Mäso, ryby, vajcia a strukoviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Advertisements

Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Ozónová vrstva Ozónová vrstva nás chráni pred nebezpečným žiarením .
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Sleduj informácie na obale potravín
Ekologické desatoro ZŠ s MŠ Župkov.
SPRÁVNE SEDENIE A DRŽANIE TELA NA VOZÍKU Mária Kořínková
ZŠ s MŠ POPRAD-SPIŠSKÁ SOBOTA
Powerpoint v edukačnom procese
Domáce zvieratá a ich mláďatá
TRIEDENIE ŽIVOČÍCHOV Mgr. Milena Tulejová.
Stredná odborná škola podnikania, Masarykova 24, Prešov
REALIZÁCIA PROGRAMU 3. etapa tvorby programu
Množiny.
Hnojivá a ich využívanie
Potraviny – zdroj života
„Brutácia“ nepeňažného príjmu
Dary našej záhrady.
MATURITA Miroslava Drahošová
Štvrtok: Mäso , ryby , vajcia , strukoviny
ZŠ s MŠ KOMENSKÉHO ZELENÁ ŠKOLA.
Slovné druhy PODSTATNÉ MENÁ.
Projekt z chémie 7. ročník
Mäso, ryby, vajcia, strukoviny -
Hovorme o jedle – Zelenina a ovocie
Cvičenie fonematického sluchu: sykavky
Leona Pavlíková,Lenka Kulifajová 9.A
B Á J K Y Literatúra pre 6. ročník základných škôl
PaedDr. Jozef Beňuška

Na hospodárskom dvore Mgr. Viera Ševčíková.
Rastliny a huby v službách človeka Rastliny ako potrava
Životné procesy živočíchov Výživa živočíchov
Stredisko odbornej praxe KUCHÁRSKE
Špeciálna základná škola Partizánska 26, Krupina
Divergentné úlohy v matematike
Rozdelenie kovov Kovy delíme na: železné, neželezné (ľahké a ťažké),
Pohyb a povrch tela živočíchov
PaedDr. Jozef Beňuška
Mgr. Jaroslav Feranec Odborné učilište internátne Lučenec
Ako sa efektívne učiť.
Médiá v našom živote.
Orientácia na pracovnej ploche
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Onkogénna výchova- prevencia a najnovšie liečebné postupy
Jednoduché stroje páka, kladka, naklonená rovina
Metodicko – pedagogické centrum RP Prešov
Delenie desatinného čísla desatinným číslom
Autor: Gabriela Pokorná Antašová
PaedDr. Eva Kulfasová ZŠ, P. Jilemnického 1035/2, Zvolen
Koza domáca V zoologickom systéme patrí Koza domáca do triedy cicavcov, radu párnokopytníkov, podradu prežúvavcov,čeľade turovitých, podčeľade kozy.
Precvičovanie písmen v prípravnom období autor: Danica Slašťanová
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_INOVACE_Mat_III_08 Poklad na ostrově Spodoba
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Mäso, ryby, vajcia a strukoviny Základná škola Ul. Gorazdova Bánovce nad Bebravou

Problémová úloha Roztrieďte obrázky do jednotlivých skupín – Mäso, hydina, ryby, vajcia a strukoviny.

Prezentácia rozdelenia Žiaci prezentovali ako obrázky rozdelili.

Mäso Je zdrojom bielkovín a vitamínov. Vyberáme si radšej chudšie druhy. Treba dávať pozor i na jeho úpravu- príliš veľa tuku a smaženia, škodí.

Mäso Vyhýbajme sa však údeninám a paštékam – obsahujú príliš veľa soli a konzervačných látok. V párkoch často je viac múky a pridaných látok ako mäsa !

Hydina Patria sem kurčatá, kačky, husi, morky, perličky, jednoducho vtáky, chované na mäso. Je to chudé mäso, veľmi výživné a zdravé.

Hydina Bielkoviny z hydiny sú využité v tele na 96%. Vhodné pri redukčných diétach.

