Základní vlastnosti proteinů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ   ÚVOD FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY.
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Aminokyseliny.
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické výpočty – část 2
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Biochemické metody separace proteinů
Aminokyseliny.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Metabolismus dusíkatých látek
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
STRUKTURA A VLASTNOSTI PROTEINŮ
BÍLKOVINY.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
Jiří Kec,Pavel Matoušek
BÍLKOVINY Proteiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny a bílkoviny
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Disociace vody a koncept pH
Chiroptické metody E - vektor elektrického pole
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
(aminokyseliny, peptidy…)
Základní pojmy molekulární biologie Biomakromolekuly
Srážecí metody.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
PŘEHLED AMINOKYSELIN Cys Gly Lys Trp Met Ala Arg Phe Asp Val His Glu
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Roztoky - elektrolyty.
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Geofyzika Země Teplota tání většiny minerálů roste s tlakem
پروتئین ها.
Srážecí metody.
Lékařská chemie Aminokyseliny.
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Bílkoviny.
C5720 Biochemie 01c-Aminokyseliny Petr Zbořil 5/6/2019.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Základní vlastnosti proteinů RNA Ribosom Protein Základní vlastnosti proteinů Teoretický úvod Aplikovaná bioinformatika, Jaro 2013

Proteiny Protein, polypeptid, bílkovina. RNA Ribosom Protein Protein, polypeptid, bílkovina. Lineární polymer aminokyselin spojených peptidovými vazbami. Funkce: katalytická, regulační, transportní, zprostředkování pohybu, obranná, strukturální, zásobní.

Proteinogenní aminokyseliny

Proteinogenní aminokyseliny

Proteinogenní aminokyseliny

Proteinogenní aminokyseliny 21. aminokyselina – selenocystein, Sec, U 22. aminokyselina – pyrrolysin, Pyl, O

PLLSASIVSAPVVTSETYVDIPGLYLDVAKAGIRDGKLQVILNVPTPYATGNNFPGIYFAIATNQGVVADGCFTYSSKVPESTGRMPFTLVATIDVGSGVTFVKGQWKSVRGSAMHIDSYASLSAIWGTAAPSSQGSGNQGAETGGTGAGNIGGGGERDGTFNLPPHIKFGVTALTHAANDQTIDIYIDDDPKPAATFKGAGAQDQNLGTKVLDSGNGRVRVIVMANGRPSRLGSRQVDIFKKSYFGIIGSEDGADDDYNDGIVFLNWPLG

21. aminokyselina – selenocystein, Sec, U 22. aminokyselina – pyrrolysin, Pyl, O

Peptidová vazba NH2 COOH + N-konec C-konec MTWCKTMIDQGRSWPHCYYGMAADTYYKKLTPGHTQVGITILMGACGCCCGTGCRNMSDETGCWWCGTAHSPGCTDEQLRCGLVCGT N C N C

Proteinogenní aminokyseliny Stavební jednotky proteinů: a-L-aminokyseliny. 20 standardních proteinogenních aminokyselin. Alifatické (Gly, Ala, Val, Leu, Ile). Sirné (Cys, Met). S OH skupinou (Ser, Thr). Kyselé a z nich odvozené (Glu, Gln, Asp, Asn). Bazické (Lys, Arg).

Sekundární struktura a-helix b-skládaný list

Terciární struktura a-helix b-skládaný list

Jak se chovají proteiny? (v laboratoři) Limitované množství proteinu (cena, dostupnost). In vitro mohou rychle ztrácet aktivitu (nutná správná sekundární, terciární a někdy i kvarterní struktura). Mohou být nestabilní (některé velmi nestabilní) mimo své optimální prostředí v buňce (organismu). K výrazné destabilizaci a denaturaci může docházet již za laboratorní teploty (25 °C). …zlobí.

Práce s proteiny Většina savčích proteinů začíná denaturovat již při teplotách nad 40 °C. Při teplotě 95 °C dochází k úplné denaturaci téměř všech proteinů během několika minut. K výrazné destabilizaci a denaturaci může docházet již za laboratorní teploty (25 °C). S proteiny pracujeme „na ledu“.

Práce s proteiny Proteiny jsou štěpeny proteasami a peptidasami. Optimum těchto enzymů je 37 °C, za nižší teploty se jejich aktivita snižuje (ale jsou aktivní i při 4 °C). Proteasy se do vzorku dostanou neopatrnou manipulací a jsou také produkovány mikroorganismy. Minimalizace kontaminace vzorku (ochranné pomůcky) a použití inhibitorů proteas.

Práce s proteiny Všechny vzorky jsou dříve či později kontaminovány bakteriemi. Mikroorganismy si na proteinech pochutnají i při 4 °C a produkují proteasy. Přídavek antibakteriálních látek (0,02-0,05 % azid sodný)

Práce s proteiny Proteiny jsou aktivní (a stabilní) v určitém rozmezí pH. A to může být pro některé proteiny velmi úzké… Fyziologické pH pro většinu proteinů je cca 7,2-7,4. Silně kyselé nebo zásadité prostředí proteiny denaturuje. Nutné kontrolované prostředí – pufry o vhodném pH.

