Autor : Mgr. Terezie Nohýnková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
Advertisements

Teorie o vzniku života na Zemi
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Vznik živých organismů – přehled teorií Přírodopis 9 Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: říjen 2012 EU – peníze.
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Teorie vzniku světa.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Vznik živých organismů – přehled teorií
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Názory na vznik a původ života
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Systém a evoluce rostlin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Úvod do systému rostlin
VÝVOJOVÁ TEORIE 21..
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Evoluce Celá biologie dává smysl jedině ve světle evoluce.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.
Prekambrium Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
PLANETA ZEMĚ. ZEMĚ JE… …Malá planeta, která se otáčí - kolem své osy za ……..…..a v důsledku toho se střídá den a noc - kolem slunce za …………….a v důsledku.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_08_15A_Charles Darwin Téma: Přírodopis pro.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Věda, vynálezci, objevitelé
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16
VY_32_INOVACE_02- hrách setý Přírodověda - 5. ročník
Zobrazení zrcadlem dutým.
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Planeta Země VY_32_INOVACE_ 27_Zeme vlastivěda, 4.,5. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Názory na vznik života Kreační teorie = náboženské
Vznik života na Zemi Autor: Mgr. Jitka Trifanová Datum:
Druhy optických prostředí
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Člověk a příroda Fyzika.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité zdroje a materiály : viz str. 10 Anotace : Seznámení žáků s vybranými teoriemi o vzniku Země a života VY_32_INOVACE_58_TEORIE_O_VZNIKU_ZEME_A_ZIVOTA Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodopis pro 9. ročník ZŠ Studentská 895 Mnichovo Hradiště dne 6.5.2012

Teorie o vzniku Země a vývoji života na ní Obr.1 Za kolik dní stvořil Bůh Zemi ? Přišel život z vesmíru ? Co je to evoluce ? Přijmeme myšlenku o hypotéze Gaia ? Obr.4 Obr.3 Obr.2

Teorie stvoření „ Na počátku bylo Slovo a to Slovo byl Bůh ….“ Bůh stvořil Zemi za ?? - 6 dní ve středověku jediná uznávaná teorie (zakázáno veškeré vědecké poznávání, včetně poznávání lidského těla – studium, pitvy) = kacíři hranice Kdo? Dnes – na světě ?? milionů věřících Obr.5

Teorie Panspermie Život přišel z vesmíru v podobě mikroorganismů – spór, putujících vesmírem = za vhodných podmínek – rozvoj První úvahy na toto téma se objevují kolem roku 450 př. n. l. u řeckého filosofa Anaxagorase. V pozměněné podobě se hypotéza opět objevila v 18. století a na začátku 20. století (do hloubky rozpracoval švédský chemik a fyzik Svante Arrhenius)1 Obr. 6

Naivní abiogeneze Tzv. SAMOPLOZENÍ = samovolný vznik forem života z neživé hmoty (viz uč. str.13,14)2 př. mšice se rodí z rosy, mouchy ze shnilého materiálu (např. masa), myši ze znečištěného sena, krokodýli z hnijících polen na dně vodních ploch apod. Definitivně vyvráceno v pol. 19. st. Louisem Pasteurem studiem mikroorganismů Obr.7

Evoluční teorie Základní myšlenka – organismy se vyvíjejí (vývoj = evoluce) Počátky ve středověku X potlačováno náboženskými dogmaty (stálost a neměnnost organismů) Hlavní představitel evoluční teorie Charles Darwin Teorii: - ovlivnila jeho plavba kolem světa = pozorování, porovnávání organismů v různých částech světa (hl. Galapágy) - dokládalo mnoho významných objevů té doby v geologii, chemii, botanice a zoologii - Jaké ? Obr.8

Obr. 9 Obr. 10 Obr. 11

Základ = přirozený výběr a proměnlivost Přirozený výběr - přežití a množení jedinců lépe přizpůsobených podmínkám, ve kterých žijí Proměnlivost – odlišnost mezi jedinci v rámci 1 druhu (menší odchylky X podstatné znaky stejné) Obr.12 Obr.13 Obr.14

Hypotéza GAIA Gaia - podle řecké bohyně Gaii (Země) - Gaia byla matkou všech bohů, prvotní formou, Zemí samotnou. Hory tvořily její ňadra a rozlehlé pláně tělo. Byla považována za matku všeho, co na světě roste a žije. Moderní věda tuto myšlenku znovu oprášila a hledá pro ni vědecké důkazy.3 Země chápána jako jeden živoucí celek (1 organismus) - živá a neživá složka přírody srůstá do jediného systému Tato hypotéza nás má přivést k celoplanetárnímu pohledu na Zemi, kdy jde o zdraví celé planety, ne jen o některé vybrané druhy organismů (třeba o lidi) Obr.15 Obr.16

Zdroje a použité materiály : Text 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Panspermie 2KVASNIČKOVÁ, Danuše, et al. Ekologický přírodopis pro 9. ročník základní školy. druhé, upravené vydání. Praha : Fortuna, 1999. 128 s. Dostupné z WWW: <fortuna.cz>. ISBN 80-7168-477-5. 3 http://www.enviwiki.cz/wiki/Hypot%C3%A9za_Gaia Obrázky 1 - http://www.motorkarskestranky.estranky.cz/fotoalbum/vtipne-obrazky/vtipne-obrazky---ruzne/buh---stvoreni-sveta.jpg.html 2 – http://vtm.zive.cz/aktuality/ceka-nas-mezigalakticka-srazka 3 – http://zstrebivlice.blog.cz/0603/referat-6-trida-vyvoj-cloveka-teorie-charlese-darwina 4 – http://pavek.bloguje.cz/703276-traveler-iq.php 5 – http://goodlucky.blog.cz/0807/cislo-sedm 6 – http://cs.wikipedia.org/wiki/Panspermie 7 – http://www.nashua.edu/hebertcouturede/take_this_self.htm 8 - http://galileospendulum.org/2012/02/12/happy-birthday-charles-darwin-2/ 9 – http://www.oskole.sk/?id_cat=8&clanok=2523 10 – http://www.radio.cz/cz/rubrika/kaleidoskop/tema-mesice-cesky-biolog-modifikuje-darwinovu-vyvojovou-teorii 11 – http://www.y-port.cz/cz/stale-clanky/konec-darwinovy-teorie.html 12 – http://www.atlaszvirat.cz/liska-polarni-1951 13 – http://www.y-port.cz/cz/stale-clanky/konec-darwinovy-teorie.html 14 – http://www.ezoo.cz/zvire.php?zvire_id=495 15 – http://www.trekkies.cz/view.php?cisloclanku=2005101302 16 – http://technet.idnes.cz/vedci-objevili-nejvzdalenejsi-vodu-ve-vesmiru-fqo-/tec_vesmir.aspx?c=A090423_184227_tec_vesmir_kuz