Izolace na stavbě RADON.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEZNAM PŘÍLOH Řešení obvodových plášťů: statické působení: nosné nenosné podle materiálů: vyzdívané,
Advertisements

Zateplování rodinných domů
Pasivní dům Marek Švestka.
Návrh zateplování: zvolit systém zateplování
NAVRHOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ PODLAH Z POHLEDU STAVEBNÍ FYZIKY
Ochrana obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů záření ve stavbách Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Regionální centrum Hradec Králové.
Přehled stavebních materiálů
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
KONOPNÁ VLNA VE STAVEBNICTVÍ Zkušenosti a doporučené konstrukce Pořádá: Veletrh hospodářského využití konopí KONO- BUSINESS 2005 Přednášející: ing. David.
Řešení problémů s vlhkostí a radonem s naším systémem IGLŮ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby IZOLACE PROTI OHNI STA2
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Základní veličiny a rozdělení
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Natálka, Anička a Štěpánka
Stavebnictví Pozemní stavby HYDROIZOLACE (STA35) Ing. Libor Dubčák.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Co to jsou stavební materiály (staviva)?
První univerzální stěrka nové generace na trhu – Multi-Baudicht 2K
Zateplování staveb.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Průmyslová podlaha (Drátko)betonová deska na zemní pláni
Varianty řešení nízkoenergetického domu pro bydlení
Měření radonu v Bozkovských jeskyních
Stávajíc stav: Dům (velmi malý) starý cca 60 let. Základy kameno-hliněné. Lokalita - Bernartice u Tábora. Vykopaná podlaha do hloubky cca 30 cm Místnosti.
Radon - charakteristika
Záření, radon a životní prostředí.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_MATERIÁL HYDROIZOLACE_Z1
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_ZDROJE.
Kapitola 13: Tepelné izolace
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad pěnových plastů a jejich použití.
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch panelových staveb.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Izolace-tep. izolace v domov. rozvodech1 VY_32_INOVACE_478.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 02 Anotace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
STROPNÍ PODHLEDY – VARIANTY A JEJICH OCEŇOVÁNÍ
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Anotace Tento materiál je součástí tematického celku, který odpovídá ŠVP předmětu Materiály 3. ročníku oboru E/01 Tesařské práce. Slouží pro výuku.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-20 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů fólií k izolaci proti.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 02 Anotace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch plochých střech.
ZATEPLOVACÍ TECHNIKY Druhy a způsoby zateplení stávajících domů.
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
podlahy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_16 Ing. Josef Kůra
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
VNĚJŠÍ VLIVY NA ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ
VY_32_INOVACE_ Izolace-tep.izolace venkovních sítí.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
VY_32_INOVACE_ Izolace-zákl. informace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Speciální izolace BJ13.
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_IZOLACE PROTI RADONU_Z1
Karsologie Jiří Faimon
Zvukové izolace VY_32_INOVACE_02_039
Radonový program ČR Národní akční plán pro regulaci ozáření obyvatel z radonu Marcela Berčíková vedoucí oddělení radonového programu
Transkript prezentace:

Izolace na stavbě RADON

Izolace Odděluje něco od něčeho jiného a zajišťuje, aby jednotlivé části zachovali vlastnosti, které potřebujeme musí mít dostatečnou životnost

Podle účelu izolace proti vlhkosti a vodě (hydroizolace) izolace proti chemickým látkám izolace proti chladu a teplu (tepelná izolace) izolace proti zvuku (hluku) izolace proti otřesům a dynamickým vlivům izolace proti větru Izolace proti radonu

Hydroizolace Druh stavební izolace zabraňující nežádoucímu průniku vody Rozdělení: Živičné – hydroizolace asfaltové a dehtové plastové a pryžové – hydroizolace syntetické polyetylenové a jiné hydroizolace  - jílové hmoty, sklo a kovy

Tepelná izolace Druh stavební izolace zabraňující nežádoucímu průniku tepla Rozdělení: Přírodní materiál – konopí, celulóza, sláma Pěnové materiály – polystyren, extrudovaný polystyren, pěnový polystyren, pěnové sklo Vakuovaná izolace – aerogel Nerostné materiály – minerální vata

Zvuková (akustická) izolace Druh stavební izolace zabraňující nežádoucímu průniku zvuku Výpočet zvukové neprůzvučnosti vnějších i vnitřních vlivů ( doprava, hluční sousedé,…)

Izolace proti větru Dříve – dřevovláknité desky Dnes – deska z kamenné vlny protažená skelnou tkaninou a vrstvou – membrána nahradila povlak, sítě

Izolace proti radonu Je přírodní radioaktivní plyn, který se přirozeně vyskytuje v prostředí kolem nás Vzniká přeměnou uranu a přeměňuje se dále na další radioaktivní prvky 23 izotopů, ale pouze 3 jsou přírodního původu – RADON 222, thoron (Rn220) a actinon (Rn 219) Největší význam má Radon 222 Stávající budovy – 400Bq/m3 Nové budovy – 200 Bq/m3

Cesta radonu do objektu PODLAŽÍ Netěsnost ve zdech a podlaží Prostupy inženýrských sítí, popraskaný beton či dlažba STAVEBNÍ MATERIÁL Každý materiál nerostného původu obsahuje radon Především výrobky ze škváry, popílku, atd. DODÁVKA VODA Průměrný obsah v pitné vodě je 14 Bq/l Aerační zařízení – odstranění radonu z vody

Radon – jeho následky U horníků, kteří pracovali v uranových dolech byl zjištěn vysoký výskyt rakoviny plic Stejně je to i v domech s vysokou koncentrací radonu V případě zjištění středního a vysokého radonového rizika – vykonat příslušná opatření

Radon - měření Požadavky: 1. Stanovení radonového rizika stavebního pozemku Provádí komerční firmy – 15 sond do hl. 0,8 – 1m pro odběr vzorku vzduchu se zaměří obsah radonu Plynopropustnost základových půd Určení kategorie radonového rizika 2. Měření obsahu radonu a přírodních radionuklidů ve vodě nebo ve stavebních materiálech Provádějí komerční laboratoře 3. Měření radonu v ovzduší budov Roční průměr hodnot – stopové detektory se instalují do budovy na 1 rok Týdenní průměr hodnot – komerční firmy

Nízké radonové riziko Nevyžaduje žádné speciální opatření Běžná hydroizolace – celá půdorysná plocha objektu Doporučuje se oddělit dveřmi schodišťový prostor vedoucí z podzemních podlaží do vyšších

Střední radonové riziko Instalace protiradonové izolace pro všechny konstrukce, které jsou v přímém kontaktu se zeminou = hydroizolace Lze považovat kvalitnější hydroizolaci s dlouho životností a se změřeným součinitelem difuze radonu Uložit spojitě po celé ploše kontaktní konstrukce

Vysoké radonové riziko Pro objekty s kontaktními podlažími bez pobytových prostorů platí stejná ustanovení jako u středního rizika V ostatních případech musí být všechny konstrukce v přímém kontaktu s podlažím zabezpečené protiradonovou izolací , která se doplní odvětrávacím drenážním systémem pod objektem nebo odvětrávanou vzduchovou mezerou pod izolaci