Slnečné elektrárne Peter Štoffa III. D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Solární systémy pro aktivní topení
Využití sluneční energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Solární termické systémy pro výrobu elektrické energie A5M13VSO-4.
Směry rozvoje Obnovitelných zdrojů energie a jejich technologie Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL Koberovy
Jaderná energie.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Renewable energy Energie z obnovitelných zdrojů
Energetika.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
-nejmodernější budoucnost
Trunkát Tadeáš, 1.U. -nevyčerpatelnost -ekologičnost.
Tepelná elektrárna.
Výroba elektrické energie
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Temelín.
Výroba elektrické energie - obecná část
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Jaderná elektrárna.
ROTEX Solaris pokrokový solární systém Ing. Ivo Zabloudil product manager.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Austrália- zaujímavosti, pamiatky UNESCO
ŠTÚDIA ZUŽITKOVATEĽNOSTI GEOTERMÁLNYCH ZDROJOV V MESTE MICHALOVCE
Obnoviteľné a neobnoviteľné zdroje energie
AFRIKA POVRCH Mgr. R.Obšatníková.
Naj Austrálie Zaujímavosti prírody
POHYBY UMELÝCH OBEŽNÍC ZEME
JADROVÁ ENERGIA.
Ekologické problémy sveta
EKOPB PB.
OBNOVITEĽNÉ ZDROJE ENERGIE
Miesto : Paríž Výška : 318 metrov Dátum ukončenia stavby : 1887
Antarktída Krajina snehu a ľadu.
Miesta, ktoré by som navštívil v New Yorku
Autor : Veronika Némethová Sekunda
Veterná energia.
Ako zachrániť Zem Globálne ekologické problémy
Ing. Ladislav Hvizdák, PhD.
Doprava a jej dopad na životné prostredie
Miesta, ktoré by som navštívil v Paríži
Argentína Mgr. Martin Krnáč.
Výbuch jadrovej elektrárne Fukušima
Slnečná energia Alexander Dobiaš 8.A.
Ropa Sebastian Szilvasi, 9.B.
Vznik Slnka Lýdia Baluchová 1. A.
generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti
Energia Zuzka Ševčovičová.
Rekonštrukcia K4 na spaľovanie biomasy
ZEM a MARS.
Slnečná sústava Bibiána Kolláriková 1.G.
Projekt z informatickej výchovy
Ekonomika.
Jazerá a vodopády Afriky
Objavujeme Afriku.
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Slnečné elektrárne Peter Štoffa III. D Na dnešnej hodine Vám predstavím slnečné elektrárne. Peter Štoffa III. D

Obsah Čo to je? Princíp fungovania Svetové elektrárne Slovensko

Slnečné elektrárne Slnečné žiarenie Sústava zrkadiel Púštne oblasti Slnečná elektráreň získava teplo zo slnečného žiarenia. Sústavou plochých zrkadiel, ktoré sledujú pohyb slnka, sa koncentruje žiarivá slnečná energia na kotol umiestnený na vrchole veže. V kotli sa generuje para, ktorá poháňa turbínu s elektrickým generátorom.

Princíp fungovania

Ivanpah Kalifornia 400 000 t CO2 300 000 zrkadiel 14 km2 30 rokov 2,2 mld. € 400 MW V kalifornskej púšti vznikol projekt za miliardy dolárov. Solárna elektráreň dokáže vyrobiť približne toľko energie ako jeden blok v jadrovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach. Nachádza sa uprostred Mohavskej púšte na vyschnutom jazere Ivanpah neďaleko Las Vegas. Tvorí 300 000 zrkadiel. Rozprestiera sa na území 14,2 km2. Princíp: 300 000 zrkadiel rozdelených do 3 blokov sa nasmeruje na obrie zásobníky vody, nachádzajúce sa približne 40 metrov nad zemou. Sklon zrkadiel kontroluje počítač. Voda sa v zásobníkoch premení na paru, kroré roztáčajú turbíny. Elektráreň by mala fungovať približne 30 rokov. Denne vyrobí 400 MW – 400 000 domácností. Cena 2,2 mld. Ročne ušetrí 400 000 t emisii CO2.

