Organické duševní poruchy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sabina Vaňková.  Duševní hygiena - obor zabývající se rozvojem a podporou duševního zdraví  psychohygiena je zaměřena na vytváření optimálních podmínek.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Fokus.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Úzkostné poruchy DAVID BERNARD. Volba tématu  Téma bylo zvoleno na základě:  zájmu o danou problematiku  pohybu v oblasti úzkostných poruch  osobních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ničí rozum, srdce i duši….  nejčastější typ DEMENCE (latinsky „demens“, de = mimo, od, mens = duch, mysl)  degenerativní onemocnění mozku, nevyléčitelné,
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Základy Auditory-Verbal Therapy. Foundations of Auditory-Verbal Therapy and Practice Waren Estabrooks Toronto, Ontario, Canada.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
FOBIE KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ, C3B ZÁKLADNÍ INFORMACE  Z řeckého „fobos“  = úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Huntingtonova choroba
Hyperkinetické poruchy chování. Add, adhd.
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Sportovní psychologie - aplikace
F00-F09 Organické duševní poruchy F30-F39 Poruchy nálady
Organické duševní poruchy (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Základní charakteristiky.
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
31 Základní typy zdravotnických systémů
Terminologie etopedie
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Služby následné péče.
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
Angelmanův syndrom (AS)
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Vývojová psychologie Prenatální období.
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Speciální psychiatrie – MKN 10
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Panická porucha.
Mgr. Zdeňka Sokolová PPP a SPC Semily Pracoviště SPC Turnov
Školní poradenské pracoviště
Speciální psychiatrie
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Demence Charakteristika demence: Sekundární postižení
OSOBNOST.
F00-F09 Organické duševní poruchy
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Cílové skupiny sociálního podnikání
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Inkontinence Michaela Matoušková.
Podpora samostatného bydlení
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Transkript prezentace:

Organické duševní poruchy Charakteristiky vybraných nemocí

Mezinárodní klasifikace nemocí Klasifikační systém v Evropě MKN 10, v USA DSM IV (úpravy, revize, sbližování). Víceosá diagnostika: I. osa – klinická diagnóza II. osa – hodnocení různých typů postižení, omezujících plnění úkolů a rolí, které jsou od jedince očekávány jeho sociokulturním prostředím. Stupně postižení: handicap = znevýhodnění vyplývající z vady či patologie, zneschopnění = omezení nebo chybění schopnosti jedince vykonávat činnost „normálně“, poškození = ztráta nebo výrazná abnormita psychické, fyziologické nebo anatomické struktury či funkce.

Víceosá diagnostika II. osa – postižení Posuzuje se ve 4 oblastech: péče o vlastní osobu práce (výdělečné činnosti, studium, údržba domácnosti) rodina a domácnost (manželská role, rodičovská role, činnosti v domácnosti) fungování v širším sociálním kontextu III. osa - související faktory Hodnocení průvodních faktorů společně s ostatními problémy týkajícími se životního stylu a uspořádání života podílející se významně na výskytu, projevech, průběhu, prognóze nebo způsobu léčby přítomných duševních poruch.

OSA I – PŘEHLED KLINICKÝCH DIAGNÓZ Organické duševní poruchy (F00-F09) Duševní poruchy vyvolané účinkem psychoaktivních látek (F10-F19) Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy (F20-F29) Afektivní poruchy (F30-F39) Neurotické porucha, poruchy vyvolané stresem (F40-F48) Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory (F50-F59) Poruchy osobnosti a chování u dospělých (F60-F69) Mentální retardace (F70-F79) Poruchy psychického vývoje (F80-F89) Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a adolescenci (F90-F99)

Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější poruchou je demence – časná, výrazná porucha paměti s postupným poklesem dalších kognitivních funkcí a dále postižení emocí s následným dopadem na chování nemocného. Primární organická duševní porucha – poškozen přímo mozek. Sekundární organická duševní porucha – poruchy jiných orgánů mají vliv na mozek.

Demence Výskyt: ve věku 60 let 5% populace ve věku 80 let 20% populace Alzheimerova choroba nevratné neurodegenerativní onemocnění, dochází k zániku neuronů, příčina neznámá, není vyléčitelná, současné metody dokážou nemoc pouze zpomalit rozvíjí se pozvolna, nejprve při plném vědomí (pacient má na nemoc náhled), postižení paměti a schopnosti se učit, problém se vštípivostí obvykle ji předchází tzv. mírná kognitivní porucha – u 15% pacientů se ALD rozvine do jednoho roku, u 80% do 6 let v dalším stádiu se přidává obvykle BPSD (behaviorální a psychologické symptomy demence) – nezvládání vlastních afektů

Demence BPSD – deprese, morózní nálada, vztek, úzkost, neklid, agresivní projevy, útěky, situaci nepřiměřené reakce, poruchy cyklu spánek bdění. Vaskulární demence způsobena infarkty mozku nerovnoměrné postižení kognitivních funkcí (paměť může být více, myšlení a úsudek méně), ložiskový charakter

Terapie demence Farmakoterapie kognitivních funkcí: kognitiva - zvyšují dostupnost acetylcholinu v CNS nootropika – zlepšují metabolismus mozkových buněk (piracetam, ginkgo biloba) Farmakoterapie BPSD: dle konkrétních příznaků Psychoterapie, rehabilitace: zjednodušení okolního prostředí a běžných denních činností a úkonů kompenzace paměťových deficitů trénink kognitivních schopností edukace a podpora rodiny, blízkých, pečovatelů