Najkrajšie miesta na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie.
Advertisements

ULURU symbol Austrálie.
VY_52_INOVACE_03/2/21_ZEMĚPIS
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Opakování Austrálie.
Uluru – základní údaje Nachází se v Australském svazu.
Austrálie Země protinožců ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Číslo a název šablony klíčové aktivity
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_INOVACE_276_Austrálie a Oceánie AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
AUSTRÁLIE + OCEÁNIE Klima a vodstvo
ULURU symbol Austrálie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_29.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Austrálie.
Elektronická učebnice - I
Téma hodiny: Austrálie – opakování formou kvízu
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Registrační číslo projektu
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Hlavní města Austrálie
Hlavní města Austrálie VY_32_INOVACE_17 Sada 7
AUSTRÁLIE Obr. 1: Ian Fieggen
VELKÝ BARIÉROVÝ ÚTES a NP AUSTRALSKÉHO SVAZU
AUSTRÁLIE – nejmenší kontinent (7,7 km2)
Queensland.
Počítačová prezentace
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VY_32_INOVACE_IVANCOVA.REGGEO.02 AUSTRÁLIE Mgr. Jarmila Ivančová, Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Austrálie původní obyvatel Sydney.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.
POVRCH AUSTRÁLIE 1 2 Doplň k číslům názvy: 1 – 5: pohoří 6 – 8: pouště 9 – 11: ostrov a poloostrovy 12: útes
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název projektu: Moderní technologie ve výuce Název materiálu:Austrálie Hrazeno z EU OP - VK.
Austrálie (Rudý kontinent)
Austrálie – stát i světadíl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUSTRALIA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Austrálie Učivo 6. třídy Název školy
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Austrália- zaujímavosti, pamiatky UNESCO
Naj Austrálie Zaujímavosti prírody
Podnebie a vodstvo Austrálie
Rastlinstvo a živočíšstvo 6.ročník
Povrch Zeme.
Národne parky Afriky Michal Okuliar.
Pamiatky UNESCO v Austrálii
Ázia – pobrežie ____________________________________________
Miesta, ktoré by som navštívil v New Yorku
Regionálna geografia sveta pre politológov
Argentína Mgr. Martin Krnáč.
Vodopády sveta.
Austrália.
Austrália-pamiatky UNESCO
Severná Afrika ____________________________________________
Austrália TERRA AUSTRALIS.
Austrália – poloha na Zemi, povrch
Austrália – pamiatky Unesco
Pamiatky UNESCO 5. ročník
Austrália a jej zaujímavosti
Jazerá a vodopády Afriky
Objavujeme Afriku.
Jméno autora: Mgr. Petra Musilová
Transkript prezentace:

Najkrajšie miesta na Zemi

Veľká koralová bariéra Veľká koralová bariéra (staršie Veľká útesová bariéra; nesprávne Veľký koralový útes, Veľký bariérový útes; ang. Great Barrier Reef) je najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na Zemi. Nachádza sa v Koralovom mori pri pobreží Queenslandu v severnej Austrálii. Je dlhá okolo 2 000 km, široká 300-2 000 m a možno ju vidieť z vesmíru. Od pobrežia je vzdialená väčšinou 8-180 km. V roku 1981 bola zaradená medzi biosférické rezervácie UNESCO. Bariéru tvorí približne 3 000 korálových útesov, ostrovov, ostrovčekov a lagún.

Aj nejaké obrázky

Ayers-Rock (Uluru) Uluru (Oolora, Ayers Rock, The Rock, Ayersova skala) je skalnatá vyvýšenina, ktorá vznikla eróziou okolitej planiny (inselberg). Tento jednoliatý pieskovcový útvar leží v strede austrálskeho kontinentu na domorodom území v Severnom teritóriu a Národnom parku Uluṟu-Kata Tjuṯa. Pre miestnych Aborigencov je hora posvätná. Má veľké množstvo prameňov, zaplavených dier, jaskýň a starovekých malieb. Uluru je zapísané aj na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Uluru je jedna z najznámejších austrálskych prírodných foriem. Svetoznámy pieskovcový útvar je vysoký 348 m (vo výške 863 m n. m.), pričom väčšina jeho hmoty je pod zemou. Obvod útvaru je 9,4 km[1]. Uluru je známe aj tým, že mení farbu v závislosti od ročného obdobia a času dopadu svetla. Pri západe slnka je monolit červený, počas zriedkavých dažďov nadobúda striebristo sivú s čiernymi pruhmi, ktoré tvoria riasy v ryhách kade tečie voda.

Uluru

Austrálsky záliv

Austrálsky zväz-popis Rozloha: 7 682 300 km2 najmenší svetadiel Počet obyvateľov: 19 485 000 v roku 2002 Hustota osídlenia: do 2,5 obyv./ km2 Hlavné mesto: Canberra (334 800 obyv.) Iné významnejšie sídla: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide Najvyšší bod: Mount Kosciusko, 2229 m Najnižšie bod: Kosciuszkov vrch 2 228 m Najsevernejší bod: Yorkský mys Najjužnejší bod: South East Point Najvýchodnejší bod: Byronov mys Najzápadnejší bod: Príkry mys

Rieky, zálivy, moria, jazerá Rieky: Murray, Darling, Flinders, Murrumbridgee Zálivy: Veľký austrálsky záliv, Spencerov, Karpentársky záliv Prieliv: Basov prieliv. Rieky: Murray, Murrumbidge, Lachlan, Darling, Flinders, Brisban, Mackenzie-Fitzroy, Mitchell, Moria: Arafurské more, Koralové more, Tasmanovo more, Tichomorské, Timorské Jazerá: Eyerovo jazero je najnižší bod pevniny - 16 m.n.m. a najväčšie jazero (8800 km²), Torrensovo, Gairdnerovo, Fromovo , Arleeho, Barleeho Oceány: Tichý a indický oceán

Tasmánia Tasmánia (skrátene TAS) je austrálsky štát a súčasne ostrov nachádzajúci sa asi 200 kilometrov na juh od kontinetu, od ktorého ho oddeľuje Bassov prieliv. Tasmánia má 484 000 obyvateľov (2005) a rozlohu 68 332 km². Sama seba prezentuje ako prírodný štát, keďže je z väčšej časti tvorená nepoškodenou prírodou. 40% rozlohy Tasmánie tvoria rezervácie a národné parky. V Tasmánii vznikla v 70. rokoch prvá strana zelených na svete a dodnes je v miestnom štátnom parlamente najvyššie zastúpenie zelených (18%). Hlavným a najväčším mestom Tasmánie je Hobart (cca 200 000 obyvateľov), ďalšími významnými sídlami sú Launceston, Devenport a Burnie.

Živočíchy Kengura austrálska Vačica Pes Dingo Vtakopysk Diabol tasmánsky

Tasmánia

Prezentáciu vypracoval Martin Samek jr. 6. ročník