Zdraví a jeho determinanty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Advertisements

Zdravotní stav populace v ČR a EU
„EU peníze středním školám“
Plíce po 20 letech kouření
ZDRAVOTNÍ STAV ČESKÉ POPULACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_472.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Zdravotní stav populace ČR
Klinická propedeutika
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 02
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Komunitní péče.
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Ing.Miroslava Rýparová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Duševní zdraví a psychohygiena
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Metodika nutričního poradenství
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Pediatrie - dětské lékařství
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Ochrana veřejného zdraví
PREVENCE PRO ZDRAVOTNÍ LABORANTY a STUDENTY V KOMBINOVANÉ FORMĚ.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Definice, základní pojmy
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Číslo v digitálním archivu školy
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Onkologie Jitka Pokorná.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Epidemiologicky rizikové potraviny
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Epidemiologicky rizikové potraviny
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno

Zdraví Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady (WHO, 1948) Model zdraví Zjednodušená představa zdraví zahrnující jeho základní determinanty a charakteristiky Biomedicínský (referenční hodnoty) Celostní, behaviorální, ekologicko-sociální Nemoc: porucha zdraví, obvykle zjistitelná objektivně, bývá vnímána nemocnou osobou a stává se předmětem zdravotnických služeb.

Zdraví znamená bohatství (Zdraví 2020)

Determinanty zdraví Faktory, které mají nejsilnější vliv na zdraví (ve smyslu pozitivním i negativním) Somatické a genetické Biologické: infekce, onkogeny Chemické: spotřební výrobky, aditiva, pesticidy, lěčiva, rezidua lěčiv, pesticidy, herbicidy…) Fyzikální: hluk, záření Psychologické a socioekonomické Specifická je otázka tvrzení a informace o výrobcích a službách, reklama Akutní a chronické Krátkodobé a dlouhodobé (až celoživotní) Prahové a bezprahové Neovlivnitelné a ovlivnitelné jednotlivcem Ve vzájemných interakcích

Střed obrazce jsou neovlivnitelné determinanty, ovlivnitelné determinanty jsou v interakci se socioekonomickými vlivy, které jedince obklopují.

Měření zdraví Pomocí validních indikátorů Epidemiologická metoda práce Deskriptivní studie Rozložení podle věku, pohlaví, území Příklady indikátorů: nemocnost, úmrtnost, výskyt alergií, astmatu, biologická expozice… Hlavní zjištění: Stárnutí populace, výskyt chronických onemocnění (diabetes mellitus 2. typu, nádorová, kardiovaskulární, duševní onemocnění, onemocnění pohybového aparátu

Ukazatele (indikátory) zdraví

Ukazatele (indikátory) zdraví Legenda II. Novotvary IX. Nemoci oběhové soustavy X. Nemoci dýchací soustavy XI. Nemoci trávící soustavy XIV. Nemoci močové a pohlavní soustavy XX. Vnější příčiny nemocnosti a úmrtnosti Ostatní: infekční nemoci, nemoci krve, nemoci endokrinní, duševní poruchy, nemoci nervové soustavy, nemoci oka, nemoci ucha, nemoci kůže, nemoci svalové a kosterní soustavy, těhotenství, porod a šestinedělí, stavy vzniklé v perinatálním období, vrozené vady

Výskyt alergií a astmatu (počty dětí)

POPs v mateřském mléku (PCB)

Determinanty zdraví (II.) Socioekonomický status (SES) je zřejmě nejsilnější determinantou zdraví. SES lze měřit podle finanční situace jednotlivců. Osoby s horší finanční situací častěji kouří, nadměrně konzumují alkohol, mají nezdravou výživu a trpí obezitou. vliv vzdělávání vliv prostředí, v němž člověk žije na utváření společenských norem uvnitř sociálních skupin Studie HELEN (Health, Life Style and Environment), SZÚ Praha

Prevence „Zdraví nevzniká v nemocnicích, ale všude tam, kde lidé žijí a pracují, odpočívají a stárnou“ (Zdraví 2020) Typy prevence Primární: předcházení expozice determinantám nemocí (chování, prostředí, genetika) Úloha státu (státní dozor nad výrobky, průmyslem …, regulace reklamy), vyhlášení Národní strategie ochrany a podpory zdraví, Zdraví 2020 Výchova ke zdraví, změna postojů a životního stylu Sekundární: detekce pre-symptomatických stádií nemocí (screening) Lékař, zdravotnictví Terciární: znovunastolení zdraví, pokud již nemoc propukla, redukce komplikací Lékař, zdravotnictví, sociální služby Kvartérní: zmírnění dopadů či vyhnutí se následkům nepotřebných či nadměrných léčebných intervencí

Příčiny kardiovaskulárních onemocnění Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory Biochemické a fyziologické charakteristiky Faktory životního stylu (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) Kouření Zvýšený cholesterol v krvi (zejména vysoký LDL a nízký HDL) Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii, chudá na ochranné látky Zvýšený krevní tlak Hyperglykémie, snížená gluk.tolerance, diabetes Nízká pohybová aktivita Alkohol - nadměrná konzumace Obezita Trombogenní faktory

Příčiny rakoviny Kouření Výživové faktory 35 % 30 % Nízká pohybová aktivita 5 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí % 5 10 15 20 25 30 35

Místo závěru: zdraví je komplexní veličina Dilema: které "naše" preventivní programy by byly vhodné a přijatelné pro chlapce na obrázku?