Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu: Český středověk
Advertisements

REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Gotika -věk katedrál(velký chrám) -vznik ve 12-15století ve Francii lomenný oblouk.
GOTICKÁ KULTURA.
Umění vrcholného středověku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. února 2008
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Základní charakteristika gotiky
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ .
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gotika Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o gotickém slohu.
Vývoj stavebních slohů
Gotika.
Ve znamení gotického slohu
Gotika 12 st. – 16 st..
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
GOTIKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Gotika.
Gotika -vzniká ve Francii -uplatňuje se v století
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Gotická kultura.
Umělecký sloh vrcholného středověku
Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Gotika Kateřina Kuncová.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Gotika Bolfíková Nikola.
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Architektura do začátku 20. století.
Gotika Vzdělanost. Gotika Vzdělanost Kdy: 12. století Kde vznikla: Francie Hrad Bezděz.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Gotika.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Význam křesťanství ve středověku
Dějiny umění Prvky gotické architektury 4.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název: VY_32_INOVACE_II.VL14 Vytvořeno: 22. 3. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: České dějiny – Gotický sloh Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky se základními rysy gotické kultury a památkami gotického slohu na našem území. Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic či skupiny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

Gotický sloh

původně hanlivé označení, barbarský kmen Gótů vznik ve Francii k nám za Václava I. architektura: světská (hrady, paláce, tvrze) církevní (kostely, kláštery, katedrály)‏ ‏

Architektura Typické prvky vertikalismus lomený oblouk vitráže rozety žebrová klenba vnější opěrný systém – oblouky a pilíře fiály chrliče Katedrála Notre-Dame

Lomený oblouk Rozeta s vitráží

Schéma a postup žebrové klenby Křížová klenba se žebry Schéma a postup žebrové klenby

Chrlič je součást staveb, která zajišťuje odvod dešťové vody z okraje střechy nebo okapového žlabu do dostatečné vzdálenosti od budovy. Nahrazuje tak do jisté míry okapovou rouru. Chrlič Chrliče na Notre - Dame

Příklady gotických staveb Katedrála sv. Barbory - Kutná Hora

Katedrála sv. Víta a její opěrný systém Vnější opěrný systém

Hrad Bezděz

madony = obrazy nebo sochy Panny Marie s Ježíšem Sochařství madony = obrazy nebo sochy Panny Marie s Ježíšem piety = obrazy nebo sochy Panny Marie s mrtvým Ježíšem Michelangelova Pieta Panna Maria Montserratská

Gotické malířství Náboženská tematika i výjevy z běžného života Často zobrazováni zadavatelé zakázek – donátoři Nejčastěší obrazy – deskové obrazy, fresky Gentský oltář Roudnická madona

Otázky k opakování: Jaké jsou typické prvky gotického slohu? Co jsou chrliče a k čemu sloužily? Co bylo hlavním motivem pro sochaře? Vyhledej na internetu některé významné gotické stavby a představ je spolužákům.

Otázky k opakování: Jaké jsou typické prvky gotického slohu? vertikalismus, lomený oblouk, vitráže, rozety, žebrová klenba, vnější opěrný systém – oblouky a pilíře, fiály, chrliče Co jsou chrliče a k čemu sloužily? Chrlič je součást staveb, která zajišťuje odvod dešťové vody z okraje střechy nebo okapového žlabu do dostatečné vzdálenosti od budovy. Nahrazuje tak do jisté míry okapovou rouru. Co bylo hlavním motivem pro sochaře? madony = obrazy nebo sochy Panny Marie s Ježíšem piety = obrazy nebo sochy Panny Marie s mrtvým Ježíšem Vyhledej na internetu některé významné gotické stavby a představ je spolužákům.

Obrázek Použité zdroje Katedrála Notre - Dame Rozeta s vitráží http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Paris.notre.dame.750pix.jpg Rozeta s vitráží http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Rozeta_Pary%C5%BC_notre-dame_chalger.jpg Lomený oblouk http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Okno_katedraly_Strasburg.JPG Schéma a postup žebrové klenby http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Gotic3d2.jpg Křížová klenba se žebry http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Chelmno_fara_sklepienie_nawy_pn.jpg Chrlič http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Llandiff_Cathedral_%288100704860%29.jpg?uselang=cs Chrliče na Notre - Dame http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Notre_Dame_-_Gargoyles_-_Gargouilles_%282322055547%29.jpg?uselang=cs Michelangelova Pieta http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Michelangelo%27s_Pieta_5450_cropncleaned_edit.jpg Panna Maria Montserratská http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Verge.jpg Gentský oltář http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Retable_de_l%27Agneau_mystique.jpg Roudnická madona http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Roudnicka_madona.jpg Katedrála sv. Barbory - Kutná Hora http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/KUTNA_HORA_%28js%29_11.jpg Vnější opěrný systém http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Praga_przypory.jpg Katedrála sv. Víta http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/St_Vitus.jpg Bezděz http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Bezdez.jpg