Členovci vzdušnicovci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

Nadtřída: Mnohonozí (Myriapoda)
Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
ŽIVOČICHOVÉ V LESÍCH Kmen: MĚKKÝŠI.
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
PAVOUKOVCI I (Arachnida) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.19/Li
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
členovci v říši živočichů
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chrostíci Andrea Vopálenská.
VZDUŠNICOVCI (tracheata)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PAVOUKOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
kmen: (EU)ARTHROPODA (členovci)
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
zdroj obrázku: www. hmyz.info
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
ŠVÁBI.
PLOŠTICE Jana Koucká.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_01 Tematická.
ŠKVOŘI.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
Podkmen: Vzdušnicovci /Tracheata/
Stavba těla živočichů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
Třída: Stonožky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
KORÝŠI.
podkmen: žabernatí třída: korýši
Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_19_Stonožky,mno.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky korýšů klíčová slova : sladkovodní raci, mořští raci, nižší korýši autor: Kamila.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdušnicovci II – systém I Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
V ZDUŠNICOVCI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Dýchací soustava členovců
Hmyz v lese.
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
Členovci Pavouci.
Přírodopis – 6.ročník VY_32_INOVACE_
BROUCI.
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Bezobratlí Členovci.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Strunatci Žraloci.
Členovci Korýši Stinka obecná. Př. stinka obecná - Stavba těla: - článkovaný krunýř - hlavová část se 2 páry tykadel - na každém článku krunýře 1 pár.
Kmen: Členovci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Transkript prezentace:

Členovci vzdušnicovci

Vzdušnicovci cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene vzdušnicovců klíčová slova : stonožky, mnohonožky, chvostoskoci autor: Kamila Černá zpracováno: 2012

Zařazení Říše : živočichové Kmen : členovci Podkmen: vzdušnicovci Třída : stonožky mnohonožky chvostoskoci

vzdušnicovci členovci, kteří dýchají soustavou vzdušnic = trachejí, které prostupují celým tělem kyslík přechází do tkání bez prostřednictví krvomízy vzdušnice – kanálky, vyztužené chitinovými vlákny na povrchu vyúsťují párovými průduchy - stigmaty

vzdušnicovci na hlavě pár tykadel nohy nerozvětvené většinou suchozemští živočichové

třída stonožky tělo shora mírně zploštělé na každém článku 1 pár nohou (15 – 175 párů ) dravé – 1 pár končetin přeměněn v kusadlové nožky, na nichž vyúsťuje jedová žláza naše dorůstají maximálně 6 cm tropické až 30 cm kousnutí není pro člověka smrtelné, ale značně bolestivé

Stonožka škvorová pod kůrou, kamením, spadaným listím aktivní v noci-loví drobné živočichy

Třída Mnohonožky tělo na průřezu spíše kruhové články jejich těla srůstají po dvou – s vyjimkou prvních pěti článků nese každý článek 2 páry nohou – nasedají na břišní straně

Mnohonožka zemní štěrbiny, v půdě, pod kameny býložravé

Třída chvostoskoci končetiny na zadečku přeměněny na vidlicovitý útvar – skákání drobní, velikost několik mm kaluže, travní mech, pařeniště – v povrchové vrstvě se s ostatními organismy podílejí na tvorbě humusu

Použité zdroje http://www.google.cz/search?hl=cs&gs_rn=1&gs_ri=hp&cp=17&gs_id=1u&xhr=t&q=stono%C5%BEka+%C5%A1kvorov%C3%A1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41642243,d.d2k&biw=1249&bih=595&wrapid=tljp1359549172736032&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=xRQJUfe0BoTCswaJ2oG4DA http://www.google.cz/search?hl=cs&gs_rn=1&gs_ri=hp&cp=16&gs_id=1q&xhr=t&q=mnohono%C5%BEka+zemn%C3%AD&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41642243,d.d2k&biw=1249&bih=595&wrapid=tljp1359549428799030&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=wxUJUYOFAsaYtAbK_YCACg http://www.google.cz/search?hl=cs&gs_rn=1&gs_ri=serp&pq=mnohono%C5%BEka+zemn%C3%AD&cp=11&gs_id=17&xhr=t&q=chvostoskoci&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1249&bih=595&wrapid=tljp1359549635675220&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=lBYJUYjGJ4nvsgact4CoAg