Nevýhody Priveľká plocha Chránené živočíchy Vysoké náklady Extrémne teplo 600 000 t CO2 Ekológovia namietajú, že zaberá priveľkú plochu. Na jej výstavbu sa použili vysoké náklady. V oblasi sa nachádzajú chránené živočíchy. Stavitelia museli zaplatiť 56 mil. dolárov za monitorovanie a presťahovanie miestnej populácie korytnačiek. Ožiarená elektráreň môže narušiť orientáciu a trasy zvierat a vtákov. V okolí zásobníkov vzniká extrémne teplo a prelietavajúce vtáky zhoria na uhoľ.

Shams 1 Abú Dhabí 100 MW 460 mil. € 2,5 km2 175 000 t CO2 Shams 1, sa nachádza v západnej časti regiónu Abu Dhabi v Spojených arabských emirátoch. Jej výstavba trvala tri roky a stála 460 miliónov eur. Inštalovaná kapacita elektrárne je 100 MW, čím poskytne elektrinu až 20.000 domácnostiam. Krajina s najväčšími zásobami ropy a množstvom zemného plynu sa vracia k obnoviteľným zdrojom energie. Parabolické solárne kolektory sa nachádzajú na ploche 2,5 km2. Získaná slnečná energia ohrieva vodu a vzniknutá para sa následne využíva na pohon turbín a produkciu elektrickej energie. Ročne tak krajina zníži emisie o 175.000 ton CO2, čo zodpovedá produkcii 15.000 automobilov, resp. vysadeniu 1,5 mil. stromov. Elektráreň sa však nespolieha len na slnko. V prípade, že slnko nebude dostatočne svietiť, k ohrevu pary sa využije zemný plyn. Krajina chce do roku 2020 získavať 7 % energie z OZE. V trubiciach sa nachádza olej, krorý sa zahrieva na vysokú teplotu. Ten následne zohrieva vodu v zásobníkoch, ktorá sa premieňa na paru.

Gemasolar Andalúzia 140 m 20 MW 185 ha 2650 zrkadiel 30 000 t CO2 soľ Gemasolar sa nachádza v španilskom meste Sevilla v Andalúzii. V strede je umiestnená veža vo výške 140m. Kapacita elektrárne je 20 MW. Rozprestiera sa na území 185 ha atvorí ju 2650 zrkadiel. Ročne ušetrí až 30000 t emisií CO2. VO veži sa nachádzajú dodné a draselné soli, kroré sa zohrievajú na teplotu okolo 500 stupňov Celzia. Para roztáča turbíny ktoré vyrábajú el. energiu.

Elektrárne na Slovensku Malá Domaša 2,8 mil. € 3000 panelov 0,73 MW Nchádza sa na východe Slovenska v malej obci Malá Domaša. Jej výstavba trvala 4 mesiace. Polovicu ceny poskytla EÚ. V elektrárni je umistnených 260 stojanov, na každom z nich je 12 panelov. Denne vyprodukuje 0,73 MW.

Otázky na záver 1. Kde sa nachádza najväčšia sol. el. na svete? 2. Ako dlho by mala fungovať elektráreň Ivanpah? 3. Kde sa nachádza najväčšia sol. el. na SR ?

Zdroje http://sk.wikipedia.org/wiki/Slne%C4%8Dn%C3%A1_energia http://www.skmagazine.eu/sk//article/read/475/slnecne-elektrarne-na-slovensku http://www.pluska.sk/plus-7-dni/relax/energia-zo-zrkadiel-americania-spustili-najvacsiu-solarnu-elektraren-svete.html http://www.energia.sk/tema/obnovitelne-zdroje/v-spojenych-arabskych-emiratoch-otvorili-najvacsiu-solarnu-elektraren/9905/ http://en.wikipedia.org/wiki/Gemasolar_Thermosolar_Plant http://www.brightsourceenergy.com/ivanpah-solar-project#.U4YukHb6jxU http://www.torresolenergy.com/TORRESOL/gemasolar-plant/en http://www.shamspower.ae/en/

Ďakujem za pozornosť