Praktické poznatky ze zavádění systému „Komunikace občana s úřadem”

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Komplexní řešení metropolitních sítí
Spisová služba a její vazba na datové schránky
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Komunikace občana s úřadem Projekt „IS eSMO “ Ing. Dušan Havlík Siemens Business Services spol. s r.o.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Návrh rozvoje informačních systémů krajského úřadu Ludvík Dlabaja 17. března 2006.
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Prezentace 1 Kontaktní centrum Statutárního města Ostravy provozované společností OVANET a.s. červen 2009.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele Projekt „Malá integrace“
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
REALIZACE PŘEVODU NA CENTRÁLNÍ SYSTÉM správních evidencí MV Zrušení okresních počítačů Nové funkcionality Nový přístup externích subjektů Čištění dat Školení.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
Realizační tým ICZ duben 2005
Krajský úřad Libereckého kraje
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Portál veřejné správy Stav projektu, služby zajišťované Českým Telecomem Pavel Paták.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Portál hlavního města Prahy Ivan Seyček Jitka Pankrácová Magistrát hl
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
Koncepce rozvoje IS kraje Petr Pavlinec odbor informatiky Krajský úřad kraje Vysočina
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Zavedení ekonomického systému Microsoft Business Solutions – NAVISION v městě Ústí nad Labem Mgr. Petr Gandalovič primátor města Ústí nad Labem
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Miroslav Skokan IT Security Consultant
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
 KOMIX s.r.o. Použití webových služeb v komunikaci s centrálními registry státní správy příspěvek do sborníku konference ISSS/LORIS/V4DIS.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Interaktivní personální portál
Spisová služba e-spis LITE máme řešení pro každého Pavel Machánek, ICZ a.s , Ostrava 1.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
as4u advanced system for you
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační systémy podnikové systémy CRM
Transkript prezentace:

Praktické poznatky ze zavádění systému „Komunikace občana s úřadem” Enabling Digital Society Duben 2006 Praktické poznatky ze zavádění systému „Komunikace občana s úřadem” Jindřich Šavel Ing. Jiří Bříza, CSc. ISSS Hradec Králové

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Cíl prezentace „Cílem této prezentace je představit praktické zkušenosti získané při zavádění systému pro komunikaci občana s úřadem.” ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Plán prezentace Úvod prezentace O společnosti aplis.cz Stručně o konceptu řešení Praktické poznatky při řešení Projekt eSMO a aplis.cz Inspirace i pro Vás? ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

aplis.cz - o společnosti 10.11.2018 ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

aplis.cz - profil společnosti založena v 1995, akciová společnost český dodavatel internetových databázových řešení, zaměřený na platformu Oracle orientace na velké a mezinárodní organizace a na veřejný sektor všechny činnosti organizace jsou procesně řízeny a organizace je certifikována dle standardu ISO 9001 partner pro oblast e-business, správy dokumentů, nástrojů pro spolupráci a CRM ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. aplis.cz - zaměření Standardní řešení aplis business communication Suite abc Suite Oracle eBS a Oracle Collaboration Suite Správa datových center Návrh a realizace infrastruktury datových center Provoz a dohled zákaznických systémů a datových center Specializace na platformy Oracle a Sun Microsystems Zakázkový vývoj a konzultační činnost Konzultační činnost Databáze Oracle Internetové aplikace a hostingová řešení Aplikace pro podporu CallCenter Integrace aplikací (BPEL a Web services) ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

abc Suite pro veřejný sektor aplis DMS řešení pro správu dokumentů aplis eSSL a ePodatelna řešení spisové služby a elektronické podatelny aplis Web Portal publikační systém pro správu rozsáhlých web prezentací aplis CRM řešení pro řízení vztahu s klienty a partnery aplis Internet Procurement řešení pro efektivní nákupní procesy organizace ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. aplis.cz - projekty 2000 - 2005 Standardní produkty Poskytování služeb Systémová integrace ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

Koncept řešení systému komunikace občana s úřadem 10.11.2018 ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Koncept řešení „Základní myšlenkou je zjednodušení přístupu občanů k úřadům formou poskytnutí jednoho univerzálního přístupového a komunikačního bodu ve formě inteligentního informačního systému” ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

