Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HATERIE, ŽELVY, KROKODÝLOVÉ
Advertisements

Plazi.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.15 Anotace:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Plazi - druhy.
Poznávačka PLAZI Zástupci označení * nejsou povinní.
Plazi opakování Pro 7. třídy.
Plazi Plazi jsou obratlovci
Plazi autor: David Hainall.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Plazi Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Plazi Vypracoval: Osička Jan.
Plazi.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Plazi – želvy.
Plazi-želvy a krokodýli
Třída PLAZI Obratlovci, kteří již nejsou vývojově vázaní na vodu. Jsou především vejcorodí, kdy bílek nahrazuje vodní prostředí. Vajíčka mají „kožovitou“
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Autor: Mgr. Hana Krajčová
VY_52_INOVACE_Př Plazi(prezentace, test) Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda- Přírodopis.
VY_32_INOVACE_2P.7_8.05 Autor: Mgr. Pavel Jeřábek Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Přírodopis, třída ZŠ Listopad 2012 Základní škola.
OPAKOVÁNÍ TŘÍDA PLAZI Opakování - pojmy: 1. Společné vyústění trávicí, pohlavní a vylučovací soustavy. Kloaka 2. Čím dýchají plazi? Plícemi 3. Jakou.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
KROKODÝLI.
ŽELVY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je.
SAMOSTUDIUM TEST ROSNIČKA ZELENÁ ROPUCHA OBECNÁ SKOKAN HNĚDÝ
POZNÁVÁNÍ DRUHŮ PLAZŮ RISKUJ. POZNÁVÁNÍ DRUHŮ PLAZŮ RISKUJ.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Plazi - opakování.
PLAZI.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01B_15_Systém.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_239_Primáti Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třída Plazi
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
zpracovaný v rámci projektu
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Obratlovci - plazi.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zoologie bezobratlých a obratlovců
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Třída: Plazi Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_01
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
PLAZI – ŽELVY A KROKODÝLI (zajímavosti)
Třída: Plazi znaky: tělo pokryté rohovitou pokožkou nebo krunýřem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Riskuj Plazi vypracovala Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
RISK Plazi ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola, Hradec Králové
ŽELVY A KROKODÝLI (po výkladu si zapiš do sešitu)
VY_32_ INOVACE_ 04_ PŘÍRODOVĚDA 5
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Poznávačka 7. ročník zoologie
Krokodýli (c) Mgr. Martin Šmíd.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor: Mgr. Irena Kotalíková Název: VY_32_INOVACE_234_Plazi Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2046 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM Leden 2013

Anotace: Jedná se o výukovou prezentaci, která slouží jako podpora výkladu - obrazová i textová. Jazyk: Český Očekávaný výstup: Rozlišuje a porovnává jednotlivé skupiny živočichů, určuje vybrané živočichy, zařazuje je do hlavních taxonomických skupin Ročník: Sedmý Druh učebního materiálu: Prezentace

Plazi Obr.1

Znaky : Vyvinuli se asi před 300 milióny let z obojživelníků Přizpůsobeni životu na souši Proměnlivá tělesná teplota Zrohovatělá svrchní část kůže Dýchají plícemi Srdce tvoří dvě komory a dvě síně Oplození je vnitřní

Dělení plazů : Želvy Krokodýli Šupinatí – ještěři - hadi Želva čtyřprstá Obr.2 Užovka obojková Obr.3

Želvy Tělo kryto krunýřem, který tvoří kostěné desky s rohovitými štítky Žijí na souši i ve vodě Nemají zuby, ale jen rohovité čelisti Masožravci ( vodní ) i býložravci ( suchozemské ) Zástupci: želva bahenní (výskyt střední Evropa) želva žlutohnědá ( jižní Evropa) želva obrovská ( Galapágy, Seychelské ostrovy ) želva nádherná ( celý svět ) mořské – kareta obrovská, kožatka velká

Želva žlutohnědá Želva obrovská Kareta obrovská Kožatka velká Obr.7

Krokodýli Ve vodách teplých oblastí Dlouhý,ze stran zploštělý ocas, silné končetiny, prsty spojené plovací blánou Zuby jsou uloženy v jamkách Ze všech plazů nejdokonaleji vyvinuté srdce (síně a komory jsou odděleny přepážkou) Masožravci Řadíme sem : krokodýly, aligátory, kajmany a gaviály Krokodýlům zapadá čtvrtý spodní zub do rýhy v horní čelisti – je viditelný i při zavřené tlamě Aligátorům a kajmanům zapadá do jamky – není vidět při zavřené tlamě

Zástupci: Např.: krokodýl čelnatý, krokodýl nilský aligátor severoamerický kajman šíronosý gaviál indický Krokodýl mořský Aligátor severoamerický Obr.9 Obr.8

Gaviál indický Kajman brýlový Obr.10 Obr.11

Zdroje : Obr.1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Galapagos_Geochelone_nigra_porteri.jpg/800px- Galapagos_Geochelone_nigra_porteri.jpg Obr.2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/Testudo_horsefieldii.jpg/800px-Testudo_horsefieldii.jpg Obr.3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Grass_Snake_%28Natrix_natrix%29_%287159865769%29.jpg/80 0px-Grass_Snake_%28Natrix_natrix%29_%287159865769%29.jpg Obr.4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Tortoise.aldabra.750pix.jpg Obr.5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Nabeulensis_sarda1.JPG Obr.6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Hawaii_turtle_2.JPG/800px-Hawaii_turtle_2.JPG Obr.7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/LeatherbackTurtle.jpg/800px-LeatherbackTurtle.jpg Obr.8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/SaltwaterCrocodile%28%27Maximo%27%29.jpg/800px- SaltwaterCrocodile%28%27Maximo%27%29.jpg Obr.9 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Alligator_in_the_Okefenokee.jpg/800px- Alligator_in_the_Okefenokee.jpg Obr.10 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Gavi%C3%A1l_indick%C3%BD.jpg/800px- Gavi%C3%A1l_indick%C3%BD.jpg Obr.11 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Spectacled_Caiman.JPG