VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
ZÁKLADY DĚDIČNOSTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
GENETIKA MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ
Genetika eukaryotní buňky
Genetika člověka.
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Co je to genetika a proč je důležitá?
GENETIKA POHLAVNÍ CHROMOZÓMY
Základy genetiky.
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
VY_32_INOVACE_2_1_03_Chromozomy
Gonosomální dědičnost
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_621_GENETIKA Téma:ZÁKLADNÍ GENETICKÉ POJMY Číslo.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: září 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Genetika.
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Dědičnost 1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Genetika.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
54.1 Genetika - člověk Jak je tomu s dědičností krevních skupin?
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
GENETIKA.
TERCIE 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tercie 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
gonozomální dědičnost
GENETIKA.
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
PRIMA 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2 ŽIVOT - OBECNÉ VLASTNOSTI (III.) (ROZMNOŽOVÁNÍ základy genetiky) Ing. Helena Jedličková.
Stavba lidského těla.
Genetické poruchy - obecně
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/8 Šablona: III/2 Inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Žejdlíková VY_32_INOVACE_PŘBOT.03 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_15_PR_ZÁKLADY GENETIKY Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_PŘČL.12 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Genetika v příkladech II - dihybridní křížení
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Genetika Přírodopis 9. r..
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Genetické zákony.
Genetika.
Genetika.
Genetika.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Genetika. Pojmy: dědičnost genetika proměnlivost DNA.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie člověka Téma: Základy genetiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Žejdlíková

Základy genetiky Základy genetiky položil v roce 1865 Johann Gregor Mendel věnoval se křížení hrachu na základě svých výzkumů vyslovil Mendelovy zákony dědičnosti 1.

Genetika je to nauka o dědičnosti a proměnlivosti organismů dědičnost je schopnost rodičů předávat své vlastnosti potomkům gen je úsek v molekule DNA, který nese genetickou informaci

DNA DNA – kyselina deoxyribonukleová má tvar dvojité šroubovice je v ní uložena genetická informace 2.

Geny jsou dominantní a recesivní každý gen se vyskytuje v různých formách – alelách dominantní alela potlačí alelu recesivní 3.

Chromozom - vláknitá struktura buněčného jádra Každá tělní buňka v lidském těle 46 chromozomů Pohlavní buňky – 23 chromozomů – poloviční počet

DĚDIČNOST BARVY OČÍ VŠECHNY DĚTI BUDOU MÍT HNĚDÉ OČI MAMINKA TATÍNEK b b B B b B b B b B b B VŠECHNY DĚTI BUDOU MÍT HNĚDÉ OČI

DĚDIČNOST BARVY OČÍ DĚTI MOHOU MÍT MODRÉ NEBO HNĚDÉ OČI MAMINKA TATÍNEK b B b B b b B B b b B B DĚTI MOHOU MÍT MODRÉ NEBO HNĚDÉ OČI

KLUK NEBO HOLKA? 50 NA 50 - ŠANCE MAJÍ OBĚ POHLAVÍ STEJNÉ MAMINKA TATÍNEK X X X Y X X X Y X X X Y HOLKA KLUK HOLKA KLUK 50 NA 50 - ŠANCE MAJÍ OBĚ POHLAVÍ STEJNÉ

Opakování a procvičení Kdo je zakladatelem genetiky Johann Gregor Mendel Kde je uložena genetická informace DNA – kyselina deoxyribonukleová Jak se jmenuje úsek DNA, který nese genetickou informaci gen

Co znamená pojem dominantní Co znamená pojem dominantní? potlačí recesivní gen – „je silnější“ Kolik máme v těle chromozómů 46 Jaké chromozómy jsou typické pro kluky XY Jaké chromozómy jsou typické pro dívky XX

VYPLŇ TABULKU MAMINKA TATÍNEK X Y X X X X Y X X X X Y

Použité obrázky 1.[cit. 2012-01-04]. autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gregor_Mendel.png 2. [cit. 2012-01-04]. autor Vojtěch Dostal Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DNA_Structure%2BKey%2BLabelled.pn_NoBB_cs.png 3.[cit. 2012-01-04]. autor Courtesy: National Human Genome Research Institute Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gene.png 4.[cit. 2012-01-04]. autor Magnus Manske Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chromosome.png

Metodika Prezentace slouží k zopakování učiva o základech genetiky. Jsou zde shrnuty nejdůležitější poznatky, které by si žáci měli pamatovat.