Charakteristika zeměpisu CR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

Aneb jak se ho učíme Jan Prousek 3. ročník březen 2012
Socioekonomická geografie
Úvod do studia geografie
Vznik, složení a význam půd
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Krajina, krajinné složky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
STAVBA ZEMĚ.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
Krajinná sféra a její části
Simona Jakschová 3.O, Markéta Bortlíková 3.O
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Vnímání cestovního ruchu jako respekt k lidské kultuře a planetární biosféře Jaroslav Vencálek Ostravská univerzita v Ostravě
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Socioekonomická geografie
Co je fyzická geografie?
CESTOVNÍ RUCH.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Základní principy geografického výzkumu
KRAJINNÁ SFÉRA.
Geografie jako věda Jan Dušek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Biosféra.
Krajinná sféra Jan Dušek.
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
KULTURNÍ KRAJINA.
Půdy, pedologie, pedogeografie
Úvod do studia geografie
Vztahy geografie k ostatním vědám
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Krajina biosféra hydrosféra sociosféra.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Pedagogické disciplíny
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Název školy: Základní škola T. G
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
6. Seminář Jaroslav Biolek Podzim 2013
Geografie Krajinná sféra
Obsah přednášky Věda * Geografie jako věda
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Geografia ako veda.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Přírodní složky a oblasti Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
VY_32_INOVACE_
Člověk mění a vytváří krajinu
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Charakteristika zeměpisu CR

Geografie studuje jevy a procesy přírodní (fyzickogeografické) i socioekonomické (společenské, sociální). Objektem studia je krajinná sféra, která se skládá z geosfér (litosféra, pedosféra, hydrosféra, kryosféra, atmosféra, biosféra a socioekonomická sféra) GEOGRAFIE

Geografie cestovního ruchu Předmětem studia jsou prostorová hlediska vztahů mezi cestovním ruchem a a ostatními složkami geosféry. Cílem výzkumů GCR je stanovení zákonitostí vývoje těchto vztahů GCR je interdisciplinární odvětví, který využívá nejen poznatky dalších odvětví geografie (členitost reliéfu, teploty vzduchu…), ale i poznatky z jiných vědních oborů (etnografie, ekologie…)

Obecná (teoretická) GCR zjišťuje obecné, všeobecně platné zákonitosti vztahů a rozložení oblastí, středisek a hlavních směrů pohybů v CR Regionální GCR se zabývá rozmístěním CR v konkrétním území a hledáním jeho závislostí