Anglická revoluce (1640-1660) Luděk Vojta 3.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Advertisements

Anglická revoluce.
Občanská válka Anglická
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
velmocenské postavení katolická kalvinistické luteránské země v úpadku bývalá koloniální velmoc - špatná politika Habsburků; spoléhají se na dovoz – nerozvíjí.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Václav Švec. Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
31 př. n. l. – 476 n. l. Principát Octavius Augustus – titul princeps = první muž v říši způsob vlády – principát zvolen lidovým shromážděním nebo jmenován.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Anglie v 15. – 17. století.
Stoletá válka.
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Anglická revoluce Mgr. Jiří Žilka.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřiška Řehořková
ANGLIE V 16. A 17. STOLETÍ, ANGLICKÁ REVOLUCE
Základní škola Čelákovice
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Historické milníky EU Monika Matysová.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Třicetiletá válka
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
F R A N C I E ZA 30 TI-LETÉ VÁLKY: KRÁL LUDVÍK VIII.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
REFORMACE V EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ NIZOZEMÍ ANGLIE FRANCIE
Napoleon Bonaparte Václav Švec.
Perský záliv Oblast Mezopotámie, Perská říše, Arabská říše, Osmanská říše SAE, Saudská Arábie, Katar, Irán, Irák, Kuvajt, Bahrajn.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vznik USA Michaela Tarabová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DĚJEPIS – 8. ROČNÍK Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Revoluce ve Francii
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Britské impérium.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Habsburská monarchie do roku 1848
OBČANSKÁ VÁLKA VE ŠPANĚLSKU
Společnost Označení materiálu:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
České země za 1. světové války
RANÝ NOVOVĚK.
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
1. světová válka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Evropa v letech Věk revolucí.
Anglická revoluce
5.D HUSITSTVÍ.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

Anglická revoluce (1640-1660) Luděk Vojta 3.C

Situace před revolucí Tudorovci – vláda do r. 1603 Poslední- Alžběta I. – bez potomků na trůn Stuartovci – Jakub I. Od počátku pře mezi parlamentem a panovníkem, situace se zhoršuje s nástupem Jakubova syna-Karla I. Karel I.- usiluje o absolutismus ( vybírání daní a „nucené půjčky“ ) Parlament toto chování prohlásil za nezákonné K. rozpouští parlament. ……………………..(poprvé) Karel prosazoval názor, že panovník vládne s boží vůle, měl by tedy vládnout sám, avšak parlament je zcela opačného názoru.

Alžběta I.

Vláda Karla I. prodej monopol(ů)- (výsadní právo výroby a obchodu pro určitou oblast trhu) vysoké ceny, zavedení dřívějších daní a také daní dávno zapomenutých hospodářská politika krále oslabovala výrobu a obchod, byla omezena podnikatelská svoboda snaha získat peníze vedla dokonce i k prodeji úřadů a titulů rozpory též v náboženské oblasti (státním náboženství = anglikánství )

Karel I.

Puritánství počátek kolonizace v 17. století vzniká skupina- Puritáni - chtěli čistou církev a chtěli očistit anglikánskou církev od zbytku katolictví ( + odpor proti absolutismu ) chtěli také politický podíl na moci  odcházejí do amerických kolonií, kde zakládají osady od puritánů se oddělili tzv. Independenti (nezávislí), podle nichž by měla být církev spravována radou starších

Skotské povstání Skotové byli presbyteriáni nesouhlasili s anglickou zahraniční politikou v době třicetileté války. Král začal sbírat vojsko, ale chybí mu peníze na dostatek žoldnéřů. Skotové vpadají do Anglie a díky bojovníkům zkušeným z třicetileté války vedou úspěšné boje.

Období tzv. Krátkého parlamentu Parlament se sešel v dubnu r. 1640 Karel svolal parlament- potřeboval peníze na sestavení armády. Parlament je přislíbil v případě že potrestá dvojici královských rádců- Strafforda a Landa panovník odmítl a za 14 dnů parlament opět rozpustil……… (již druhé rozpuštění)

Období tzv. Dlouhého parlamentu postup Skotů (jejichž útočné počínání motivovala vidina nezávislosti) donutil krále k opětovnému svolání parlamentu v r.1640 zasedal až do r.1653 král musel obětovat některé své stoupence a dále musel naslouchat opozici a splňovat její požadavky  značné omezení jeho absolutistický snah.

Pamfletová válka 1641 další povstání v Irsku (jiná víra = katolíci; proti absolutismu, proti násilnému pronikání anglikánské církve) moc rozdělena na tři pilíře král vláda Parlament Moc výkonná Moc zákonodárná

Anglie se rozdělila na dvě strany a vypukla občanská válka na panovníkově straně stála část šlechty, anglikánská církev a rolnictvo v SV Anglii, ve Skotsku i Irsku Parlament podporovala většina měst a J a JV část země ( puritáni )

První občanská válka Zpočátku měla převahu anglická armáda, která se opírala o jízdu- v čele  Oliver Cromwell vybudoval novou armádu podřízenou přímo parlamentu Roku 1644- parlamentní vojsko + Skotové- porazili královské vojsko u Marsto Mooru=> Posílení vlivu Cromwella a Independentů v armádě a v parlamentu.

rozhodující vítězství v r. 1645 v bitvě u Naseby po této bitvě uprchl Karel I. do Skotska, zde se vzdal SkotůmSkoti Karla prodali parlamentu aby měli na žold pro své vojáky.

v parlamentu dochází k rozporu mezi presbyteriány a independenty Levelleři přicházejí s nejradikálnějšími myšlenkami v oblasti práv – programem dohoda lidu =>vytvoření republiky armáda se musela znovu sjednotit proti králi a Skotům – presbyteriáni byli vyhnáni z parlamentu ( „kusý parlament“ )

Druhá občanská válka 1648 – 1649 král se Skoty znovu poražen a prohlášen za zrádce =>30.1.1649 poprava Karla I. zrušena monarchie v květnu 1649 vyhlášena republika

Independenti ovládali armádu a parlament vystupovali proti levellerům roku 1653 Cromwell parlament rozehnal =>nastolena vojenská diktatura Cromwell prosazoval zákony – navigační akta (zákon o plavbě) války s Nizozemím zlepšena zahr.politika roku 1658 po obnovení parlamentu a ústavy Cromwell zemřel po jeho smrti vládl krátce jeho syn Richard vzrůstá počet stoupenců pro obnovení monarchie =>na trůn usedá syn popraveného krále K. I. - Karel II.

Zdroje Knihy: Historie lidstva (kolektiv autorů) Slavné osobnosti (kolektiv autorů) www- stránky: http://cs.wikibooks.org www.dejepis.com www.ucebnice-dejepisu.ic.cz

Děkuji za pozornost