Nanotechnologie a nanomateriály na Univerzitě J.E. Purkyně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Fakulta chemické technologie
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Imobilizace a stabilizace enzymů.
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
KCH/NANTM.
Jak studentům přiblížit pojem NANO
ZŠ Liberec, ul. 5. května B.R.A.I.N. team.
PŘÍPRAVA A TESTOVÁNÍ VLASTNOSTÍ STABILIZOVANÝCH NANOČÁSTIC ŽELEZA
Technická univerzita v Liberci
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Teoretická výpočetní chemie
Klastrové iniciativy olomouckého kraje Ing.Ladislav Torčík.
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm,
Představení PS Lesnictví a zemědělství
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Nanočástice – jejich vliv na lidský organismus
České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Kontakt: doc.Rudolf Novák.
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Ústav chemie pevných látek. Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již.
O nás –Tradiční a nejstarší ústav Fakulty technologické (1969) –Výzkum, vývoj a inovace v oblasti plastů a kaučuků –Vzdělávání v polymerech na všech úrovních.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
KCH/NANTM Přednáška 8 Nanomateriály na bázi jílů, polymerní nanokompozity, využití NT.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Nanokrystalické oxidy kovů Libor Libor Machala
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Patologická anatomie jatečných zvířat
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Povrchová modifikace materiálů vodivými polymery Поверхностная модификация материалов проводящими полимерами Návrh projektu dvoustranné spolupráce v rámci.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
prof. Ing. Hartl Martin, Ph.D.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Od nanoobjektů k aplikacím... Aplikace Medicínské inženýrství Magnetický záznam Katalýza Senzory Optika – lasery, diody Vlákna a tkaniny Vlastnosti Magnetické.

Nanotechnologie v praxi
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Doc. RNDr. Zbyněk Prokop, Ph.D. Ústav experimentální biologie, obor Mikrobiologie Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Brno MODERNÍ BIOTECHNOLOGIE.
Chemický průmysl ČR Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Chemie materiálů pro automobilový průmysl Chemie a technologie materiálů doc. Ing. Pavel Novák, Ph.D., prof. Ing. Aleš Helebrant, CSc.
1 Masarykova univerzita - partner pro spolupráci s aplikační sférou Eva Janouškovcová Jan Alán, Jan Brulík Centrum pro transfer technologií MU 6. března.
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
Textilní nanomateriály pro nanotechnology (TNM) Pavel Pokorný KNT FT TUL 1.Přednáška Úvod do nanotechnologií a textilních nanomateriálů.
1 Doc. Ing. Zdeněk Sofer, Ph.D. VŠCHT Praha Ústav anorganické chemie Hydrogenovaný grafen - grafan
OKO pro výzkum nových technologií Pracovní setkání inovačních firem Konsorcium: BIC Brno, spol. s r.o. Grantika CS, a.s. Regionální poradenská agentura,
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
RP 2 partnerům Materiály pro pokročilé strojírenství, energetiku, ekologii, medicínu a pro extrémní podmínky Nové výrobní technologie a metody zpracování.
Látky a jejich přeměny VY_32_INOVACE_29_581
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
26 let Inženýrství ochrany životního prostředí
Ing. David Havlíček, Ph.D. 22. září 2016
Environmentální toxikologie (KBB/ENVTX)
KCH/NANTM.
EURATOM: základ evropské spolupráce
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Katedra technických věd
CZ.1.07/2.3/.00/ NANOTEAM Budování výzkumných týmů a rozvoj
Investice do rozvoje vzdělávání
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Nanotechnologie a nanomateriály na Univerzitě J.E. Purkyně Pavla Čapková & Pavel Janoš Chemie jako molekulární stavebnice Manipulace na úrovni atomů a molekul – vytváření umělých supramolekulárních struktur

Nanotechnologie a nanomateriály v průmyslu ČR Nanočástice v samočistících nátěrových hmotách: Precheza Přerov Barvy a Laky, a.s., Praha – Hostivař Barvy TEBAS s.r.o., Praha Telluria a.s, HET a.s., Rokospol a.s. Mikrochem LKT (pobočka v Ústí n.L) Nanovlákenné textilie Spur a.s. Zlín, Elmarco a.s. Liberec, Nanovia Litvínov s.r.o. Nanomedical Horní Jiřetín Materiály pro biomedicinu – nové lékové formy, materiály pro krytí ran, implantáty……. BARD s.r.o. Úherce u Loun Nanomedic, a.s., Dolní Dobrouč Contipro a.s. Dolní Dobrouč SYNPO, a.s., Pardubice Interpharma Praha, a.s. Zentiva a.s. Praha Altermed Corporation a.s., Olomouc Biomedica, spol s r.o., Praha Central European biosystems Praha Nanokompozity jako konstrukční materiály, speciální keramika, plasty Specielní nanovrstvy a povlaky… Preciosa (K. Šenov) Gumárny Zubří, a. s Lasselsberger, a.s., Plzeň Hexion Specialty Chemicals, a.s., Sokolov BVT Technologies, a.s., Brno ATG s.r.o. (Advanced Technology Group, spol. s r.o.), Praha; Nanoprotech Praha Pardam Pardubice Optoelektronika, chemické senzory, biosenzory: MOLECULAR CYBERNETICS, s.r.o., Praha, BD SENSORS s.r.o., Buchlovice u Uherského Hradiště , FEI Czech Republic s.r.o., Brno

