Stavební plány: DNA a její replikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Molekulární základy dědičnosti
Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Digitální učební materiál
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 Chromosom Milada Roštejnská Helena Klímová. Obsah Chromosom Stav chromosomů se během buněčného cyklu mění Eukaryotní DNA je sbalena do chromosomu Interfázový.
Transkripce (první krok genové exprese)
Nově syntetizovaný řetězec DNA
Transkripce (první krok genové exprese)
Replikace DNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Replikace DNA Tato prezentace se zabývá procesem Replikace DNA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Transkripce a translace
Biologie buňky chemické složení.
Proteosyntéza RNDr. Naďa Kosová.
Struktura a funkce buněčného jádra
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
KVÍZ Tajomství života: DNA Tatiana Aghová CZ.1.07/2.3.00/ Věda všemi smysly.
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
AV ČR, Mendelovo muzeum a Vereinigung zur Förderung der Genomforschung pořádají další ročník Mendel Lectures které se konají v Agustiniánském.
Molekulární genetika DNA a RNA.
STRUKTURA NUKLEOVÝCH KYSELIN
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Molekulární základy dědičnosti
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Definice, typy mutací, mechanizmy vzniku a oprav
Od DNA k proteinu.
Replikace Kateřina Nováková 6.B 2013/2014.
Stavební plány: DNA a její replikace. Posloupnost aminokyselin v bílkovinných řetězcích je zakódována v dezoxyribonukleové kyselině – DNA, která je tvořena.
Didaktické testy z biochemie 4 Replikace Milada Roštejnská Helena Klímová.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Milada Teplá, Helena Klímová
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Didaktické testy z biochemie 5 Transkripce Milada Roštejnská Helena Klímová.
DNA diagnostika II..
Transkripce a translace
Sacharidová složka nukleotidů
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Replikace genomu Mechanismus replikace Replikace u bakterií Replikace u eukaryotnich buněk.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2.
1. 1.Molekulární podstata dědičnosti. Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách.
Genetický kód – replikace
Metabolické děje II. – proteosyntéza
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
Replikace DNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zdvojování genetické paměti - Replikace DNA
Transkript prezentace:

Stavební plány: DNA a její replikace

Nukleotidy a nukleové kyseliny Posloupnost aminokyselin v bílkovinných řetězcích je zakódována v dezoxyribonukleové kyselině – DNA, která je tvořena dvěma páry zřetezených nukleotidů. V DNA jsou 4 druhy nukleotidů – Adenin, Thymin, Guanin a Cytozin. Nukleotidy v protilehlých řetězcích jsou uspořádány tak, aby do sebe zapadaly – proti Adeninu je vždy Thymin, proti Cytozinu je vždy Guanin. Podle jednoho řetězce DNA je možno proto vytvořit odpovídající druhý řetězec.

Mitóza Interfáze Mitóza Interfáze

Mitóza Interfáze Mitóza Interfáze

Jadérko – místo pro transkripci RNA pro ribosomy

Sbalování DNA kolem histonů Animace: 4 MB

Histony (jejich subjednotky zeleně, modře, žlutě a červeně) a obtočená spirálka DNA (bílošedě)

Sbalení DNA v chromosomech

Remodelace nukleosomů

Templátový řetězec je vždy protisměrný (od 3‘ konce k 5‘ konci) Syntéza DNA probíhá od 5‘ konce k 3‘ konci! DNA polymeráza Animace

DNA může růst ve směru od 5‘ k 3‘ konci DNA může růst ve směru od 5‘ k 3‘ konci. Kdyby rostla opačně, nemohla by probíhat průběžná oprava před připojením dalšího nukleotidu

DNA polymeráza také provádí kontrolu a případnou opravu špatně připojených nukleotidů vždy před dalším dalším připojením nukleotidu!

Svírací protein (sliding clamp) Animace DNA helikáza Animace

DNA replikace Animace

syntéza DNA ve váznoucím řetězci

Problém: na konci řetězců zůstane RNA primer, který už nemá co přepsat Řešení problému: syntéza DNA na konci DNA řetězců – v tzv. telomerách tvořených opakujícími se sekvencemi nukleotidů (u člověka opakující aekvence GGGGTTA) .Telomery jsou syntetizovány telomerázou.

Opravovací protein chytne DNA od mezery do chyby… Následná oprava chyb – podle starého řetězce DNA (pozná se tak, že v něm nejsou mezery - opravy musí proběhnout rychle, dokud DNA ligáza nesešije synetizované fragmenty DNA) Opravovací protein chytne DNA od mezery do chyby… DNA Repair mechanism Animation …a vystřihne chybný řetězec DNA polymeráza vytvoří nový fragment a ligáza ho sešije

Pokud by nedošlo k opravě, špatně připojený nukleotid vytvoří v dalším kole replikace mutovanou DNA

Pokud by vyštěpení a oprava probíhaly v pouze templátovém řetězci vytvoří v dalším kole replikace mutovaná DNA Proto vyštěpení a oprava je efektivní, probíhá-li v novém řetězci (a DNA se opraví podle starého řetězce)

Vznik mutací – deaminace: z cytozinu vznikne uracyl.

Problém vznikne tím, že cytozin má normálně odpovídající (protější) nukleotid guanin, uracyl má ale adenin, proto po replikaci v jedné dceřinné DNA vznikne mutace… …zatím co druhá je v pořádku.

Vznik mutací – depurinace: z cukerné složky se odštěpí nukleotid.

Problém vznikne tím, že nukleotid vypadne z jednohoz řetězců DNA (např Problém vznikne tím, že nukleotid vypadne z jednohoz řetězců DNA (např. adenin) a komplementární nukleotid nemá se s čím vázat. Při další replikaci nově syntetizovaná DNA bude o jeden nukleotidový pár kratší – vznikne šířící se mutace… …zatím co druhá dceřinná DNA bude v pořádku.

Vznik mutací – tvorba tyminových dimerů: jsou-li v řetězci DNA vedle sebe tva thymidiny, vlivem UV světla se thyminy v thymidinech „sešijí“. V řetězci DNA tak „vypadnou“ dva nukeotidy a při následné replikaci bude jedna z dceřinných DNA o dva nukleotidy kratší.

„Voda“ a „vodka“ - jedno písmenko a jaký rozdíl! DNA velryby a člověka – jen v některé nukleotidy jsou jiné, a jaký je rozdíl mezi oběma savci, které DNA kóduje!