Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Oficiální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.
Ota Pavel Dana Vásquezová 4.E 2011.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou O. Pavla... Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Český spisovatel Ota Pavel
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
Jan Opatřil….
Bratři Čapkové.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_ČJM4_4860_ZEM
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
František Hrubín Jan Musil.
FANTASTICKÁ LITERATURA
Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Božena Němcová Ladislava Helerová
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_07 NázevOta Pavel Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4. roč.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
PROJEKTOVÝ DEN PRO 9. ROČNÍK ZŠ ROSICE
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Prozaik, novinář, reportér ( )
Eduard Bass Marcela Bečáková 3. A. Eduard Bass ( ) narozen v Praze vl. jménem Eduard Schmidt studium na obchodní akademii, poté obchodním zástupce.
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
OTA PAVEL Praha Praha.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Božena Němcová (1820 – 1862).
Ladislav Fuks Michaela Sadílková, V8A
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
B ožena N ěmcová 8. ročník B ožena N ěmcová Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Ota Pavel. - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér - Je autorem.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
–  významný český spisovatel literatury pro mládež  redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_256_ČJ7
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Arnošt Lustig (1926 – 2011). Arnošt Lustig (1926 – 2011)
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Oficiální česká literatura 20. st. Téma: Ota Pavel – Smrt krásných srnců Ročník: Jméno autora: Mgr. Marcela Hofnerová Datum tvorby: 16. 10. 2012 Anotace:Žáci si připomenou základní údaje o tomto spisovateli a bude proveden rozbor vybraného lit. díla tohoto autora. .

Ota Pavel (1930-1973) vlastním jménem Otto Popper prozaik a sportovní reportér (nejmladším synem židovského obchodního cestujícího, žil v Buštěhradě na Kladensku), psal především autobiografické prózy z dětství (psal o sobě) a prózy se sportovní tématikou, trpěl maniodepresivní psychózou

Dílo: Jak jsem potkal ryby – vzpomínková kniha, např. povídka Zlatí úhoři Sportovní tématika: Pohádka o Raškovi – inspirované životem skokana na lyžích Jiřího Rašky, Plná bedna šampaňského - povídky

Smrt krásných srnců Žánr: Kniha sedmi povídek, ve kterých Ota Pavel vzpomíná na šťastné dětství před válkou i hořký okupační úděl smíšené židovské rodiny. Hlavní postava: autorův povedený otec Leo Popper, ne ideální, pokud šlo o malá milostná dobrodružství, se smyslem pro humor a láskou k rybám, vodě a vůbec. Další postavy: maminka, vzácně tolerantní k otcovým avantýrám strejda Prošek z Luhu pod Bánovem, všeuměl, král pytláků, sžitý s přírodou u Křivoklátu a Berounky

Smrt krásných srnců V první povídce "Nejdražší ve střední Evropě" tatínek naletěl a koupil rybník pouze s jednou rybou. Když to zjistil, nenechal si nic líbit a pomstil se tím, že bývalému majiteli rybníka prodal tu nejdražší bednu na králíky v celé Evropě. Druhá povídka "Ve službách Švédska" poukazuje na tatínkovu podnikavost u firmy Elektrolux. V prodeji vysavačů a ledniček se stal mistrem světa, hlavně díky paní Irmě, do které byl tajně zamilován.

Smrt krásných srnců Povídka "Smrt krásných srnců" je asi nejznámější a byla dokonce zfilmována. Vypráví o tom, jak si odvážný otec dojel s Davidovou hvězdou na rozvrzaném kole pro srnce, aby jím nasytil své syny, kteří měli odejít do koncentračního tábora. To už se bál i kurážný Prošek. Za pytláctví a přechovávání "žida" byla totiž smrt. Spolu s Proškovým divokým vlčákem Holanem se mu to skutečně podařilo; a možná právě ten srnec zachránil život Jiřímu, který měl po návratu z koncentračního tábora jenom 40 kg.

Smrt krásných srnců Povídka "Kapři pro Wehrmacht" byla také zfilmována a odehrává se za války. Tatínkovi seberou jeho milovaný rybník, on to samozřejmě nemůže přenést přes srdce. Až do doby výlovů chodí "své" kapříky krmit. Jednou v noci je pak tajně všechny vyloví. Pak přijedou ten spodní buštěhradský rybník lovit sítěmi rybáři v uniformách wehrmachtu. Zpočátku velká sláva a všechno vyhlíží slibně, ale v rybníce kupodivu nic není a nikdo si to nedokáže vysvětlit a ta muzika vlastně hraje už jenom na počest otci, který s Davidovou hvězdou na kabátě vypálil Němcům rybník.

Smrt krásných srnců "Jak jsme se střetli s Vlky" je krátká povídka o tom, jak Vlkové dali Otovi Pavlovi a jeho tatínkovi na frak. Šestou povídkou je "Otázka hmyzu vyřešena" a vypráví o tatínkových poválečných obchodech. Začne s prodejem mucholapek BOMBA - CHEMIK. Udělá s nimi terno, do svých obchodů zapojí také svého syna. Ale jak rychle uspěl, stejně tak rychle o svou slávu přišel. Přicházely mu telegramy typu: "Pane Popper. Mouchy nechcípají. Spravujou se! Jděte do prdele s takovým zázrakem!“ O pár let později tu samou mucholapku začali vyrábět Holanďané jako Fly Killer (Zabíječ much) a zaplavili tím Evropu.

Smrt krásných srnců V poslední povídce "Králíci s moudrýma očima" prodali Popperovi chatu a koupili si domeček U Radotína. Byla to jejich poslední štace tady na zemi a byla to štace šťastná. Tatínek si zavedl zvláštní chov šampaňských králíků a maminka zatím úspěšně pěstovala krocany, slepice a prodávala vajíčka. Takhle to táhli skoro deset let. Tatínek své králíky bral na výlety a jednou i na výstavu. Z té jel dotčený, že nevyhrál. Pak je všechny pustil na pasece. Domů se vrátil až ráno v tak zbědovaném stavu, že se maminka lekla a zavolala sanitku. Před odjezdem ještě pověsil na vrátka cedulku s nápisem PŘIJDU HNED a už nikdy nepřišel.

Použité zdroje SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN 80-7200-332-1 SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro I. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2001, ISBN 80-7235-154-0. http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/ota-pavel/smrt-krasnych-srncu.html