Shluky atomů – molekul - klastry Molekulární lego Top down Bottom up Dva přístupy k vytváření nanomateriálů Objemový materiál Částice prášku Nanočástice nanostruktury Atomy, molekuly Shluky atomů – molekul - klastry CH E M I

Šance pro materiálový výzkum ???? Cíl ???? 1nanometr = 10 -9 m = 0.000 000 001 m Při přechodu z makro- k nanorozměrům se dramaticky mění fyzikální a chemické vlastnosti látek Šance pro materiálový výzkum Design materiálů s požadovanými předem danými vlastnostmi

Využíváme základní princip supramolekulární chemie: Syntéza funkčních nanostruktur – jako molekulární stavebnice Využíváme základní princip supramolekulární chemie: Stavební princip musí respektovat: tvar molekul jejich rozložení náboje Procesy pod kontrolou: (1) výpočetní metody a (2) zobrazovací metody Počítačový design nanomateriálů – molekulární mechanika a molekulární dynamika, Umožňuje predikci struktury, stability supramolekulární struktury a její chování v různém prostředí. RNDr. Marek Malý, PhD; Marek.Maly@ujep.cz Pavla.Capkova@ujep.cz

Využití: Vývoj nových lékových forem PřF UJEP Nanostruktury jako nosiče léčiv Doc. Jan Čermák, Mgr. Jan MalýPhD: malyjalga@seznam.cz; Mgr. Marek Malý; marek.maly@ujep.cz; Účinná látka se ukotví na vhodný nosič pro cílený transport v organismu. Nosiče: dendrimery polymery surfaktanty Počítačový design

Vývoj supramolekárních nanostruktur pro biosenzory Další využití funkčních nanostruktur: PřF UJEP Vývoj supramolekárních nanostruktur pro biosenzory detekce cirkulujících nádorových buněk, proteínů v tělních tekutinách; Mgr. Jan Malý, PhD; malyjalga@seznam.cz Komplexní řešení: Od molekul k fungujícímu zařízení Vývoj mikročipů a detekčního zařízení Vývoj molekulárních nanostruktur jako rozpoznávacích medií

Prof. Pavel Janoš CSc, FŽP Pavel.Janos@ujep.cz Nanočástice oxidů přechodných kovů pro degradaci polutantů v životním prostředí Prof. Pavel Janoš CSc, FŽP Pavel.Janos@ujep.cz TiO2 + Nanočástice směsných oxidů, oxidy grafenu CeO2 - reaktívní sorbent Magneticky separovatelné sorbenty na bázi nanočástic oxidů Fe Nanočástice CeO2 Rozklad obtížně degradovatelných polutantů : Pesticidů Nervových plynů Cytostatik CeO2 takto funguje pouze v nanorozměrech fotoreaktor Techniky : hydrolýza; precipitace sol-gel process Charakterizace + funkční testy Pro bezpečnou manipulaci : ukotvení nanočástic na pevné substraty: (vrstevnaté silikáty, nanovlákenné filtry)…….

2D nanostruktury - Funkční nanovrstvy a nanopovrchy Doc. Z. Kolská; Doc. ; Mgr. Jan Malý, PhD; Zdenka.Kolska@ujep.cz ; malyjalga@seznam.cz Bioaktívní – pro kultivaci buněk, pro biosenzory. pro krytí ran, antimikrobiální….. Katalytické a fotokatalytické Chemický aktívní pro senzoriku Pro tkáňové inženýrství Nanostrukturované povrchy na polymerních nanovlákenných textiliích prof. Pavla Čapková, Pavla.Capkova@ujep.cz Antimikrobiální filtrační media Nanovlákenné a nanopórezní materiály s léčivou látkou pro krytí ran Substráty pro tkáňové inženýrství

Kombinace chemických a fyzikálních metod tvorby funkčních nanovrstev Doc. Martin Kormunda, PhD; Martin.Kormunda@ujep.cz Využíváme plazmové aktivace povrchů s následnou chemickou modifikací i plazmové depozice depozice Plazmové reaktory v různých konfiguracích Magnetron (RF, DC, pulzní) Iontové dělo FBR –fluidní palzmový reaktor pro plazmové modifikace práškových materiálů XPS spectroscopy – stanovení povrchové chemie

VÝZKUMNÝ TÝM UJEP „MATEQ“ člen konsorcia velké výzkumné infrastruktury NanoEnviCz http://www.nanoenvicz.cz NanoEnviCz je konsorcium 6 subjektů : Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského – koordinátor Univerzita J.E. Purkyně Univerzita Palackého Olomouc TU Liberec Ústav experimentální medicíny AV ČR Ústav anorganické chemie AV ČR Předmět činnosti NanoEnvi: Poskytovat výzkumný servis v oblasti vývoje a charakterizace nanomateriálů pro akademické instituce i průmyslové partnery v ČR i v zahraničí.

Úspěchy studentů nanotechnologií na UJEP Propojení tvůrčích aktivit se vzděláváním na UJEP Akreditované studijní programy od Bc až po doktorské : nanotechnologie , environmentální analytická chemie Úspěchy studentů nanotechnologií na UJEP Student nanotechnologií Antonín Čajka: cena ministra školství v r. 2014 – za bakalářskou práci v oblasti technologie nanovlákených materiálů Student nanotechnologií Jakub Braborec : cena ministra školství v r. 2015 – za bakalářskou práci v oblasti nanomateriálů pro optoelektroniku

Krajskému Úřadu Ústeckého kraje za finanční podporu Poděkování Krajskému Úřadu Ústeckého kraje za finanční podporu výzkumu a personálního rozvoje Výzkumného týmu MATEQ.