sladkosti, přesnídávky, pečivo paralelně s nárůstem rozšíření BMI 500 1.000 1.500 2.000 2.500 1968 1973 1978 1983 1988 1993 1998 40 45 50 55 60 Počet nově zavedených potravin Četnost BMI > 25 Přísady Sladkosti / přesnídávky BMI Pečivo Masitá jídla Ovoce & zelenina Zdroj: Abb. mod nach McCrory et al, Am J Clin Nutr 1999;69:440-7 17

Zelenina tvoří menší díl než sacharidové příkrmy, které nemají zcela nízký GI, ale jen stření nebo vysoký ! = toto není metabolic balance ale odstrašující klasika…

Ekonomický tlak = ÚPADEK KVALITY jídel v restauracích BRAŇTE SE !!! STĚŽUJTE SI !!! REKLAMUJTE JÍDLA !!! DĚLEJTE TRAPNÉ SCÉNY !!! PROTESTUJTE HLASITĚ !!! NEMÁTE SE ZA CO STYDĚT, NEBOJUJETE TÍM JEN ZA SEBE, ALE ZA VŠECHNY OSTATNÍ LIDI !!! Vyšší ceny za jídlo a přitom: Méně masa, maskování nedostatku obaly Více náhražek masa a uzeného masa jako nečekaných překvapení Užívání glutamátu ke zvýraznění chuti masa, které chybí Více levných škrobovin – rýže, těstoviny, mouka, brambory,… Drahé saláty z nekvalitní / kazící se zeleniny Více jídel z polotovarů, instantních prášků (sušená vejce, omáčky…) BRAŇTE SE !!! STĚŽUJTE SI !!! REKLAMUJTE JÍDLA !!! DĚLEJTE TRAPNÉ SCÉNY !!! PROTESTUJTE HLASITĚ !!!

Proč si v MB můžeme dovolit 5h ? Již i dietologové připouští, že není nutné trvat na jídle 5xd MB větší porce k večeři

Kolikrát aby nebyl hlad = otázka složení stravy Glukóza iv. – výpočet á min. – h = kontinuálně Závislí na sladkostech – po 2h kousíček = 8 x d Strava založená na pečivu – po 3h = 5 – 6 x d Nízká glykemická zátěž – MB = po 5h = 3 x d Vitariáni / Živá strava (jogíni) = po 8-9h = 2 x d Výhodnost pro zdraví ?

Glykémie a inzulinémie po i.v. zátěži glukózou 8 normálních osob a 10 osob s nadváhou minuty minuty 3-4x více Glykémie (mg/ 100 ml) Inzulín (µE/ml) Potraviny s vysokou GL → 5x denně jídlo = cca á 3h → trvalá hyperinzulinémie → inzulínová rezistence  Zdroj: Prof. Karam, J.H. a spolupracovníci, 1963 22

Zvýšení hladiny inzulínu vede k: Cholesterol Melatonin Triglyceridy DHEA Adrenalin HGH Kortisol Odbourávání tuku Ukládání tuku Hemostáza Fibrinolýza 23

Balance 3 denní jídla a 5h pauzy: Nízký E příjem X nehladovět / nemít chuť mlsat Hubnout tuk X neztrácet mnoho svaloviny Konkrétní jasný návod X zachovat volnost Přechod na normální stravu X nemít jo-jo efekt Zohlednit: Množství nových lékařských poznatků Individuální potřeby klientů Dynamiku potřeb během programu

Balance 3 denní jídla a 5h pauzy: 2-denní přípravná fáze Nízká glykemická zátěž (nálož) Vyšší množství proteinů Pravidla využívající trávicí reflexy Kvalitní zdroje lipidů Obecný plán a individuální seznam potravin Práce s klientem

„Inzulínová past“ Již při nadváze ve výši 10-20% běžně většinu času hyperinzulinémie Sacharidy s vyšším GI rychleji do krve (i stimulace GLUT 5 v GIT) Rychlejší vstup do krve = silnější signál pro výlev více inzulínu (zvl. u nadváhy s incip. inzulinovou rezistencí !!!) Rychlejší pokles glykémie = „Vlčí hlady na další sacharidy“ (sladké / škroboviny) = Sacharidová závislost Zlepšení citlivosti tkání k inzulínu dietou = terapie = zároveň riziko prohloubení inzulínové pasti při náhlém zanechání přísné fáze po krátké době trvání programu