Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
DĚLENÍ ZELENINY Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Šárka Vašinová Datum:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ovoce Vypracoval: Lukáš Karlík.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
  Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život"  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 28.
POCHUTINY VY_32_INOVACE_17_PRAKTICKÉ ČINNOSTI Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského Břidličná Doporučeno pro: ročník Předmět:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_36_Přírodopis 7.ročník_Miříkovité Téma: Miříkovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná VY_32_INOVACE_12_LÉČIVÉ A JEDOVATÉ ROSTLINY_HORKÁ ROSTLINY.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_35_PRVOUKA
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Hluchavkovité.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_04-59 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_09_PRVOUKA_ZELENINA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola Městec Králové
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
AROMATICKÉ KOŘENÍ.
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
Gabriela Černohorská 3.A
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jídelníček od 4. do 8. března 2019 změna jídelníčku je možná
Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
1. 1.
Koření P. Pechová, 2012.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Atlas olejnatých rostlin
Transkript prezentace:

Aromatické koření Lucie Machovská 3.C

Bedrník Anýz Léčivo – nálev, plod Podpora tvorby mateřského mléka Nasládlá chuť Pečivo, červená řepa

Bazalka Teplé podnebí Léčivo – vitamín C, minerální látky… Podporuje chuť k jídlu Polévky, saláty, těstoviny… Nasládlá chuť

Bedrník obecný Kořen – kozlí zápach Louky, pastviny Sušený, prášek Zahřívá

Dobromysl obecná Oregano Lodyha je načervenalá a čtyřhranná Součástí provensálského koření Sbírá se kvetoucí nať Výrazná chuť Výroba medu Fenolový bylinný zápach, lehce květinový, hořké chuti s lehce citronovými tóny

Fenykl obecný Lehce štiplavá nasládlá chuť Léčivo Někdy trpká a hořká Léčivo Využívání celé rostliny – nejběžnější užívání semen Listy – silná anýzová vůně

Kardamovník obecný Dorůstá do výšky 4 m Plody a oddenky jako koření Obsahuje: Eterické oleje Karboxylové kyseliny Vitamíny

Kmín kořenný Nejstarší koření Plody jako koření Pečivo…

Kopr vonný Užívá se celá rostlina kromě kořenů Dochucovadlo Koprový čaj Posílení svalů

Koriandr setý Plody a listy – podpora tvorby žaludeční šťávy K nakládání hub a zeleniny Rostlina páchne Semena – nasládlá Součást indického kari

Děkuji za pozornost