= přeměna látek a energií Metabolismus = přeměna látek a energií
Živiny Živiny vstřebané v tenkém střevě jsou krví a mízou dopraveny do místa spotřeby Část živin se spotřebuje na: Růst organismu K činnosti jednotlivých orgánů K činnosti všech svalů
Energie Uvnitř těla dochází k rozpadu organických látek (složité látky) - což vede k uvolnění tepla Když vznikají z jednoduchých látek látky složité – energie se spotřebovává Vznikají – li ze složitých látek látky jednoduché – energie se uvolňuje
Výživa Základní živiny pro lidský organismus: Důležité doplňky stravy: Cukry (sacharidy) Tuky (lipidy) Bílkoviny (proteiny) Důležité doplňky stravy: Vitaminy a minerální látky
Optimální poměr živin v potravě 60% cukry 25% tuky 15% bílkoviny
Cukry – hlavní zdroj energie Škrob (složitý cukr – mouka, rýže, brambory) Laktóza (mléčný cukr – mléčné výrobky) Sacharóza (řepný cukr – sladidlo) Glukóza (jednoduchý cukr) Přebytečná glukóza se v těle ukládá v játrech a ve svalech ve formě glykogenu .(zásobní látka)
Vitaminy rozpustné ve vodě Název Zdroje Nedostatek B1 Kvasnice, obilí, luštěniny, houby Únava, zánět nervů, nemoc beri-beri B2 Kvasnice, mléko, obilí, vejce Prasklé ústní koutky B6 Kvasnice, mléko, maso, obilí, luštěniny Pomalé hojení zánětů, zvýšená dráždivost PP (niacin) Maso, kvasnice Záněty kůže, poškození mozku Kyselina listová Zelené části rostlin Chudokrevnost B12 maso Poruchy krvetvorby, záněty sliznic C Ovoce a zelenina Únava, snížená odolnost vůči infekcím, krvácení dásní, choroba kurděje
Vitaminy rozpustné v tucích název zdroje nedostatek A Mléko, žloutek, provitamin A-karoten v mrkvi a rajčatech Špatné vidění za šera D Rybí tuk, vejce, máslo, částečně vzniká v kůži při opalování Křivice, měknutí kostí E Obilné klíčky, mléko, maso, slunečnicová semena Porucha tvorby pohlavních hormonů K Zelené části rostlin, kapusta, špenát Zhoršení srážlivosti krve
BMI = Body Mass Index
Pojmy Bazální metabolismus – minimální množství energie potřebné k životu Podvýživa Otylost Bulimie Mentální anorexie