Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Advertisements

MAS ve Zlínském kraji příprava na období Zlín,
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (RAP)
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
HANÁ regionální produkt ® Přinášíme Vám to pravé z Hané …
Pracovní setkání na téma: Čerpání prostředků realizace SCLLD MAS Sokolovsko v rámci OP Zaměstnanost Datum a místo: , Královské Poříčí.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Integrovaný regionální operační program Možnosti podpory sociálního začleňování v IROP.
Co chceme (dělat) v letech Rožmberk jako součást území Místní akční skupiny Sdružení Růže Jiří Guth, Martina Langová a Magdalena Chytrová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V OP ZAMĚSTNANOST Mgr. Svatava Škantová vedoucí oddělení projektů sociálního podnikání 18. srpna 2015, Olomouc.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Prezentace výstupů projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Olomouc,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Financování projektů z fondů EU
Programový rámec: Operační program Zaměstnanost
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Představení SCLLD MAS Sokolovsko o.p.s.
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Financování vybraných sociálních služeb prostřednictvím výzev MAS
Jiří Hrubý, MÍSTOPŘEDSEDA KS NS MAS ČR JMK , RSK JMK- Brno
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Implementace SCLLD FRÝDLANTSKO 2030
SCLLD v MAS Sdružení SPLAV
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny) Ing. Jaroslav Brzák, MAS Region HANÁ Krajské sdružení NS MAS ČR Olomouckého kraje 11. 6. 2015

Základní informace o Krajském sdružení Krajské sdružení NS MAS ČR Olomouckého kraje (KS MAS OK): je tvořeno 16 místními akčními skupinami z Olomouckého kraji MAS působí na území 389 obcí z 395 města a obcí do 25 tis. obyvatel v Olomouckém kraji hlavní činností MAS v letech 2007-2013 byla realizace Programem rozvoje venkova a všestranný rozvoj jejich území Komunitně vedený místní rozvoj bude realizován skrze MAS v: Integrovaný regionální OP (Specifický cíl 4.1), Program rozvoje venkova (prioritní osa 19), OP Zaměstnanost (Specifický cíl 2.3) OP Životní prostředí (Specifický cíl 4.2 a 4.3)

Území MAS v Olomouckém kraji Bystřička, o.p.s. MAS Hanácké Království, o.s. MAS Horní Pomoraví o.p.s. MAS Mohelnicko, o.s. MAS Moravská brána, o.s. MAS Partnerství Moštěnka, o.p.s. MAS Šternbersko o.p.s. MAS Uničovsko, o.p.s. MAS Vincenze Priessnitze pro Jesenicko Místní akční skupina Šumperský venkov MAS Moravská cesta, z. s. Na cestě k prosperitě, o.s. Prostějov venkov o.p.s. Region HANÁ, o.s. MAS Hranicko z. s. Střední Haná, o.p.s.

Harmonogram Harmonogram: předkládání žádostí o standardizaci ukončen 30. 6. 2015 doplňování žádostí o standardizaci do 31. 12. 2015 schválení standardizace jednotlivých MAS ze strany SZIF: připravené MAS – podzim a zima 2015; opožděném MAS – zima 2015, jaro 2016 možnost předkládání strategií CLLD – 1. září 2015 schválení strategií MAS ze strany MMR: připravené MAS – jaro 2016 opoždění MAS – léto 2016 schválení programových rámců a výzev MAS Řídícími orgány OP: nejdříve léto 2016

CLLD v IROP (4.1) Vznik a rozvoj podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání: identické aktivity se specifickým cílem 2.2 IROP Výstavba, rekonstrukce a vybavení sociálních podniků Vznik nového sociálního podniku Aktivity osob samostatně výdělečně činných v sociálním podnikání všechny MAS z ČR (tedy i Olom. kraji) mohou získat alokaci nediskriminační výběrová kritéria a užší vymezení podpory určuje MAS/místní partnerství ve své strategii CLLD Alokace CLLD: v IROP je 599,7 mil. Kč (20 – 60 mil. Kč na MAS) 599,7 mil. Kč je včetně ostatních specifických cílů IROP alokaci pro sociální podnikání v IROP MAS určí ve strategii CLLD

CLLD v OP Z (2.3) Sociální podnikání v CLLD v OPZ: 1) vznik a rozvoj integračních sociálních podniků sociální princip – min. 30 % zaměstnanců ze znevýhodněných skupin trhu práce ekonomický princip – min. 51 % zisku musí být reinvestován do soc. pod., nezávislost řízení podniku na externích zakladatelích (např. obcích) environmentální a lokální princip – ohled na ŽP a využívání místních zdrojů, spolupráce a uspokojování místních potřeb 2) vznik a rozvoj environmentálních sociálních podniků Obdobné principy jako u integračních soc. pod., ale vyšším důrazem na environmentální a lokální princip

CLLD v OP Z (2.3) Alokace CLLD: všechny MAS z OK mimo MAS Prostějov venkov mohou uplatnit CLLD v OPZ (v území MAS Prostějov venkov nejsou zásadní soc. problémy) v OP Z je 144 až 184 mil. Kč (6,3 – 16,9 mil. Kč na MAS) 144 – 184 mil. Kč je včetně ostatních specifických cílů OPZ: Sociální podnikání (výše) Zaměstnanost (nástroje aktivní politiky zaměstnanosti) Sociální služby a začleňování (terénní služby, komunitní služby) Prorodinná opatření (dětské skupiny, individuální péče o dítě) alokaci pro sociální podnikání v OP Z MAS určí ve strategii CLLD

Regionální značky Na území Olomouckého kraje působí regionální značky, které pomáhají s marketingem místním výrobcům: Jeseníky orig. prod. Haná reg. prod. Moravská Brána reg. prod. Moravský kras reg. prod. Regionální značky podporují využívání místních zdrojů a jsou ve shodě s environmentálním a lokálním principem sociálních podniků. Sociální podniky se značkou: Kavárna Předměstí VS Rychleby Zahrada 2000

Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Brzák MAS Region HANÁ, z.s. tel.: 605 174 701 Mgr. Karel Hošek tajemník Krajského sdružení MAS Olomouckého kraje manažer projektu Místní partnerství zaměstnanosti mobil: 777 952 988, e-mail – KSMASOK@gmail.com