Mluvíme, sjednáváme po telefonu (mobilu…)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Advertisements

Poznáš, kolik je právě hodin?
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Převody – jednotky délky
Na každém snímku je jeden obrázek, který tam nepatří. Poznáš který?
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
RYBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
CO VŠECHNO VÍM O HODINÁCH
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Pracovní listy zvířata
SLOVESNÝ ZPŮSOB Autor prezentace: Mgr. Jaroslava Zámostná
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem P, p
Hra ke zopakování nebo procvičení učiva Test k ověření znalostí z fyziky tělesa a látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Obst und Gemüse Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
SLON Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Skládání sil, rovnováha sil
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
C´est une photo de mariage de mes parents.
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi a přiřaď tělo k hlavě zvířete
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Ruský obrázkový slovník XIV Rok – Год
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Převody – jednotky délky
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Na každou stránku přiběhla myška hrabalka a přidala jednu potravinu navíc. Když poznáte kterou, tak ji prý zas odnese. Kliknutím se zobrazí chybějící.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vy_32_Inovace_14_Rozklad výrazů na součin
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Mluvíme, sjednáváme po telefonu (mobilu…) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Ptáček. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Michalův telefon Michal našel reklamu na trénink v zápase kung-fu. Nadchl se a vytočil uvedené číslo. … 1 2 3 4

Hovor Ústředna: „Prosím?“ Michal: „Haló, je tam Sokol?“ Ústředna: „No, prosím, co chcete?“ Michal: „Dobrý den, tady je Michal Novák. Je to Sokol Duchcov?“ Ústředna: „No, dyť to říkám, ne? Tak co chcete, nezdržujte, mám tady další hovory!“

Ústředna: „Tady žádnej Japonec není!“ /zavěsila/ Michal: „Jo, prosím vás, já bych se chtěl přihlásit na ten japonskej zápas, jak pořádáte.“ Ústředna: „Tady žádnej Japonec není!“ /zavěsila/ Michal: „Jak to, že není, dyť to v inzerátu píšete!“ Ústředna: „Tichooooooooooo!!!!!!!!!!!!“

Otázky Jaké chyby v rozhovoru udělal Michal? Co v rozhovoru nezvládla slečna v ústředně?

Co k tomu? Michal se uklidnil, prohlédl si znovu reklamu a zavolal ještě jednou.

Ústředna: „Prosím?“ Michal: „Je to Sokol Duchcov? Slečno, spojte mě s panem Pokorným.“ Ústředna: „Ten tady asi není.“ Michal: „Jen to, prosím, zkuste, má tam být od tří, buďte tak hodná.“ Ústředna: „No, já nevím, určitě tam nebude, ale když se vám chce čekat…“ (Michal dost dlouho čeká…)

Pokorný: „Pokorný.“ Michal: „No, to je dobře, že tam jste, chtěl bych se přihlásit na kung-fu.“ Ústředna: „Mluvíte? Já tu mám další hovory, neobsazujte to zbytečně!!“ Michal: „Ježíšmarjá, já se snad nedovolám.“ Pokorný: „Chlapče, jsem tady vždy po třetí hodině, šetři peníze za telefon, přijď se přihlásit osobně, rád tě uvidím.“ Michal: „Děkuju, mohl bych přijít zítra.“ Pokorný: „To by šlo, budu tě čekat.“

Co k tomu? Bylo to lepší? Co mohl Michal udělat ještě lépe? Pomohla by tužka a papír? Jak mohl dát slečně v ústředně na vědomí, že mu dochází kredit? Mohl být vůči panu Pokornému zdvořilejší?

Co s tím? Co si měl Michal před telefonováním připravit? Byl dost zdvořilý, ale i důrazný?

Promyslete si Jak dlouho být u telefonu, když se nic neozývá? Co říci do telefonu: když se ohlásí volaný když se ohlásí ústředna když díky ústředně cestujeme po podniku když máte na kreditu „velmi málo“… když nám řeknou: „musíte počkat, jste v pořadí…“ když se na čísle ozve úplně cizí účastník když se po několikátém volání na správném čísle ozve opět někdo jiný když při návštěvě v cizím bytě musíte „zdvihnout“ telefon když už chcete skončit, ale váš partner by si chtěl povídat…

Co jsme se dozvěděli? Do telefonu neříkáme „Halo“, ale představíme se jménem: „Dobrý den, tady Michal Novák…“ Když nám někdo volá do práce, neříkáme: „Haló, tady firma Sevšímhotov, ale tady Novotný, firma Sevšímhotov…“ Se spojovatelkou mluvíme pomalu a zřetelně a řekneme přesně, koho chceme… Mluvím spisovně…, víme proč?

Co jsme se dozvěděli? Mějme vždy po ruce bloček s propisovačkou. Nadiktované údaje přečteme ještě jednou a pomalu (pro kontrolu). Předpokládáte-li, že na druhém konci bude záznamník, připravíme si předem, co chceme nadiktovat Na druhém konci nás nevidí, proto dáme občas najevo, že jsme přítomni: ano, slyším, souhlasím… Nejlepší telefonát je ten, který je stručný (a … pro nás laciný), cílem je sjednat si schůzku, ne vyjednat obchod po telefonu.

Zdroje klipart s. 1. [cit. 2011-04-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=142&pos=25> klipart s. 2. [cit. 2011-04-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=142&pos=43> klipart s. 15. [cit. 2011-04-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=108&pos=120>

K O N E C SŠ stavební Teplice © M. Ptáček, 2010