Aditíva – prídavné látky v potravinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Advertisements

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Využití ovoce v kuchyni
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Základní škola, Hradec Králové
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Vitamíny rozpustné ve vodě
ODBYT registračné pokladnice: kontrola stavu hotovosti
Sleduj informácie na obale potravín
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Písmeno, slabika, slovo, veta
Voda a jej kontaminácia
L1 cache Pamäť cache.
Hnojivá a ich využívanie
„Brutácia“ nepeňažného príjmu
Sacharidy.
Miroslava Kyselová Ester Marešová 7. trieda
MATURITA Miroslava Drahošová
Rybársky krúžok ZŠ Komenského 113 , Lipany MO SRZ SABINOV.
Kľúč na určovanie rastlín
Droga nie je riešenie Droga je každá látka, ktorá po požití určitým spôsobom mení normálne fungovanie organizmu.
Rýchlosť chemických reakcií
Leona Pavlíková,Lenka Kulifajová 9.A
Kvety a stromy na jar Materská škola J.Hollého,Šaľa Renáta Prnová
Životné procesy živočíchov Výživa živočíchov
Reality show.
Ultrazvuk a Infrazvuk.
cicavce Biológia 6. ročník Chovateľsky významné Veronika Jakubeková
Osmak degu (čilský).
Mgr. Jaroslav Feranec Odborné učilište internátne Lučenec
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠOM TELE
„Tvorivý učiteľ fyziky“, Smolenice, 2009
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Význam vody vo výžive človeka
Elektrický úhor Natália Petričová, 1.D.
Rooibos alebo červený ker
Makroelementy Mikroelementy
Informačné systémy Simona Franková Mária Babčáková 3.Ag
Prečo rastliny žijú na jednom mieste?
Ťažba dreva Mgr. Ján Gmiterko.
Filip Rzavský 1. G Arabské číslovky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Letní pozdrav.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Organická chemie v průmyslu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Aditíva – prídavné látky v potravinách Babulic Peter IX.A

E číslo Alfanumerický kód pridelený k prídavným látkam v potravinách Tvorený je písmenom E + trojmiestný alebo štvormiestný kód

Aditíva

E 100 Kurkumín Prírodné farbivo sýto žltej až oranžovej farby V žuvačkách, jogurtoch, nápojoch, zmrzlinách,... Dovážaný z Indie, Číny a Pakistanu Znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí protinádorovo, znižuje riziko zlyhania srdca a podporuje trávenie

E 101 Riboflavín Rozpustný vo vode Dôležitý pre dobrý stav kože, očí, funkciu srdca a iných orgánov Bolestivé a zapálené ústne kútiky, poruchy ústnej sliznice, dystrofia nechtov

E 150a Karamel Farbivo a dochucovadlo V rôznych sladkostiach od cukríkov až po sladké nápoje

E 120 Potravinárske farbivo extrahované zo samičiek červca nopálového Používalo sa už v amerike (asi 1000 p.n.l.) Do európy sa dostalo s dobytím Mexika v roku 1512 Nakoľko je extrahované z hmyzu nemôže byť požívané vegánmi

E951 Aspartam 180-krát sladší ako cukor kalorická hodnota je nulová obsiahnutý v mnohých „light“ nápojoch L-asparagová a L-fenylalanín + metanol otupelosť, bolesti hlavy, únavu, závrate, bolesti žalúdka, búšenie srdca, zvyšovanie hmotnosti, podráždenosť, úzkosť, stratu pamäti, halucinácie, vyrážky, záchvaty, slepotu, hučanie v ušiach, depresie, stratu sluchu, kŕče, stratu chuti, nespavosť, slabosť

E 954 Sacharin Približne 200 až 700 krát sladší ako cukor, ale nulový energetický obsah Vyrábaný z uhlia Používaný v sladkostiach, nealkoholických nápojoch, žuvačkách, zubných pastách,... Rakovina močového mechúru, zvýšený účinok karcinogenných látok, výnimočne vyvoláva alergické reakcie

Ďakujem za pozornosť Použité internetové zdroje: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/ http://sk.wikipedia.org http://zemislava.wep.sk/Nie_vsetky_ecka_su_skodilive-1353052554.html