NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky osídlení našeho území
Advertisements

OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
starší – halštat 750 – 400 př.n.l. mladší – latén 400 – 0 př.n.l.
Keltové Doba laténská.
Pravěké umění Mezolit a neolit.
Doba železná na našem území.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_3D.6.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Eneolit = Chalkolit Eneolit- (pozdní doba kamenná), doba měděná; dokončen přechod k patriarchátu; zvyšuje se zemědělská produkce změna budování sídel-
Doba laténská v Čechách
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
Doba železná Petr Machala.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZem zvaná Bohemia Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje osídlování.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Doba halštatská v Čechách
Doba železná Mladší pravěk. Doba železná Mladší pravěk.
6. ročník Pravěk.
KELTOVÉ velká skupina kmenů, která ve starověku obývala západní, střední a částečně i jižní a východní Evropu, vč. území dnešní ČR Potomci dnes žijí v.
Časová osa pravěku 3 mil. – př. n. l.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
(PRAVĚK) MGR. IVETA ŠLAHAŘOVÁ. 1) doba kamenná - starší= paleolit (3 mil přnl.) - střední = mezolit ( přnl.) - mladší = neolit (5500-
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Českofalcká mohylová kultura – 1700 – 1300 př.n.l. - Plzeňsko.
Počátky umění na našem území
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_15
Opakování č. 1 Vlastivěda 4. ročník
Pravěk.
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
Pravěk Vlastivěda – 4. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-10_ Laténská kultura Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Starověké Řecko – Války Řeků za svobodu DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
KELTOVÉ na našem území.
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_DĚJEPIS
O nejstarších dějinách Čech
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_16 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
STŘEDNÍ EVROPA V DOBĚ ŽELEZNÉ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-13_ Starší doba železná Halštat Číslo projektu:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0816 Střední Evropa v době železné

Datum vytvoření projektu březen 2012 Ročník 8. Popis prezentace Prezentace je určena k opakování tématu Vznik a vývoj lidské společnosti v pravěku a starověku. Je zaměřena na opakování učiva o rozvoji pravěké rodové společnosti v době železné ve střední Evropě. Rozvíjí kompetence k učení a řešení problému. Dále rozvíjí komunikační dovednosti a zlepšuje čtení s porozuměním. Prezentace může být využita pro práci malé až tříčlenné skupiny, celé třídy na interaktivní tabuli a také jako práce pro jednotlivce.

Doba železná ve střední Evropě Keltové

Starší doba železná V období 800 – 400 let př. n. l. se na našem území vyskytovalo příliš málo železných výrobků. Proto jen z části ovlivňovaly řemeslnou výrobu. Převládalo vlhké počasí, proto hůře dozrávalo obilí. V některých oblastech převažoval chov dobytka především skotu ale také koní a kura domácího. Díky bohatým povrchovým ložiskům železné rudy se rozšířila výroba železných nástrojů a zbraní. Kvetl obchod, kde ze s železnými výrobky vyměňovala také sůl, dobytek a také bronzové ozdoby. Díky obchodu bohatli kmenoví náčelníci a jejich hradiště. Stali se z nich skuteční vládci kmene.

Jeskyně Býčí skála. Sídliště s mnoha nálezy doby železné.

Bronzová soška býčka nalezeného v Býčí skále Bronzová soška býčka nalezeného v Býčí skále. Jedná se o jedinečný doklad řemeslné vyspělosti obyvatel Čech a Moravy v době bronzové. Pohřeb v Býčí skále – obraz malíře Zdenka Buriana. Při tomto pohřbu náčelníka bylo brutálně zavražděno mnoho žen a otroků. Nález koster a mnoha bronzových a železných nástrojů je však dodnes záhadou.

Mladší doba železná Vrcholem vývoje v mladší době železné na našem území byl rozvoj keltské kultury Keltové žili v Evropě od 4. století př. n. l. Rozvoj jejich kultury ustal v 1. století n. l. Na našem území žil keltský kmen BÓJŮ Na Slovensku to byli KOTINI Podle Bójů se říká Čechám BOHEMIA – latinsky Bojohemum

Území, kde se dodnes používá keltština. MAPA KELTSKÉHO OSÍDLENÍ Území, kde se dodnes používá keltština. Jádro keltské kultury v 6. století př.n.l. Keltské území ve 3. století př.n.l.

Život Keltů Keltové se živili zemědělstvím a chovem dobytka. Uměli zpracovávat bronz a železo. Žili v západní a střední Evropě. Keltové používali peníze. Říkáme jim duhovky. Keltové stavěli opevněná sídliště, kterým říkáme Oppidum. Nejvýznamnější oppida jsou ve Stradonicích a Závisti u Zbraslavi. V oppidu žil kmenový náčelník a jeho družina. Keltský duchovní i politický život řídili druidové.

Dokladem řemeslné vyspělosti Keltů jsou tyto dýky ze železa a bronzu

Akropole oppida nedaleko Závisti u Zbraslavi

Keltský šlechtic a jezdec z kmene Bójů

Kde žil keltský kmen Bójů A) Na území dnešních Čech B) Na území dnešního Slovenska

Správná odpověď

Keltové bojovali s Římany. Římané je postupně ovládali. Kulturu Keltů definitivně rozvrátili Germáni. Germáni Kelty vojensky porazili a ovládli jejich území. Germáni však přejali celou řadu keltských znalostí a dovedností, kterými si obohatili svou kulturu. Keltští válečníci

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Keltov%C3%A9 http://pohanstvi.net/inde.php?menu=keltival http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Celts_in_Europe.png http://pohanstvi.net/kelti/warrior1.jpg