Ryby 100 g ryby dodá dodá telu tretinu až polovicu potrebnej dennej dávky bielkovín. Obsahujú zvláštny druh mastných kyselín

Ryby Ryby sú cenené predovšetkým kvôli obsahu dvoch omega-3 polynenasýtených mastných kyselín.

Vajcia Vajcia jeme denne a ani o tom nevieme, nakoľko tvoria prísady v rôznych výrobkoch. Hlavné živiny vajec sú bielkoviny, vitamín D, vitamín B12, folát a selén.

Vajcia Musíme si dávať pozor na vajcia – pri nesprávnom skladovaní a príprave môžu spôsobiť salmonelu.

Strukoviny Majú nízky glykemický index – sme z nich dlhšiu dobu najedení. Patrí sem fazuľa, hrach, sója, mungo, šošovica, cícer...

Strukoviny Sú zdrojom bielkovín a vlákniny, potrebnej pre správne trávenie.

Hra na Popolušku

Urobme si záhradku

Použité zdroje Fotografie odfotené v triede pri realizácii aktivity Mäso[online]. [cit. 14.10.2013] <http://www.glenvillepacking.com/files/Raw-Meat-1.jpg> Salámy[online]. [cit. 14.10.2013] <http://www.ftcinternational.com/images/meat%20product%20development.jpg> Hydina[online]. [cit. 14.10.2013] <http://winefolly.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/06/different-types-of-poultry-Mlle-Chou-Fleur.jpg> Kuratá [online]. [cit. 14.10.2013] <http://theculinarycook.com/wp-content/uploads/2012/04/poultry.jpg> Ryby [online]. [cit. 14.10.2013] <http://healthinessbox.files.wordpress.com/2012/05/fish1.jpg> <http://www.bubblews.com/assets/images/news/679805274_1379623086.jpg> Vajcia [online]. [cit. 14.10.2013] <http://1.bp.blogspot.com/-jsmtLp0kz5Q/UN5mgJt3DRI/AAAAAAAAfLU/i4PfkVLtR-Y/s1600/EGGS+(5).JPG>

Použité zdroje Fotografie odfotené v triede pri realizácii aktivity Majonéza [online]. [cit. 14.10.2013] <http://beautifulbrowngirls.com/wp-content/uploads/2012/03/mayonnaise.jpg> Cestoviny[online]. [cit. 14.10.2013] <http://www.ftcinternational.com/images/meat%20product%20development.jpg> Strukoviny [online]. [cit. 14.10.2013] <http://www.idylwildefarm.com/images/uploads/med_beans.jpg> Strukoviny[online]. [cit. 14.10.2013] <http://nogmoseedbank.files.wordpress.com/2010/06/beans02.jpg> Struk [online]. [cit. 14.10.2013] <http://ecolocalizer.com/files/2011/07/Shell-beans-in-pod1.jpg> Ryby [online]. [cit. 14.10.2013] <http://www.bubblews.com/assets/images/news/679805274_1379623086.jpg> Vajcia [online]. [cit. 14.10.2013] <http://1.bp.blogspot.com/-jsmtLp0kz5Q/UN5mgJt3DRI/AAAAAAAAfLU/i4PfkVLtR-Y/s1600/EGGS+(5).JPG>

Údaje Základná škola Gorazdova 1319/6, 95704 Bánovce nad Bebravou Mgr. Darina Jakubíková t.č. 0907723075 darina.jakubikova@gmail.com Žiaci: Šimon Baláž, Peter Bobuš, Samuel Brida, Bianka Bridová, Matúš Číž, Simona Gráčová, Ivana Kajanová, Adam Kittler, Paulína Malíková, Miriam Mikulovská, Tobias Ovsianka, Alex Pristach, Jakub Strelka, Ema Šiková, Samuel Štrba 3.ročník Zapojilo sa 15 žiakov Mäso, ryby, vajcia a strukoviny