„CHYTRÝ“ rozvoj měst a ekonomika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč byla studie vytvořena ?
Advertisements

V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
CzechInvest Koncepce podpory investic
© 2010 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Daňové dopady vymáhání pohledávek
Travel Leisure & Tourism ADVISORY Památky a jejich význam pro ekonomický rozvoj Tomáš Kulman 18. září 2008.
TAX Nemovitosti a přímé daně 2006 – přehled změn Eugen Oehm 23. února 2006.
1 Přechod na účetnictví státu od 1. ledna 2010 Accounting Advisory Services Pavel Kliment, Eva Fryjaufová 23. listopadu 2009.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Winter REM 2006 TAX Modely financování a jejich daňové dopady Marie Konečná, Tax Partner 23. února 2006.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
RISK ADVISORY SERVICES ADVISORY 5. Národní konference kvality ve veřejné správě Uplatnění Corporate Social Responsibility ve veřejné správě - Pohled CSR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
E-Praha a interoperabilita. © 2006 KPMG Česká republika, s.r.o., the Czech member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Bezpečné používání Datových schránek Jan Krob Security World 2009, 6. října 2009 IT ADVISORY ADVISORY.
Jiří Karpeta Platform Strategy Advisor Microsoft Czech Republic
This presentation, including any supporting materials, is owned by Gartner, Inc. and/or its affiliates and is for the sole use of the intended Gartner.
Jak využít Office 365? Několik scénářů. | Copyright© 2010 Microsoft Corporation.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Úpravy zisků sdružených podniků mimo arbitrážní konvenci – praktická zkušenost 11. října 2011.
Heterogenní serverové prostředí, správa, bezpečnost a interoperabilita Jak zajistit interoperabilitu v hererogenním serverovém prostředí? Jak spolupracuje.
TAX Novinky v oblasti daně z přidané hodnoty Petr Toman, Manager 23. února 2006.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Business Performance Services ADVISORY / Travel Leisure and Tourism Cestovní ruch a volnočasové projekty Tomáš Kulman
Příležitost pro partnery s Windows 7 Lukáš Křovák Produktový manažer divize Windows
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Organizace a řízení nadnárodních společností
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
 Deset let eura – inspirace pro ČR Podnikání s eurem 25. listopadu 2008 Jiří Moser.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Jak postupujeme vpřed v testování? Jak se nám daří vytvářet denní buildy? Stíháme opravovat chyby? Jak kvalitně chyby opravujeme?
Řetězové obchody – znázornění a ZDPH
SUBURBANIZACE.
Jakub Kvaček Segment Manager – Breadth Microsoft Česká republika
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Podpora pro partnery zdroje pro obchodníky, studie návratnosti, případové studie atd. René Klčo Partner Account Manager.
Teorie optimální velikosti města
Potřebujete vybudovat business aplikaci? Pokryje dílčí obchodní potřeby určité skupiny zaměstnanců, jednoho nebo více týmů Bude vytvořena / připravena.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Tržní prostředí.
Finanční instituce a DPH Vybrané praktické dopady
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Chytrá volba pro podnikání René Keyzlar Operator Channel Lead 1/3/2012.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Veřejné sbírky: co jimi je a není 7. dubna © 2014 KPMG Legal, s.r.o., advokátní kancelář, a Czech limited liability company and a member firm.
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
GLOBAL SERVICE/ INDUSTRY Fill in global service or industry! Doplňte podslužbu nebo oborové zaměření! AUDIT / TAX / ADVISORY / LINE OF BUSINESS Delete.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Návrh Strategie/koncepce rozvoje agendových IS provozovaných v HMP Vytvořeno v rámci VZ ICT strategie HMP na období Prezentováno
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Rozvoj inovací v EU.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

„CHYTRÝ“ rozvoj měst a ekonomika Zdeněk Tůma, KPMG ČR Ondřej Špaček, CE-Traffic 6. prosince 2017

"Mysteries of trade are in the air in agglomerations„ Alfred Marshall (1890) Zde srovnání s Německem, ale srovnání s dalšími transition countries také nevypadá dobře – vesměs Slovensko, Polsko, Maďarsko – konvergovali rychleji Model růstu v předcházející dekádě byl založený na transferu know-how, polštáři v produktivitě – ten se zdá být vyčerpán a konvergence se zpomalila/zastavila Přechod na R&D&Innovation growth není jednoduchý, no quick win

Středoevropský tygr? Zde srovnání s Německem, ale srovnání s dalšími transition countries také nevypadá dobře – vesměs Slovensko, Polsko, Maďarsko – konvergovali rychleji Model růstu v předcházející dekádě byl založený na transferu know-how, polštáři v produktivitě – ten se zdá být vyčerpán a konvergence se zpomalila/zastavila Přechod na R&D&Innovation growth není jednoduchý, no quick win ZDROJ: OGResearch / Maddison Historical GDP data / OECD

Silné stránky a slabiny Global Entrepreneurship Index 2016 14 pilířů podnikání – porovnání s ostatními zeměmi Global Innovation Index Hlavní nedostatky České republiky Česká republika Německo Digitalizace státní správy Estonsko Nizozemí 1. Rozpoznání příležitostí 2. Startup schopnosti 12. Rychlý růst 11. Procesní inovace 10. Produktová inovace 9. Hospodářská soutěž 7. Práce s technologiemi 6. Příležitosti pro startupy 5. Podpora společnosti 4. Networking 3. Přijímání rizika 14. Rizikový kapitál 13. Schopnosti zmeziná-rodňování 8. Lidský kapitál Náklady na propuštění zaměstnance Ochrana investic Příležitost pro startupy Nízká společenská podpora podnikavosti V podpoře inovací a podnikavosti – ačkoliv v celkovém srovnání s východními sousedy na tom nejsme špatně – je odstup od evropské špičky bohužel vysoký a v mnoha ohledech stále roste. Sráží nás nepružný trh práce, špatná ochrana investic a nízká dostupnost online vládních služeb. Podle Global Innovation Index jsme v digitalizaci státní správy na 87. místě, v nákladech na propuštění zaměstnance na 93. a v ochraně investic dokonce na 118. místě. Podnikání dále trpí špatnými podmínkami nejen pro start-upy, ale i další především menší podnikatele. Především nízkou společenskou podporou a nedostatkem lidského kapitálu. Vesměs tedy faktory institucionálního prostředí. Zaostáváme rovněž v primárním vědeckém výzkumu a v investicích do R&D jsme průměrní. Nedostatek lidského kapitálu Vědecký výzkum a R&D ZDROJ: Thegedi.org

