České země za 1. světové války II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Advertisements

Česko – země v srdci Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH Češi a Slováci za první světové války Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Rozklad mnohočlenů na součin
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kvadratická funkce – vrchol paraboly
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_099_Členy v názvech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_02.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
VY_32_INOVACE_017_České země na přelomu 19. a 20. století Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Základní škola Čelákovice
JARO? LÉTO? ZIMA? PODZIM? ROČNÍ OBDOBÍ
Svět v poslední třetině 19. století
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
SSSR mezi světovými válkami I
Rusko na počátku 20. století
Československo ve 20. letech
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Svět po první světové válce
VYHLÁŠENÍ ČESLOSKOVENSKA
SSSR mezi světovými válkami
Reformace v západoevropských monarchiích
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Základní škola Čelákovice
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_26
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
ROČNÍ OBDOBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Najdi dva stejné obrázky
Výsledky husitské revoluce a její význam
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rakousko-Uhersko.
České země za 1. světové války
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Češi za první světové války
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola Čelákovice
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 2_67
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_83
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Třicetiletá válka 2.část
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

České země za 1. světové války II VY_32_INOVACE_005_České země za 1.sv. války II České země za 1. světové války II Základní škola Čelákovice Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

České země za 1. světové války Autor: Mgr. František Šturma Vytvořeno: 31. 10. 2011 Stupeň a typ vzdělávání: II. stupeň ZŠ – 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Téma: České země za 1. světové války II Anotace: Prezentace představuje situaci v českých zemích v průběhu první světové války – vyhlášení války, stav české politiky na počátku války, změnu na císařském trůnu, první požadavky samostatnosti, pohled do každodenního života lidí, vojenské vzpoury s účastí českých vojáků na konci války. Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: Žáci charakterizují proměnu společenské a politické situace v českých zemích v za 1. světové války. Porozumí protiválečným postojům obyčejných českých vojáků a lidí v zázemí.

Požadavky samostatnosti Manifest českých spisovatelů (květen 1917) výzva k poslancům v říšské radě, aby statečně a důstojně hájili zájmy českého národa podepsáno více než 200 spisovateli a dalšími představiteli kulturního života prvním signatářem spisovatel Alois Jirásek Tříkrálová deklarace (6. ledna 1918) přijata českými poslanci v Obecním domě v Praze vyjádření práva na svébytný život národní jako nezbytné podmínky dalšího vývoje přijetí myšlenky společného státu s Čechy slovenskou společností (jaro 1918) národní přísaha z dubna 1918 přednesená Aloisem Jiráskem „Vytrváme, až pozdravíme samostatnost národa.“

děti čekající na polévku Každodenní život děti čekající na polévku výroba munice

Vojenské vzpoury neochota vojáků dále umírat za Rakousko-Uhersko vzpoury krutě potlačeny vzpoura námořníků v boce (zátoce) Kotorské (únor 1918)

vzpoura pěšího pluku v Rumburku (květen 1918) poprava vůdců vzpoury památník vzpoury V Rumburku

Otázky a úkoly 1. Co bylo obsahem Manifestu českých spisovatelů a Tříkrálové deklarace? 2. K jakým projevům nespokojenosti českých vojáků došlo v závěru války?

Text: Mgr. František Šturma Použité obrázky: Soubor:Fronta_hladových_dětí_čekajících_na_polévku_1_WW.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-25]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fronta_hladových_dětí_čekajících_na_polévku_1_WW.jpg>.   Soubor:Mladiství_dělníci_v_továrně_na_střelivo_1_WW.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-25]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mladiství_dělníci_v_továrně_na_střelivo_1_WW.jpg>. Soubor:Boka3.JPG. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-25]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boka3.JPG>. Soubor:Vzpoura_námořníků_v_Boce_Kotorské.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-25]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vzpoura_námořníků_v_Boce_Kotorské.jpg>. Soubor:Poprava_vůdců_rumburské_vzpoury_1918.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-25]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poprava_vůdců_rumburské_vzpoury_1918.jpg>. Soubor:Rumburk_1_-_pamatnik_Rumburske_vzpoury.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-10-25]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rumburk_1_-_pamatnik_Rumburske_vzpoury.jpg>.

Dostupné z Metodického portálu www. rvp Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.