Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Český jazyk a literatura
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Moderní umělecké směry
Symbolismus, dekadence
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SVĚTOVÁ LITERÁRNÍ MODERNA Literatura na přelomu 19. a 20. století
13. MO Moderní umělecké směry z konce 19. stol
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0260BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Portréty literárních osobností světové literatury.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Victor Hugo ( ).
Literární moderna Konec 19. století.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
OSCAR WILDE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 18. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.1.9.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Mgr. Jitka Polišenská.  bohém, žil s J. A. Rimbaudem, postřelil ho, vězení  symbolismus, citovost, hudebnost, náladovost, melancholie  sbírky: Saturnské.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
Literatura přelomu 19. a 20. století
Poezie ve světové literatuře
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Česká moderna - výklad (9. roč.)
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Myšlenková ouvertura dvě latinská rčení – dvě myšlenkové cesty
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PROKLETÍ BÁSNÍCI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Světová literatra mezi světovými válkami
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková NOVÉ UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Arthur Rimbaud – Opilý koráb Dáša Svobodová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
Prokletí básníci By Petra Marshallová.
Prokletí básníci ve Francii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ UH. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Prokletí básníci ve Francii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ UH. Brod ● OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
OSCAR WILDE Ondřej Havlín 1.S. ZÁKLADNÍ ÚDAJE  Celím jménem: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde  října 1854, Dublin – 30. listopadu 1900, Paříž 
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Vy_12_Inovace_Český jazyk_Literatura Život a dílo Mikuláše Dačického Z Heslova Základní škola a Mateřská škola Chvalkovice, okres Náchod Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
Konec 19. století ve světové literatuře
DUM - Digitální Učební Materiál
SVĚTOVÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům Hlavní znak = HLEDÁNÍ KRÁSY V OŠKLIVOSTI přelom 19. a 20. století

„Otcové“ prokletých básníků (19. ledna 1809, Boston – 7. října 1849, Baltimore) François Villon (1429/1431 Paříž – 1463 či později)

dvě latinská rčení – dvě myšlenkové cesty Carpe diem (Užívej dne.) Memento mori (Pamatuj na smrt.)

Ch. B. A. R. P. V. Odmítali hodnoty a normy. Jejich životní styl byl provokativní a bohémský. Žili v duchu ideálu tzv. čisté poezie. Působili v poslední třetině 19. století. Bouřili se často proti vlastním rodinám, proti měšťácké společnosti. Ve své tvorbě zdůrazňovali: a) svobodu, b) nezávislost jedince na společnosti, c) prosazovali právo na osobité vidění světa , otevřeně vyjadřovali své intimní prožitky Ch. B. A. R. P. V.

Charles Baudelaire (1821-1867) Obr. 1

Charles Baudelaire sbírka poezie Květy zla – vzbudila obrovské pobouření roku 1857 byl Baudelaire za vydání této knihy odsouzen pro urážku mravopočestnosti a náboženství Básně ve sbírce – Vztahy, Zdechlina, Splín, Krása

Paul Verlaine (1844-1896) Obr. 2

Paul Verlaine vedl bohémský život přátelil se s Rimbaudem – velmi bouřlivý vztah, při jedné z potyček Verlaine Rimbauda postřelil a dostal se za to na dva roky do vězení Sbírky: Saturnské básně

Jean Artur Rimbaud (1854-1891) Obr. 3

Jean Artur Rimbaud Verlainův přítel, toulal se s ním společně po Belgii a Londýně Působil jako koloniální voják či jako africký obchodník se zbraněmi Navštívil Indii,k Egypt Zemřel v Marseille po amputaci nohy, s rakovinou a syfilidou

Jean Artur Rimbaud Básnické texty psal mezi 16. a 20. rokem Sbírka: Pobyt v pekle – zničil ji Soubor básní v próze – Iluminace – vydáno Verlainem bez autorova vědomí Básnická skladba – Opilý koráb

Symbolismus Symbolismus Symbol, který se má stát prostředníkem mezi skutečným světem a „světem duše“ a má v náznaku odkrývat tajemství ukryté v nitru věcí. Symbolismus La mort du fossoyeur (Smrt a hrobník) od Carlose Schwaba je vizuálním shrnutím symbolických motivů. Smrt a andělé, nezkažený sníh, a dramatické pózy postav vyjadřují touhu symbolistů po proměně „kamkoliv pryč z tohoto světa“. Symbolismus

USA Walt Whitman /1819-1892/ autor sbírky – Stébla trávy  Velká Británie Oscar Wilde /1854-1900/ Hledal nové zážitky a zkušenosti, nebral ohled na morálku viktoriánské společnosti Jak je důležité míti Filipa román: Obraz Doriana Graye