VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody Šablona 32 VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Salinita vody Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný výstup: zvládnutí základních pojmů – salinita, NaCl, sůl v jídle Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: salinita, slanost vody Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let
Salinita (slanost) označuje koncentraci minerálních látek (solí) rozpuštěných v roztoku (obvykle ve vodě) nejčastěji bývá měřena v promile (‰) nebo v gramech na litr roztoku největší podíl mezi látkami rozpuštěnými v této vodě má chlorid sodný Salinita vody má vliv na snížený bod tuhnutí, který u běžné mořské vody může činit okolo -1,8 stupňů Celsia.
Chlorid sodný NaCl
Chlorid sodný nejdůležitější sůl bezkyslíkatých kyselin NaCl, kuchyňská sůl, sůl kamenná, halit získává se dolováním nebo odpařováním mořské vody
Krystal halitu
Krystaly NaCl
Krystaly NaCl vzniklé odpařením vody z roztoku
Podíl sladké a slané vody na Zemi 2,53% sladké vody (ledovce) 96,54 % je voda slaná (moře a oceány) 0,93% - ostatní voda
Mapa povrchové salinity vody světového oceánu
Mořská sůl je tvořena chloridem sodným přibližně ze 70 %. Salinita je ovlivněna následujícími faktory výpar srážky přítok vody z řek přítok vody tajících ledovců cirkulace mořské vody
Podíl soli v některých mořích: Rudé moře - 42 g/l Středozemní moře - 38 g/l Černé moře - 19 g/l Baltické moře - 4 g/l
Solné doly v Německu
Chlorid sodný přítomen v lidském těle v slzách, potu, krvi, moči, tkáňovém moku denně ho přijímáme v potravinách a nápojích (8-15g) doporučená dávka je 4 g nadbytek příjmu NaCl vede ke zvyšování krevního tlaku
Uzeniny obsahují velké množství soli
obohacená o příměsi jodidu draselného nebo jodičnanu draselného Kuchyňská sůl obohacená o příměsi jodidu draselného nebo jodičnanu draselného říkáme jí jodidovaná (nedostatek jódu v těle způsobuje řadu zdravotních poruch nebo onemocnění)
Fyziologický roztok roztok, který obsahuje stejné množství rozpuštěného chloridu sodného jako tělní tekutiny obsahuje 0,9% NaCl
Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_sodn%C3%BD#Vyu.C5.BEit.C3.AD http://www.google.cz/imgres?q=kuchy%C5%88sk%C3%A1+s%C5%AFl&um=1&hl=cs&sa=N&biw=1366&bih=573&tbm=isch&tbnid=o-egrU9LFN5Z3M:&imgrefurl=http://www.coop.cz/magazin/2_2002/sul_nad_zlato.html&docid=yE7psZPDJL6XgM&imgurl=http://www.coop.cz/magazin/2_2002/img/sul01.jpg&w=250&h=220&ei=80SXTsH6O8Sh4gT6-an6Aw&zoom=1&iact=hc&vpx=347&vpy=148&dur=7092&hovh=176&hovw=200&tx=98&ty=93&sig=117087871800149175882&page=1&tbnh=113&tbnw=127&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:1,s:0 http://www.google.cz/imgres?q=kuchy%C5%88sk%C3%A1+s%C5%AFl&um=1&hl=cs&sa=N&biw=1366&bih=573&tbm=isch&tbnid=xAWkQJSX1HkhqM:&imgrefurl=http://www.kafe.cz/chci-byt-zdrava/nemoci-tela/nedostatek-soli-dehydratace-prujmy-a-zvraceni-634.aspx&docid=UpIadJoQ1zIExM&imgurl=http://files.viaweb.cz/Image/4/chci-bzt-zdrava-nemoci-tela/1201-2.gif&w=152&h=200&ei=80SXTsH6O8Sh4gT6-an6Aw&zoom=1&iact=rc&dur=587&sig=117087871800149175882&page=1&tbnh=113&tbnw=86&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:5,s:0&tx=40&ty=59 http://www.google.cz/imgres?q=kuchy%C5%88sk%C3%A1+s%C5%AFl&um=1&hl=cs&sa=N&biw=1366&bih=573&tbm=isch&tbnid=9hGoNmIT02vuXM:&imgrefurl=http://www.ua.all.biz/cs/g574627/&docid=GOGSrFcszfMRkM&imgurl=http://ua.all.biz/img/ua/catalog/574627.jpeg&w=400&h=386&ei=80SXTsH6O8Sh4gT6-an6Aw&zoom=1&iact=hc&vpx=898&vpy=254&dur=32&hovh=221&hovw=229&tx=126&ty=119&sig=117087871800149175882&page=1&tbnh=120&tbnw=126&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:13,s:0 http://recepty.centrum.cz/tipy-triky/2005/7/1/clanky/domaci-uzeni/ http://www.google.cz/imgres?q=fyziologick%C3%BD+roztok&num=10&um=1&hl=cs&biw=1366&bih=573&tbm=isch&tbnid=WaoJKfFj1uB2AM:&imgrefurl=http://lindys.blog.cz/0801/9&docid=ejpnCcVrkXRILM&imgurl=http://www.moda.cz/e/sites/www.moda.cz/Autori/Lucie_Lukacikova/20071101_Jak_Pecovat_O_Kontaktni_Cocky/images/2.jpg_1541401684.jpg&w=267&h=250&ei=fEmXToGcEsizhAfggtWABA&zoom=1&iact=hc&vpx=983&vpy=259&dur=1482&hovh=200&hovw=213&tx=117&ty=144&sig=117087871800149175882&sqi=2&page=1&tbnh=122&tbnw=139&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:24,s:0