NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk 4.ročník Skloňování podstatných jmen rodu středního a ženského (interaktivní tabule)
Advertisements

Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_231_Lesy mírného pásu I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_568_Václav a Boleslav AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Podstatná jména rodu mužského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_237_Opakování učiva o biosféře AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK,
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_415_Skype AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
Sekty Novák.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
Uspořádání informačních zdrojů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_36_CASTI_MOZKU
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_19_URCOVANI_KOSTI_LEBKY1 Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na určování.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Monika Jáglová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4B_09_Česká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R17_ Procento TEMA: Matematika 7. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: březen 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_CJ4_Shoda přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Amerika – slepá mapa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B16_Druhy přídavných jmen + korektura.
Matematika zábavně Natálie Kozáková, 9.c.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Netvořice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
EVROPSKÁ UNIE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
George Orwell (1903 v Indii v Londýně) Vlastním jménem
VY_32_INOVACE_Roz_III_15
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
PAPRSKOVÁ OPTIKA 8. ZVĚTŠENÍ DALEKOHLEDU
Čas: 11. – 13. století (místní- zeměpisné rozdíly)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: Základní škola T. G
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.5.1B08_Podstatná jména TÉMA: Podstatná jména ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Anotace Žáci: - vyhledávají v textu podstatná jména, určují u nich mluvnické kategorie, - rozlišují podstatná jména vlastní a obecná, - seznámí se adjektivními substantivy, vyhledávají informace v jazykových příručkách.

Pozorně si přečti následující text a podtrhni v něm podstatná jména Pozorně si přečti následující text a podtrhni v něm podstatná jména. Urči u nich pád, číslo a rod. Hradní pán a templáři Na Buchlově se strašidlům obzvlášť daří. Scházejí se tu hlavně v jisté komnatě s lebkami, mumií a portréty zemřelých, které se proto říká pokoj strašidel. Je mezi nimi i Bílá paní, duch jedné zemřelé majitelky hradu. Po její smrti se do role všemocného vládce pasoval správce zdejšího statku, člověk zlý a krutý, který s poddanými zacházel jako se zvířaty. Bílá paní ho za to jedné noci vyděsila tak, že v hrůze vyskočil z okna a zabil se. Občas se tady objevuje i přízrak bývalého hradního pána, přepočítávajícího peníze. Vždy, když se dostává ke konci a na stole zbývá už jen posledních pár zlaťáků, splete se a musí začít znovu. Snad je to týž, který si kdysi vypůjčil značnou hotovost na opravu hradu od moravských templářů. Dluh však vyrovnat nemínil. Tím spíš, že to bylo v době, kdy po celé Evropě začal na tento rytířský řád hon a jeho vedoucí představitelé byli ve Francii dokonce upáleni na hranici. Pozval členy templářského řádu na bohatou hostinu k sobě na Buchlov a tam je dal do jednoho povraždit.

1. U následujících podstatných jmen urči vzor (pokud váháš, použij jazykové příručky): Buchlově strašidlům lebkami mumií role vládce pokoj duch smrti zvířaty templářů členy hostinu

2. Z úvodního textu vypiš podstatná jména vlastní 2. Z úvodního textu vypiš podstatná jména vlastní. Čím se liší od podstatných jmen obecných? Buchlově Bílá paní Evropě Francii

3. U podstatných jmen správce a vládce vytvoř 5. p. č. j. správce vládce

4. Co mají společného podstatná jména zemřelý a poddaný 4. Co mají společného podstatná jména zemřelý a poddaný? (Dokážeš je přiřadit ke vzorům podstatných jmen?) Přijdeš na další taková podstatná jména?

5. Pokus se vysvětlit význam následujících podstatných jmen 5. Pokus se vysvětlit význam následujících podstatných jmen. (Své odpovědi srovnej s informacemi, které jsi vyhledal ve Slovníku spisovné češtiny či v jiné příručce.) komnata mumie portrét poddaný templáři řád

7. Kdo byla Bílá paní z úvodního textu? Znáš i jiné pověsti o Bílé paní?

Citace: Úvodní text: David, P.; Soukup, V.: Za strašidly na hrady a zámky. Euromedia Group, k. s. – Ikar. Praha 2005. ISBN 80-249-0593-0. Str. 27. Obrázky: Buchlov. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-01-03]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Buchlov Ostatní z klipartu.