Osobnosti zážitkové pedagogiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Organizace táborů a soustředění pro žactvo
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Jaroslav Šlehofer „Cobra“
Hra a její atributy doc. PhDr. D. Tomajko, CSc..
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Metody sociální pedagogiky
Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Pedagogika Paidagógos – pais = hoch, agó = vedu
2012 / 2013 Exkurz Hra Metodica / 2013 Exkurz hra Co je to hra? Metodica.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Zdravá škola.
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
Hrové chování.
Zpracovala: Simona Hyková
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Učitel. jeden ze základních činitelů výchovně vzdělávacího procesu, profesionálně kvalifikovaný pedagogický pracovník, který je spoluzodpovědný za: přípravu,
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Hra a její atributy Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D. Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D.
MUDr.Kateřina Kapounková
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Představujeme školní družinu ZŠ Hovorčovice
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Sémantika dobrodružné výchovy Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika Paidagógos – pais = hoch, agó = vedu
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
Podpora bezpečného klimatu prostřednictvím etické výchovy Hana Kachtíková 3.října 2017
Parelli Natural Horsemanship
PRAKTICKÁ DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Vypracoval: Marcel Palát, Huni – PVA3
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Osobnosti zážitkové pedagogiky Kurt Hahn (1884-1974) „...Ze slabosti či nedostatku každého z nás lze učinit příležitost - šanci pro jejich překonání, nápravu i nalezení nového životního směru…“ 1910 román Věštby paní Elsy - zahrnuje kritiku školního vyučování založeného na pasivním učení se z knížek stává se sekretářem prince Maxe Bádenského plán projektu obnovy etických tradic německého společenství, jež byly extrémně narušeny morálním úpadkem kritika snižující se zdatnosti, nedostatečné sebedisciplíny, ztráty iniciativy, podnikavosti, fantazie, zručnosti a soucitu 1920 založení Salomské školy - vytvoření zdravého prostředí pro nápravu

Kurt Hahn Pedagogické zásady: vychovávat dospívající ve spolupráci s nimi samotnými osvobodit dřímající talent a tužby tím, že žákům bude dána šance k seberealizaci podporovat sebevědomí pomocí dobrodružství, zkoušek odvahy i služby lidem podporovat radost ze společného díla - technické výtvory, sport, divadlo Metody pedagogické činnosti spojoval se třemi pojmy: hlava, ruce, srdce. Ke každému přiřazoval určité hodnoty, je třeba je rozvíjet v souladu, na žádnou část nezapomínat!

HRA – její podstata a funkce Johan Huizinga – hru chápe jako svobodné jednání, které je míněno jen tak a stojí mimo obyčejný život, ale které přesto hráče plně zaujme, k čemuž se nepřipíná žádný materiální zájem. Eduard Bakalář – možný „užitek“ pramenící ze hry, hra prostředkem výchovy. Hra přináší potěšení, umožňuje cvičit sebeovládání, postřeh, kombinační schopnosti, obratnost, fyzickou kondici…umožňuje odreagování, vybití přebytků energie… Formální znaky hry (Huizinga): Každá hra je nejdříve a především svobodným jednáním. Hra není skutečný život, odlišuje se od něj místem a trváním. Pravidla jsou pozitivním rysem hry. Do jisté míry neplatí morálka, zákony a zvyky obyčejného života. Dociluje spontánního zaujetí, případně napětí. Hra je buď zápasem o něco nebo představováním něčeho.

Kategorizace her Název hry, autor, pramen Záměr, cíl výchovný – rozvoj motoriky, duševních schopností, vůle, sociálních dovedností, tvůrčích dovedností jiný – pro pobavení, seznámení, navození atmosféry Počet účastníků Věková kategorie Doba – roční, denní Optimální prostředí Trvání hry Stupeň zátěže – fyzické x psychické Čas potřebný k přípravě hry – organizátoři, hráči Potřeby ke hře – seznam věcí pro organizátory i hráče Základní princip, typ hry Charakter hry – s úplnými pravidly, málo strukturované, nestrukturované

Typy her Pohybové Komunikativní Strategické Kombinované Inscenační Iniciativní icebreakers dynamics (rozehřívačky) problem solving activities