Co to je DNA? 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Digitální učební materiál
Molekulární základy dědičnosti
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
NUKLEOVÉ KYSELINY Základ života.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 A1.
Pravidla hry Hra je rozdělena do tří částí
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura, vlastnosti a typy nukleových kyselin
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Sloučeniny v organismech
Nukleové kyseliny NA = nucleic acid Reprodukce organismů
Molekulární genetika DNA a RNA.
STRUKTURA NUKLEOVÝCH KYSELIN
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny (NA) jsou makromolekulární látky a spolu s bílkovinami tvoří nejdůležitější látky v živé hmotě. Funkce: V molekulách.
Genetika.
Centrální dogma molekulární biologie (existují vyjímky)
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_203.
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Sacharidová složka nukleotidů
TERCIE 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Stavba lidského těla.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Buňka  organismy Látkové složení.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Didaktické testy z biochemie 3
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
NUKLEOVÉ KYSELINY DEFINICE DRUHY SLOŽENÍ FUNKCE REPLIKACE
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
DUM č. 18 v sadě 22. Ch-1 Biochemie projekt GML Brno Docens
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Co to je DNA? 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

v němž je uložena veškerá genetická informace) chemický název: deoxyribonukleová kyselina (jde o lineární biopolymer tvořený dvoušroubovicí, v němž je uložena veškerá genetická informace) 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

Složení nukleové kyseliny: primární strukturou a stavebními jednotkami jsou NUKLEOTIDY, ty se skládají z: DUSÍKATÉ BÁZE - A (adenin), T (thymin), C (cytosin), G (guanin) SACHARIDOVÉ JEDNOTKY (2-deoxy-D-ribóza) ZBYTKU KYS. FOSFOREČNÉ (H3PO4) - připojené na sacharid esterovou vazbou sekundární strukturu tvoří dva polynukleotidové řetězce spirálovitě stočené do pravotočivé dvoušroubovice - DOUBLE HELIXU 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

DNA, páry bází a její stabilita Stabilitu DNA způsobují zejména vodíkové můstky-vazby které vznikají mezi dusíkatými bazemi dvou různých řetězců. A T C G purinová báze pyrimidinová báze purinová báze Párování nastává vždy mezi A-T a to dvěma vodíkovými můstky, mezi C-G třemi vodíkovými můstky. 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

Jak dochází k párování bazí Z prostorových důvodů se vazby tvoří pouze mezi určitými (komplementárními) bazemi, dochází k tzv. PÁROVÁNÍ BAZÍ ‘A’ se páruje vždy s ‘T’ ‘C’ se páruje vždy s ‘T’ A T C G V DNA je množství A rovné množství T a množství C rovné množství G Celkové množství PURINŮ se rovná celkovému množství PYRIMIDINŮ 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

Chromozóm je tvořen molekulou DNA deoxyribonucleic acid. 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

Jeho struktura?: chromozóm gen DNA double helix páry bází 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

Jak vypadá chromozóm? chromozomy jsou dlouhá vlákna nesoucí genetickou informaci, lokalizovaná v jádru buňek chromozomy jsou nejlépe viditelné během buňečného dělení, kdy dochází ke shlukování chromatinu a vypadají takto… 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

Kde se DNA vyskytuje? ve všech buňkách v jádře v mitochondriích tvoří chromozomy obsahuje geny 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.

DNA každého jedince je odlišná a přitom identická !!! V čem je tak jedinečná? DNA každého jedince se liší v pořadí dusíkatých bází DNA lze získat z krve, spermatu, kůže či jiného biologického materiálu, či z běžných hygienických potřeb (zubní nitě, kartáčky, hřebeny, olíznuté poštovní známky) DNA každého jedince je odlišná a přitom identická !!! 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.