Můžeme zvýšit laťku aneb klíč k růstu kapitál – máme dost nových příležitostí práce – demografie nám nehraje do karet technický pokrok 80 % růstu je dáno technickým pokrokem vyčerpání růstu produktivity  další faktory růstu – (politické) instituce, respektování vlastnických práv, funkční justice (rule of law) Technický pokrok a kvalita lidského kapitálu jsou endogenní!

Současné koncepty rozvoje měst Široký rozsah Srozumitelnost Atraktivnost Finanční zdroje Dlouhodobá řešení „Green architecture“ paradigma Celá řada koncepcí rozvoje měst Různé metodologie měření dopadů 3E pilíře hodnocení projektů Smart City ano, ale chytře A jaká je role měst? Města vždy byla centrem inovací a technologického pokroku; „potkávání se“ je i v době moderních technologií, internetu a sociálních sítí do značné míry nezbytné pro výzkum a inovace. Strategie rozvoje měst nic nového, příklady bychom našli v blízké i vzdálenější minulosti, nejrůznější koncepty. Z poslední doby směřovaly hlavně na životní prostředí a udržitelnost, „smart city“ obohacuje dosavadní koncepty o využití technologií Podobně jako u „měření“ konkurenceschopnosti (více parametrů, různé žebříčky), i zde je obtížné měřit úspěšnost strategií. Např. jaké je „nejchytřejší město“? Nelze posuzovat pouze dle rozsahu použitých technologií, ale „smart city“ musí být děláno chytře – z 3E pilířů effectiveness/účelnost je klíčová

Urbanizace v ČR Model stadií městského vývoje 60. a 70. léta 20. století ve městech: + 20 % na venkově: – více než 1 mil. obyvatel urbanizace: 67 % (1975) 80. léta 20. století pokračování a dovršení procesu urbanizace v ČR urbanizace: 75 % (1989) vývoj po r. 1990 stagnace podílu městského obyvatelstva (evidenčně) – 75 % zároveň probíhala změna struktury ve prospěch pražské a brněnské aglomerace Zde srovnání s Německem, ale srovnání s dalšími transition countries také nevypadá dobře – vesměs Slovensko, Polsko, Maďarsko – konvergovali rychleji Model růstu v předcházející dekádě byl založený na transferu know-how, polštáři v produktivitě – ten se zdá být vyčerpán a konvergence se zpomalila/zastavila Přechod na R&D&Innovation growth není jednoduchý, no quick win Zdroj: upraveno podle van den Berg a kol. 1982 in Sýkora a Posová 2011. Nové urbanizační procesy: CITIZACE = vylidňování center měst (v noci prázdná, ve dne plná lidí) GENTRIFIKACE = znovu osídlování nejbližší zóny kolem centra měst (nová ohniska rozvoje RURBANIZACE = (stř. Evropa) zahrnutí venkovského obyvatelstva a prostoru do města (obyvatelstvo zůstává na místě, ale přejímá městský způsob života)

Nedostatky ČR a jejich vazba na pilíře Smart City Digitalizace státní správy Náklady na propuštění zaměstnance Ochrana investic Příležitost pro startupy Nízká společenská podpora podnikavosti Nedostatek lidského kapitálu Vědecký výzkum a R&D BYDLENÍ LIDÉ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MOBILITA EKONOMIKA ŘÍZENÍ MĚSTA

Co můžeme udělat pro vytváření Smart Cities v ČR? Živé laboratoře Podpora start-up projektů Spolupráce s vysokými školami Orientace na člověka – zvyšování kvality života Inovace – Využívání alternativních zdrojů energie

Cíle Smart City Wien do roku 2050 Zdroje Snížit míru skleníkových plynů o 80% 50% energie pocházející z obnovitelných zdrojů Mobilita Snížení podílu osobních automobilů ve městě – modré zóny, zákazy vjezdu, P+R, Car2Go Elektrifikace veřejné dopravy Podpora cyklodopravy – první hodina zdarma Budovy Všechny nové stavby a rekonstrukce budou dodržovat standardy optimalizovaných nákladů a nulové spotřeby energie Inovace 100 nových aplikací během 3 let Vytvoření jednoho z nejprogresivnějšího trojúhelníku Brno-Vídeň-Bratislava Ročně založit 10 000 nových podniků Kvalita života Udržení předních pozic v hodnocení kvality života Zaměření na sociální inkluzi – město diverzity Podíl zelených ploch přes 50 %

Děkuji za pozornost Zdeněk Tůma ztuma@kpmg.cz

kpmg.cz The information contained herein is of a general nature and is not intended to address the circumstances of any particular individual or entity. Although we endeavor to provide accurate and timely information, there can be no guarantee that such information is accurate as of the date it is received or that it will continue to be accurate in the future. No one should act on such information without appropriate professional advice after a thorough examination of the particular situation. © 2017 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved. The KPMG name, logo and “cutting through complexity” are registered trademarks or trademarks of KPMG International.