Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Kapilární jevy.
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Hydrostatický tlak h Fh S
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
HYDROSTATICKÝ TLAK Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
Hydromechanika Hydrostatický paradox 09
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydrostatický tlak.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Mechanické vlastnosti kapalin (7. ročník)
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
Kapaliny.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV: Využití znalosti hydrostatického tlaku TÉMATICKÝ.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
GRAVITAČNÍ SÍLA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Gravitační a tíhová síla
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Gravitační a tíhová síla
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační síly, která působí na kapalinu hydrostatický tlak značíme ph

nejmenší tlak největší tlak

Hydrostatický tlak v bodě A vypočítáme podle vztahu: ph = h . ρ . g h…hloubka pod hladinou ρ…hustota kapaliny g…gravitační konstanta g = 10 N/kg h A

Hydrostatický paradox Paradox je zdánlivě nesmyslný a přece pravdivý jev, který dokážeme vysvětlit. Nádoby mají stejnou výšku a proto, když je naplníme stejnou kapalinou, bude u dna stejný hydrostatický tlak!

Zajímavosti: Potápěč ve speciálním pancéřovém skafandru se může ponořit do hloubky maximálně 130 m. Obyčejná ponorka se může ponořit do hloubky okolo 200 m. Speciální ponorka, batyskaf, se ponořila do nejhlubšího místa na světě, kterým je Mariánský příkop (11 034 m pod mořskou hladinou).