Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
7. ročník Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Účinky gravitační síly na kapalinu
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
Pascalův zákon Příklady.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Tlak.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydrostatický tlak.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Mechanické vlastnosti kapalin
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
Kapaliny.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Gábina Průšová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_FY7_TLAK_PRIKLADY TÉMA: Tlak a tlaková síla – příklady DATUM: prosinec.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Hydrostatický tlak – výpočet (soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Hustota a její měření.
GRAVITAČNÍ SÍLA.
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_41_AZ- kvíz
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační.
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako pro ostatní druhy tlaků, další jednotky jsou kPa a MPa: 1 kPa = 1000 Pa; 1 MPa = 1000 kPa = 1 000 000 Pa Vypočítáme ze vztahu:

Hydrostatický tlak Hloubka h Hustota kapaliny ρ Gravitační zrychlení g Na čem závisí velikost hydrostatického tlaku? Hloubka h ve větší hloubce je větší tlak Hustota kapaliny ρ čím je hustota kapaliny větší, tím je v kapalině větší tlak Gravitační zrychlení g u povrchu Země je velikost přibližně 10 N/kg

Kilogram na metr krychlový ( ) Hydrostatický tlak Hustota kapaliny Kilogram na metr krychlový ( ) Hydrostatický tlak Pascal (Pa) Gravitační zrychlení Newton na kilogram ( ) g = 10 Hloubka Metr (m)

Hydrostatický tlak Příklad 1: Jaký hydrostatický tlak je ve vodě v hloubce 2 m? Příklad 2: Jaký hydrostatický tlak je ve rtuti v hloubce 30 cm? Příklad 3: Jaký hydrostatický tlak je na dně hrnce. Výška hladiny vody v hrnci je 20cm.

Hustotu kapaliny najdeme v tabulkách nebo na internetu. řešení Příklad 1: Jaký hydrostatický tlak je ve vodě v hloubce 2 m? Zápis: Výpočet: Hustotu kapaliny najdeme v tabulkách nebo na internetu. Odpověď: Velikost hydrostatického tlaku ve vodě v hloubce 2 m je 20 kPa.

Musíme převést na základní jednotku! řešení Příklad 2: Jaký hydrostatický tlak je ve rtuti v hloubce 30 cm? Musíme převést na základní jednotku! Zápis: Výpočet: Odpověď: Velikost hydrostatického tlaku ve rtuti v hloubce 30 cm je 40,602 kPa.

Musíme převést na základní jednotku! řešení Příklad 3: Jaký hydrostatický tlak je na dně hrnce. Výška hladiny vody v hrnci je 20cm. Zápis: Musíme převést na základní jednotku! Výpočet: Ph = h . ρ . g Ph = 0,2 . 1000 . 10 Ph = 2 000Pa = 2kPa h = 20 cm = 0,2 m ρ = 1000 kg / m3 g = 10 N / kg Ph = ? Pa Odpověď: Velikost hydrostatického tlaku v hrnci v hloubce 20 cm je 2 kPa.

Plocha, na kterou působí síla Hydrostatický tlak Na každou stěnu tělesa ponořeného v kapalině působí kolmo tlaková síla. Tlakovou sílu vypočítáme ze vztahu: Tlaková síla Newton (N) Plocha, na kterou působí síla Metr čtvereční (m2)

Hydrostatický tlak Příklad 4: Poklop ponorky o ploše 0,5 m2 se nachází 30 m pod hladinou moře. Jak velká tlaková síla působí na poklop?

Hydrostatický tlak Příklad 3: Poklop ponorky o ploše 0,5 m2 se nachází 30 m pod hladinou moře. Jak velká tlaková síla působí na poklop? Zápis: Výpočet: Odpověď: Na poklop působí tlaková síla o velikosti 153 kN.

Hydrostatický tlak Příklady k procvičení (DÚ): Příklad 5: Kde bude větší hydrostatický tlak - 20 cm pod vodou nebo 2 cm pod hladinou rtuti? Dokaž výpočtem. Příklad 6: Jak velký tlak je u dna Mariánského příkopu – nejhlubšího místa v moři. Všechny potřebné údaje nejprve vyhledej! Příklad 7: Ve vaně ve které sahá voda do výšky 3 dm je u dna špunt o ploše 25 cm2. Vypočítej velikost tlakové síly působící na špunt.

Hydrostatický tlak Příklady k procvičení (výsledky): Příklad 5: Kde bude větší hydrostatický tlak - 20 cm pod vodou nebo 2 cm pod hladinou rtuti? Dokaž výpočtem. Voda: ph = 2000 Pa, rtuť: ph = 2706,8 Pa Příklad 6: Jak velký tlak je u dna Mariánského příkopu – nejhlubšího místa v moři. Všechny potřebné údaje nejprve vyhledej! Ph = 112688500 Pa Příklad 7: Ve vaně ve které sahá voda do výšky 3 dm je u dna špunt o ploše 25 cm2. Vypočítej velikost tlakové síly působící na špunt. F = 7,5 N