Práce s proteiny Proteiny jsou aktivní (a stabilní) v určitém rozmezí pH. A to může být pro některé proteiny velmi úzké… Fyziologické pH pro většinu proteinů je cca 7,2-7,4. Silně kyselé nebo zásadité prostředí proteiny denaturuje. Nutné kontrolované prostředí – pufry o vhodném pH. Pufr, tlumivý roztok, ústojný roztok, ústoj: látka (směs látek) schopná udržovat stabilní pH po přídavku silné kyseliny nebo zásady do systému. Příklad: slabá kyselina/její sůl, HA/A-. „Přirodní“ x syntetické pufry. Pufry nesmí interagovat s proteiny nebo interferovat s jejich funkcí!

Práce s proteiny Proteiny vyžadují pro svou aktivitu (a stabilitu) určitou koncentraci solí (iontů). Vysoká i nízká koncentrace solí může způsobovat agregaci a precipitaci. Proteiny většinou nejsou stabilní v čisté vodě. Nutná optimalizovaná koncentrace soli v roztoku.

Práce s proteiny Při práci s nízkými koncentracemi proteinů (< 1 mg/ml) se může výrazně projevit ztráta způsobená vazbou na stěny použité nádobky (zkumavky). Pokud je to možné, lze použít inertní proteiny (BSA, cca 2 mg/ml), které vazbě zabrání.

Práce s proteiny

Práce s proteiny Proteiny mohou být rovněž poškozeny mechanicky při příliš energickém míchaní nebo třepání! Nutná opatrná a jemná manipulace s proteiny. Vortex Míchačka

Skladování proteinů www.piercenet.com

Skladování proteinů Lyofilizace – mrazová sublimace. Odpařování vody ze zmraženého vzorku za sníženého tlaku. Nedostatek vody zabraňuje růstu mikroorganismů a inhibuje enzymy (proteasy). Nepoškozuje vzorek v takovém rozsahu jako jiné způsoby dehydratace (vysoká teplota, vysoušedla). Jednoduchá rehydratace. www.piercenet.com

Skladování proteinů Sterilní zkumavky, sterilizace filtrací. Inhibitory proteas. www.piercenet.com

Skladování proteinů Kryoprotektanty zabraňují tvorbě krystalků ledu a poškození proteinu. www.piercenet.com

Skladování proteinů Nutné připravit několik alikvotů (částí zásobního roztoku) proteinu.

Proteiny mohou být lyofilizací nebo zamražením nevratně poškozeny! Skladování proteinů Proteiny mohou být lyofilizací nebo zamražením nevratně poškozeny! www.piercenet.com

Práce s proteiny Gen Protein Struktura Funkce Gen Protein Protein je správně sbalený, aktivní, v dostatečném množství a koncentraci Optimální podmínky

Sirné (disulfidové) můstky? Přirozené prostředí (kompartment) v buňce? Práce s proteiny Struktura Funkce Gen Protein Protein je správně sbalený, aktivní, v dostatečném množství a koncentraci Optimální podmínky Hydrofobní interakce? Sirné (disulfidové) můstky? Oligomerizace? Nutné kofaktory? Přirozené prostředí (kompartment) v buňce?

Práce s proteiny Gen Protein Struktura Funkce Gen Protein Protein je správně sbalený, aktivní, v dostatečném množství a koncentraci Optimální podmínky Optimalizace

Práce s proteiny Gen Protein Struktura Funkce Gen Protein Protein je správně sbalený, aktivní, v dostatečném množství a koncentraci Optimální podmínky Optimalizace Doba optimalizace Šedivé vlasy

Práce s proteiny Gen Protein Struktura Funkce Gen Protein Protein je správně sbalený, aktivní, v dostatečném množství a koncentraci Optimální podmínky Optimalizace Bioinformatika

Práce s proteiny Gen Protein Struktura Funkce Gen Protein Protein je správně sbalený, aktivní, v dostatečném množství a koncentraci Optimální podmínky Optimalizace Bioinformatika PLLSASIVSAPVVTSETYVDIPGLYLDVAKAGIRDGKLQVILNVPTPY Predikce vlastností

Predikce vlastností proteinů ProtParam BLAST

Použitá a doporučená literatura Molecular Biology of the Cell, 4th edition Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, and Peter Walter New York: Garland Science; 2002. ISBN-10: 0-8153-3218-1ISBN-10: 0-8153-4072-9 Molecular Cell Biology, 4th edition Harvey Lodish, Arnold Berk, S Lawrence Zipursky, Paul Matsudaira, David Baltimore, and James Darnell New York: W. H. Freeman; 2000. ISBN-10: 0-7167-3136-3

Použitá a doporučená literatura The Cell, 2nd edition, A Molecular Approach Geoffrey M Cooper Boston University Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2000. ISBN-10: 0-87893-106-6 Biochemistry, 5th edition Jeremy M Berg, John L Tymoczko, and Lubert Stryer New York: W H Freeman; 2002. ISBN-10: 0-7167-3051-0

Použitá a doporučená literatura http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/browse/

Použitá a doporučená literatura

Použitá a doporučená literatura Brian W. Matthews. Hydrophobic Interactions in Proteins, in Encyclopedia of Life Sciences (ELS), John Wiley & Sons, Ltd: Chichester, 2001. Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides: http://www.chem.qmul.ac.uk/iupac/AminoAcid/index.html Irwin H. Segel, Leigh D. Segel. pH and Buffers, in Encyclopedia of Life Sciences (ELS), John Wiley & Sons, Ltd: Chichester, 2002. Tech Tip #43 Protein stability and storage: www.piercenet.com