Wankelov rotačný motor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alternativní pohonné látky Auta na vodík!!! zpracoval Honza Brandejs.
Advertisements

PARNÍ STROJ Zpracovali
Spalovací motory zážehové
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Wankelův motor Spalovací motor s rotačním pístem
ZÁŽEHOVÝ MOTOR.
1. 2 VÝZKUMNÉ CENTRUM JOSEFA BOŽKA Katedra elektrických pohonů a trakce K ČVUT Praha ELEKTROMOBILY A HYBRIDNÍ ELEKTROMOBILY Díl II Prof. Ing. Zdeněk.
Spalovací motory s pístem
Wankelův motor.
Hybridní káry Slovem "hybridní" se rozumí kombinace několika zdrojů energie pro pohon jednoho dopravního prostředku.
Spalovací Turbína.
LUXUSNÍ AUTOMOBILY.
POLOHA TĚŽIŠTĚ AUTOMOBILU
Střední odborná škola Otrokovice
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Filip Zelenka, Jakub Vičar - C2A
Vodík palivo budoucnosti
Bugatti Veyron Valérie Grodová.
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Vynalezl ho německý vynálezce Felix Wankel r Patří do skupiny spalovacích motorů Je založen na principu rozpínání plynu Do motoru je vháněna směs.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pôvod Názov Blu-ray pochádza z anglického slova Blue-ray a znamená modrý lúč. Je to jeden z najnovších a najkapacitnejších optických diskov na svete. Blu-ray.
Spalovací motory VY_32_INOVACE_29_Spalovací motory
SIEDMACKÝ MILIONÁR.
Vnútro osobného počítača
Vynálezy menia svet Eiffelovu vežu postavili podľa plánov geniálneho staviteľa, inžiniera a matematika Gustava Alexandra Eiffela v roku 1889 pri príležitosti.
Štvordobový zážihový motor
Závislosť elektrického odporu vodiča od jeho vlastností Mgr
Stredná priemyselná škola dopravná,Sokolská 911/94, Zvolen
Autá budúcnosti Marek Vida 2.c.
Spotreba elektrickej energie v domácnosti
ELEKTROMOTOR Marek Kačmár 2.A.
EKOPB PB.
Vodík- palivo budúcnosti
Prúdový motor Michal Mergeš 2.D.
Čo je informatika? Je všeobecne veda o informáciách.
Autori: Kristína Drdáková Nikola Kufelová
Wankelov motor Jakub Štefanič I.A.
Spaľovacie motory (SM)
Použitie automobilu automobil zaradený do obchodného majetku, automobil nezaradený v obchodnom majetku.
MERANIE, RIADENIE A REGULÁCIA
Dvojica Síl Lukáš Beňo 1.G.
PaedDr. Jozef Beňuška
Štvortaktný motor Má 4 alebo viac valcov Pracuje na 4 doby
Pre koho je služba Kniha jázd určená?
Pre koho je služba Dispečing určená?
Štvortaktný vznetový motor
Charles Augustin de Coulomb
Doprava a životné prostredie
Dvojdobý zážihový motor
Všetko o Borsehung.
Lucia Benková II.D GJAR Wankelov motor.
Prečo vzducholoď lieta
Ropa Sebastian Szilvasi, 9.B.
Von Neumannova architektúra počítača
Rizikové správanie študentov prvých ročníkov košických vysokých škôl
Energia Zuzka Ševčovičová.
Parný stroj Adriána Andrášová 1.A.
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
AUTÁ Stanislav Fedor.
Vznik a funkcie peňazí septima.
Informatika Adriana Petríková 1.A.
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
Třída 3.B 22. hodina.
Transkript prezentace:

Wankelov rotačný motor

Čo je Wankelov motor Wankelov motor je spaľovací motor s vnútorným spaľovaním s rotujúcim piestom, ktorý je pomenovaný podľa svojho vynálezcu, nemeckého inžiniera Felixa Wankela.

História V roku 1951 Wankel začal rozvíjať svoj motor NSU, svoj motor začal prvý krát predstavovať v roku 1954 v DKM a neskôr v roku 1957 v KKM. Jeho prvý fungujúci prototyp bol DKM 54 ktorý spustil 1. februára 1957 v NSU výskumnom a rozvojovom stredisku vo Versuchsabteilung TX. Pozoruhodné úsilie bolo vynaložené pri konštru-ovaní rotačného motora v rokoch 1950 a 1960. Boli čiastočne zaujímavé pretože boli vyhladené a veľmi tiché, a tiež preto že boli úžasne trvácne vzhľadom na ich jednoduchosť.

Princíp fungovania Wankelov motor

Vlastnosti Tento motor má menej pohybujúcich sa dielov a menej pohybujúcej sa hmoty ako klasický piestový motor. Problém však nastáva v dvoch prípadoch: Spaľovacia časť motora nie je chladená novou zmesou takže sa môže prehrievať. Veľmi dobre netesní piest, pretože jeden tesniaci prúžok ma úlohu viacerých piestových krúžkov v porovnaní s klasickým motorom. V dnešnej dobe Japonci používajú nové keramické tesnenia, ktoré predchádzajúce problémy s kovovými tesneniami odstránili, čím sa zvýšila životnosť týchto motorov

Súčasnosť Wankelov motor sa dodnes používa a sériovo vyrába v niektorých autách značky Mazda. Na jesennom tokijskom autosalóne predstavili experi-mentálny automobil Mazda RX-8 Hydrogen RE v dvojpalivovej úprave – benzín/vodík. Jeho dvojrotorový Wankelov motor Renesis dosa-huje s vodíkovým palivom maximálny výkon 81 kW (110 k) pri 7 200 otáčkach za minútu a maximálny krútiaci moment 120 Nm pri 5 000 otáčkach za minútu. Ak vodič potrebuje plný výkon 154 kW (211 k), prepne na benzínový pohon.

Vystavená bola aj hybridná pohonná jednotka Renesis e-Turbo Vystavená bola aj hybridná pohonná jednotka Renesis e-Turbo. Tá sa skladá z rotačného vodíkového motora Renesis Hydrogen RE a trakčného elektromotora. Elektronika sama volí druh pohonu podľa podmienok prevádzky a v závislosti od dynamiky jazdy. Vývoj oboch riešení pokračuje a ráta sa s ich sériovou výrobou.

Výhody, nevýhody Výhody Nevýhody nízke vibrácie, nízka hlučnosť málo častí motora chýbajú tu ojnice, nasávacie a výfukové ventily, ale aj vačkový hriadeľ s piestami a piestovými tyčami. Nevýhody vyššia spotreba a vyššie emisie nákladnosť pri výrobe motora a servis kratšia životnosť z dôvodu náročnosti pri presnej výrobe častí

Wankelov motor v praxi 1 NSU Spider (1964) 2 NSU Ro80 (1967) 3 Cosmo Sport (1967) 4 Mercedes C111 (1969) 5 Citroen M35 (1970) 6 Hercules (1970) 7 GS Birotor (1974) 8 Mazda RX7 (1978) 9 VAZ 21108 (1978) 10 Mazda RX8 (2003)

Ďakujem za pozornosť Štefan Páll

Zdroje http://www.youtube.com/watch?v=6BCgl2uumlI&feature=player_embedded http://sk.wikipedia.org/wiki/Wankelov_motor http://auto.pravda.sk/v-rusku-jazdia-lady-s-rotacnymi-motormi-f0p-/sk-amagazin.asp?c=A100429_072233_sk-amagazin_P39