TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA Rastislav Švec
Ústní dutina Chrup Jazyk Slinné žlázy 32 zubů trvalého chrupu Řezáky (8) + špičáky (4) + z. třenové (8) + stoličky (12) Stavba zubu Jazyk Posouvá potravu Chuťové pohárky Slinné žlázy Usnadňují posouvání potravy Trávení cukrů (enzymy)
Jícen Žaludek Trubice – posouvání potravy do žaludku (hladké svaly) Vakovitý orgán Uskladnění potravy Trávení cukrů a bílkovin (enzymy a HCl) Ochrana vnitřní stěny – hlen (žaludeční vředy) Vrátník – zvracení jako obranný mechanismus
Dvanáctník První část střeva Ústí zde vývody jater, žlučníku a slinivky břišní Játra a žlučník – žluč (trávení tuků a zahušťování stolice) Slinivka břišní – inzulin (hospodaření s cukry)
Tenké střevo 3 – 5 metrů dlouhé Dokončení trávení Vstřebávání látek do krve Nepotřebné látky, voda – směr tlusté střevo Vnitřní stěna střeva – klky, zvětšují vstřebávací plochu střeva
Tlusté střevo Vstřebávání vody Tvorba některých vitamínů Užitečné střevní bakterie Z nepotřebných a odpadních látek – stolice Apendix – časté záněty Přes konečník a řitní otvor stolice ven z těla