Evidence obyvatelstva Interní agendy Městského úřadu Schéma konceptu Životní situace Vystavení pasu Svatba Nový pes Úmrtí Ztráta OP Telefon Internet Fax Pošta Info kiosek E-mail Univerzální rozhraní DB Oracle Matrika Evidence obyvatelstva Dopravní agendy Občanské průkazy Cestovní doklady Interní agendy Městského úřadu IS Multikanálový přístup Agendy … Univerzální přepážka ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Shrnutí konceptu Systém primárně neřeší dílčí agendy úřadu Systém řeší pouze vstupy a výstupy z/do agend, případně i stavy dílčích podání Snahou je standardizovat kontakt s občanem – využití jednotné formy komunikace pro všechny agendy Tam kde to je možné (legislativně), se spojuje rozsah agend možných k vyřízení u jednoho okénka (princip univerzální přepážky) Systém řeší plánování zdrojů pro občany (objednávání úředníků) ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

Praktické zkušenosti a poznatky 10.11.2018 ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

Původní stav na magistrátu Vysoká heterogenita v SMO Zájmů a představ o projektu Zavedených aplikací Pracovníků – uživatelů a jejich správy Autentizace a řízeného přístupu do aplikací Podpory některých agend (např.OP) na jednotlivých obvodech města ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

Řešení - zvýšení homogenity 1 Soustavná práce s managementem a klíčovými uživateli, sady popisných dokumentů a práce s připomínkami, definice superuživatelů (Zájmy a představy o projektu) Důsledné rozložení funkcí FO a BO u každé z podporovaných agend (FO – eSMO, BO – současná agenda) (Zavedené aplikace) Standardizované integrační vrstvy zajišťující synchronní i asynchronní přenosy dat mezi eSMO a BO aplikací (SOA, BPEL, XML, WS,...) (Zavedené aplikace) ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

Řešení - zvýšení homogenity 2 Jednotný přístup pracovníků, jednotná správa pracovníků (uživatelů a jejich správy) SSO pro aplikace eSMO, správa smluvních uživatelů – občanů, práva – autorizace – správa jednotlivých aplikací (Autentizace a řízeného přístupu do aplikací) Internetový přístup do eSMO, nezávislost na geografické vzdálenosti, tj. stejná podpora vybraných agend na jednotlivých obvodech města (podpora na obvodech) ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Další poznatky Přístup pracovníků zadavatele Pozitivní přístup Příležitost nikoliv hrozba Legislativa Mnohdy největší překážka Nekonečný příběh Poučení: Nenadávejte úředníkům, oni by mnohdy skutečně chtěli, ale ono to doopravdy nejde ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. aplis.cz a projekt eSMO 10.11.2018 ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

Postavení aplis.cz v projektu Jako součást vítězné aliance Siemens Siemens Systémová integrace a PM Digitalizace Dodávky technologií Další významní partneři projektu Oracle Databáze, midleware a CRM SW Sun Microsystems Hardware a JES SW Cisco IP telefonie ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Projekt eSMO a aplis.cz Architekt řešení Dodavatel aplikačního řešení abc Suite DMS a workflow eSSL – spisová služba Webový redakční systém Tvorba speciálních aplikací (Objednávkový systém) Tvorba datového skladu Tvorba integrační platformy (BPEL - WebServices) ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Projekt eSMO a aplis.cz Dodavatel systému monitoringu provozu (Novicom MoNET) Konzultační práce na implementaci CRM řešení Oracle (CIC) Konzultační práce na implementaci technologií Oracle databáze a AS, Sun Microsystems HW Spolupráce na digitalizaci dokumentů ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

Systém pro komunikaci občana s úřadem – přináší to reálný užitek? 10.11.2018 ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Shrnutí přínosů Zlepšení úrovně poskytovaných služeb fyzickým a právnickým osobám Zvýšení transparentnosti a měřitelnost služeb občanům Využití stávajících agend bez potřeby rozsáhlých zásahů Postupná integrace dalších agend Možnost využití infrastruktury řešení pro další subjekty Velká angažovanost pracovníků zadavatele a dalších spolupracujících orgánů státní správy ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved. Inspirace i pro Vás? Uvažujete o podobném řešení? Kontaktujte nás: Vysvětlíme koncept v celém rozsahu Představíme Vám dílčí technologie a aplikace Pokusíme se stanovit rámcový projektový rozpočet a postupný plán implementace Předáme Vám zkušenosti v oblasti spolufinancování z fondů EU ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.

709 00 Ostrava – Mariánské Hory Kontakt aplis.cz, a.s. Jankovcova 57a 170 00 Praha 7 tel: +420 283 870 540 fax: +420 283 870 685 Pobočka Ostrava Boleslavova 7 709 00 Ostrava – Mariánské Hory tel: +420 596 639 950 email: sales@aplis.cz web: www.aplis.cz ©2006 aplis.cz, a.s. All rights reserved.