Zachyťme druhou frakturu (program Capture the fracture) International Osteoporosis Foundation Osteologická pracoviště e Mediekos a Bormed Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nutný rozsah vyšetření při diagnostice a léčbě osteoporozy MUDr
Advertisements

Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTA S OSTEOPOROTICKOU ZLOMENINOU
Indikace k celotělové densitometrii
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
Současnost a budoucnost prevence CMP při fibrilaci síní
Osteoporóza Co vyšetřit, jak léčit ?
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ I. čtvrtletí 2003 Zpracoval Median, s. r. o.
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Proč má smysl časná detekce karcinomu prostaty?
Chronické nemoci a erektilní dysfunkce MUDr. Karel KOČÍ, CSc. andromeda ®, Praha.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba osteoporózy : monitoring Dr C. Brasseur Praha, 2 února 2008.
EPIDEMIOLOGIE Chronické onemocnění masového výskytu, epidemie třetího tisíciletí Světová prevalence OP je 200 mil. obyvatel Roční světový výdej je 13.8.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Alain Wajman, MD, kardiolog Prat. Hosp. Rothschild APHP, Paříž Srdeční selhání,
Arteriální hypertenze v roce 2007
Vítáme Vás v Osteologickém centru Kraje Vysočina
Zlepšení výsledků léčby žen s pokročilým karcinomem vaječníků: GOG-0218 Michael Birrer Harvard Medical School, Boston, USA.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Swain, SABCS 2012, CLEOPATRA (data z posteru) Konfirmační analýza celkového přežití ve studii CLEOPATRA: Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná.
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Press konference CoaguChek
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ 2012.
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
DNA bankování pro lékařský výzkum „informovaný souhlas“ OLG FN Brno.
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do International Congress of Medicine for Everyday Practice Alain Wajman, MD, Kardiolog.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
Budoucnost léčby ovariálního karcinomu: přehled probíhajících a připravovaných studií Eric Pujade-Lauraine Hôpitaux Universitaires Paris Centre Site.
Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče
Nesteroidní antirevmatika u kardiaka
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O NEMOCNÉHO PO OPERACI PRSU
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
KLINICKÁ BIOCHEMIE. KLINICKÁ BIOCHEMIE Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo.
3. SEMINÁŘ měření frekvence nemocí v populaci.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Výsledky pilotní části projektu hospitalizovaných případů chřipky (GIHSN) v ČR v sezoně 2014 – 2015 J.Kynčl, Z.Manďáková, M.Havlíčková, L.Jurzykowská,
Prevence pádů Dana Jurásková MZ ČR
Panelová diskuse: Diagnostika metabolických osteopatií – specifika v nefrologii V. Palička, S. Dusilová Sulková, I. Rychlík, P. Kasalický, P. Bubeníček.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Roboticky asistovaná operativa v urologii M. Babjuk Česká urologická společnost.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
PSA jako indikátor léčebné odpovědi po radikální léčbě Ivo Minárik, 2015.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Případ Dr. Lewisona (Prog. Clin. Biol. Res. 12, 47-53, 1977)  V roce 1977 publikoval Dr. Lewison z Johns Hopkins University v USA případ pacientky, která.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Jak se léčí MM v ČR = data z Registru Monoklonálních Gamapathií (RMG)
Mezibuněčná komunikace Inaktivní osteoklasty
Osteoporóza.
- váhy jednotlivých studií
Počty pacientů v lékových registrech ČOS
Školení kódování podle MKN-10
Abstrakt Abstract Cíl práce Testované hypotézy Bibliografie
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
ONEMOCNĚNÍ KOSTERNÍ SOUSTAVY
Transkript prezentace:

Zachyťme druhou frakturu (program Capture the fracture) International Osteoporosis Foundation Osteologická pracoviště e Mediekos a Bormed Ostrava

Že osteoporóza je globální medicínský problém je chronicky známo

Ale reálný rozsah problému nám někdy nedochází! Roční incidence 400 000 800 000 1 200 000 1 600 000 1 500 000 250 000 krček femuru 250 000 předloktí 250 000 jiná místa 513 000 roční odhad ženy 29+ 750 000 obratle 228 000 184 300 roční odhad ženy 30+ nové případy, jakýkoli věk Karcinom prsu CMP Osteoporotické zlomeniny Kardiální příhody Podle Riggs BL and Melton LJ, 1995, Bone. 17(S5):505S; American Heart Association, Heart & Stroke Facts,1996; American Cancer Society, Cancer Facts & Figures, 1996. Data odpovídají epidemiologickým údajům z USA.

Mluvíme o třech hlavních osteoporotických zlomeninách 1. Klotzbuecher CM et al. J Bone Miner Res. 2000;15:721-739. 2. Nguyen N et al. J Bone Miner Res. 2005;20:1921-1928. 3. Vestergaard P et al. Calcif Tissue Int. 2007. Abstract 501-M.

vždyť riziko zlomeniny se zvyšuje dvojnásobně s každou SD poklesu BMD Ne, že by na kostní denzitě nezáleželo! vždyť riziko zlomeniny se zvyšuje dvojnásobně s každou SD poklesu BMD Relativní riziko zlomeniny Exponential Relationship Kostní denzita (T-score) 5

Ale na již prodělané fraktuře záleží mnohem více! první rok studie 5 10 15 RR=7.3 (4.4, 12.3) RR=5.1 (3.1, 8.4) incidence nových zlomenin obratlů (%) RR=2.6 (1.4, 4.9) The presence of a fracture is a potent risk factor for future fractures, independent of BMD Previous vertebral fracture since age 50 increases risk of hip fracture 2 times First vertebral Fx increases risk of subsequent vertebral Fx by 7.4 -12.6 fold The presence of a vertebral fracture is a potent risk factor for future fractures, independent of bone density. Therefore clinical goal of fracture- risk management should be prevention of the first fracture (Ross PD et al. Ann Intern Med 1991;114:919-923) 1 1 2 počet zlomenin obratlů na počátku sledování 2725 postmenopauzálních žen randomizovaných na placebo Lindsay R et al., JAMA 2001;285:320-23 6

A TO BEZ OHLEDU NA JEJICH BMD!!!!!! Pacientky s již prodělanou osteoporotickou frakturou jsou z hlediska další fraktury nejohroženější A TO BEZ OHLEDU NA JEJICH BMD!!!!!!

a právě zde je největší „CARE GAP“, neboť u pacientek s osteoporotickou frakturou není na osteoporózu jako základní příčinu fraktury pomýšleno a nejsou odesílány k následnému vyšetření, léčbě a dispenzarizaci

Cíle programu v první fázi – nemocniční oddělení : identifikovat hospitalizované pacientky s frakturou femuru a obratlů informovat je o vhodnosti další péče stran osteoporózy propustit je z oddělení s termínem vyšetření v osteologické ambulanci případně s doporučením užívání vápníku a Vigantolu a ochrany před pády

Doporučení Revmatologické společnosti a Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu pro pacienty se zlomeninou horního konce femuru -2015 za hospitalizace 60000 j. vit. D = 120 kapek = 3 ml Vigantolu kalcium

zainteresovaná koordinátorka na oddělení

Cíle programu v první fázi – osteologické ambulance: převzetí pacientek do následné péče zařazení do databáze IOF Capture the fracture

VÝSLEDEK TÉTO SPOLUPRÁCE: léčbu dostanou nemocné, které ji nejvíce potřebují významně klesne výskyt následných fraktur

děkuji za pozornost a čas!