Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

- podstata, veličiny, jednotky
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Optika ČVUT FEL Sieger, 2012.
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
O základních principech
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Světlo - - podstata, lom, odraz
Světelné jevy Optika I..
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Světelné jevy Optika II..
Světelné jevy a jejich využití
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
OPTIKA.
18. Vlnové vlastnosti světla
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Optika.
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Paprsková optika hanah.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Sabina Mikulecká Anna Hejlová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Aneta Trkalová Petra Košárková
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
Vypracoval: Karel Koudela
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Mikroskopické techniky
SVĚTELNÉ JEVY ROZKLAD SVĚTLA VY_32_INOVACE_16 - ROZKLAD SVĚTLA.
Rozklad světla optickým hranolem
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Odraz světla.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Světlo, optické zobrazení - opakování
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Optické jevy v atmosféře II
Základní vlastnosti světla
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Třída 3.B 3. hodina.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM

Světelné jevy Je potřeba: Světelný zdroj Světelně vodivé prostředí Nejvýznamnější zdroj světla je samozřejmě Slunce Světelný zdroj:zdroj elektromagnetického záření Světelné jevy:Přímočaré šíření světla, rychlost světla Stín a Polostín,zatmění Fáze měsíce Odraz světla na rovinném zrcadle Kulová zrcadla Lom světla Čočky Zobrazení předmětů čočkami oko Optické přístroje Rozklad světla hranolem

Šíření světla Šíření světla je ovlivněno vlastnostmi prostředí, jímž Světlo prochází. Mohou nastat tyto případy: 1. průchod světla (téměř) beze změny - čiré prostředí (sklo, voda, …) 2. absorpce světla - projde jen světlo určitých vlnových délek (barevné filtry, …) 3. rozptyl (disperze) světla - nepravidelně se mění směr šíření světla (matné prostředí) 4. odraz světla - světlo prostředím neprochází, ale odráží se (zrcadla, …)

Rychlost světla Rychlost světla: dráha kterou urazí ve vakuu světlo nebo jiné elektromagnetické záření Patří k konstantám ve vesmíru c = m s–1 Zaokrouhleně se uvádí km s –1 vyzařují Čerenkovo záření

Měsíční fáze Dělí se na 4 časti: Nov-není vidět 1.čtvrt:dorustá Úplněk:celý měsíc 3,čtvrt:ubývá Měsíc:známá přirozená družice Země Jeho symbolem je srpek Střední vzdálenost Měsíce od Země: km Měsíční rovníkový průměr:3 476 km

Stín,Polostín Stín je prostor za tělesem, kam nepronikne světlo ze zdroje. Prostor, do kterého proniká světlo z části zdroje se nazývá polostín

Zatmění slunce a Měsíce Zatmění Slunce:astronomický jev který nastane,když měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže částečně zakryje, Může nastat jen, pokud je Měsíc v Novu Zatmění Měsíce- astronomický jev, kdy měsíční kotouč zastíněn planetou Země nastává při úplňku, Slunce, když se Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce.Zatmění Měsíce trvá 107 minut.

Odraz světla,Zákon odrazu Odraz světla: světlo se částečně odráží a častečně rozhraním prochází. Těmto optickým jevům říkame odraz a lom světla. Zákon odrazu- je roven úhlu dopadu,odrážené zůstává v rovině dopadu, svírá s kolmicí dopadu úhel odrazu,který je stejně velký jako úhel dopadu

Rozptyl světla Rozptyl světla-Rayleighův rozptyl na molekulách plynu případně na jiných časticích podstatně menších než vlnová délka světla Důsledek: Rayleigova rozptylu v atmosféře Země je modrá barva oblohy

Zrcadla rovinná a kulová Zrcadlo rovinné- lesklá rovinná plocha jedná se o zobrazení odrazem Kulová zrcadla- taková zrcadla,u nichž je zrcadlící plocha nanesena na kulovém vrchlíku Rozdělení kulových zrcadel: Dutá(konkávní), Vypuklá (konvexní) rovinné zr.

Lom světla,rozklad světla Lom světla: řídí se stejnými zákony,byly odvozeny pro mechanické vlnění Huygensova principu Dopadá světelný paprsek na rozhraní dvou prostředí s odlišnými optickými vlastnostmi

DuhaDuhaDuhaDuha Duha je fotometeor projevující se jako skupina soustředných barevných oblouků které vznikají lomem a vnitřním odrazem slunečního nebo měsíčního světla na vodních kapkách v atmosféře Podobný úkaz může vzniknout i v drobných ledových krystalech v atmosféře

Zdroje Google obrázky