TELNET, FTP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
LAN 2.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Počítačové sítě Architektura a protokoly
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Programovatelné automaty Vrstvový model sítě
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Výměna dat s klasifikovanými systémy Bezpečnostní oddělovací blok Libor Kratochvíl ICZ a.s
Protokoly a adresy na internetu
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
1 Služby pro přenos souborů Protokol FTP Autorizovaný přístup do souborového systému hostitelského uzlu Informace o obsahu souborového systému hostitelského.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Pseudo terminal driver
Protokoly vzdálených terminálů
Počítačové sítě Transportní vrstva
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
PB169 – Operační systémy a sítě Protokoly aplikační vrstvy Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Protokoly pro připojení k vzdálenému serveru
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Bezpečnostní technologie I
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Virtuální privátní sítě
Počítačové sítě Systém pro přenos souborů – protokol FTP
Tato prezentace byla vytvořena
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Počítačové sítě Systém pro přenos souborů – protokol FTP
Základní příkazy OS UNIX (1)
Linková úroveň (druhá část)
Application Layer Functionality and Protocols
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Transportní protokoly
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
Transkript prezentace:

TELNET, FTP

Realizován na aplikační úrovni Systémová služba – démon Mohou být odlišnosti dle konkrétního OS na kterém běží Každý terminál na TELNETu může poskytovat různé služby, režimy…

Terminály fungují v režimech Znakový Obrazový Formulářový Existuje NVT – virtuální terminál – vždy stejné vlastnosti, skutečné terminály se přizpůsobují. NVT definuje formát přenášených dat (na úrovni TCP)

NVT Je minimem poskytovaných funkcí všech reálných terminálů – jednoduchý řádkový terminál. TELNET má mechanismy pro nastavení lepších vlastností v případě, že je reálné terminály poskytují. U NVT jsou data členěna na řádky, přenášena po znacích. Komunikace je halfduplex.

Přenos dat je pomocí TCP (halfduplex) Znakově orientovaný 8 bitový Standardně ale 7bit ascii znaky Musí tedy zobrazovat 95 ascii znaků (ty které jsou tisknutelné) Ostatní znaky nejsou potřeba.

Řídící příkazy TELNETu Přenos řídících příkazů a povelů – řídící znaky Mají prefix (speciální znak) IAC interpret as command – kód 255 Editační příkazy – mazání znaků, řádků Řídící příkazy – přerušení procesu Dohadovací příkazy – rozšíření vlastností oproti NVT

Rozšíření TELNETu Komunikace fullduplex Odesílání znaků po řádcích s možností lokální editace „velikost displeje“ Způsob řízení toku…. Jakákoliv strana (klient/server) má právo rozšíření odmítnout K dohadování příkazy will (já chci používat rozšíření) odp. do nebo dont; do (chci abys ty používal roz…) odp. will nebo won´t

FTP Vznik 1971 Přizpůsoben TCP/IP Textový a binární režim

Jednotný formát přenosu dat Konverze dat provádějí koncové uzly Znaky přenášeny v 8bitech Ascii kódování

Představa přenosu souboru Soubor je dále nestruktorovaný Přenášen jako proud dat (stream) Lze i block mode – zarážky mezi bloky – při výpadku spojení se k nim lze vracet Zahuštěný režim – komprese dat (u opakujících se znaků)

Model klient/server Klient je aplikační program Server je démon – rezidentní program Rezervuje zdroje až v okamžiku skutečné potřeby Funkce zajišťuje interpret protokolu (PI protocol interpret) a přenosový proces (DTP data transfer process) PI existuje trvale, DTP vzniká až při požadavku Spojení řídící a datové

Jedno datové spojení pro všechny přenášené soubory – prakticky pro každý soubor nové dat. Spojení Řídící spojení existuje po celou dobu přenosu souborů Řídící spoj. navazuje klient 21 Datové spoj. Navazuje server 20

uživatelé ftp umí pracovat s uživat. Účty Mechanismy na autentizaci (existuje i anonymní ftp)

Řídící jazyk Má vlastní Řídící příkazy mají textovou povahu Řízení přístupu – access control – zadání hesla, už. Jména atd. Nastavení parametrů příst. – nastavení režimu přenosu, změna čísel portů… Výkonné příkazy – service commands – přenos souborů, rušení, přejmenování, listování adresáři…