S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 3. dubna 2012
Advertisements

Elektronická učebnice - I
Předpony s, z, vz.
VY_32_INOVACE_28_ČESKÝ JAZYK 5.ROČNÍK_PŘEDPONY S-,Z-
Předpony s-, z-, vz- Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Olga Zehnálková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
75.1 Předpony roz-, bez- bezstarostný rozvázat rozbalit rozdělat
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
květ 87.1 Stavba slova kvete květen květina Květa květináč odkvete
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
Elektronická učebnice - I
PŘEDPONY S-, Z-, VZ-,I.ČÁST
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
50.1 Předpony ob-, v-, vy-, vý- jede objede ujede vyjede nejede vjede
36.1 Obsahy složitějších obrazců
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKY JAZYK_15
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
66.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor hrad
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Co jsou nahosemenné rostliny?
21.1 Malá násobilka - dělení
Elektronická učebnice - I
Předpony s-/z- Zpracovala: Mgr
Pravopis – předpony s-, z-, vz-
34.1 Souřadnice bodů, osy souřadnic x, y
Elektronická učebnice - II
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk, 5. ročník
126.1 Jednoduché křižovatky, pravidlo pravé ruky
7.1 Polopřímka, opačné polopřímky
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
13.1 Desítky - jednotky 10 jednotek = 1 desítka
64.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor kost
63.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor píseň
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
Co mají společného tyto obrázky???
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
72.1 Odčítání desetinných čísel
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
34.1 Přídavná jména Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor:
63.1 Sčítání zlomků se stejným jmenovatelem
9.1 Odčítání do 20 bez přechodu desítky
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Předpony – s-/z- Autor Fulínová Šárka.
Pravopis S / Z. Pravidla psaní předpony s Směr dohromady - sejít se, shon, sjet, sjednotit, sblížit se... Směr shora dolů, z porchu pryč - slízat, setřít,
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník
Pravopis S / Z.
PŘED PO NY S - Z - VZ - PŘED LOŽ KY S Z
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Transkript prezentace:

S- Z- VZ- 74.1 Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.1 Předpony s-, z-, vz- S- Z- VZ- Větev se pod tíhou ovoce zlomila. Listí již zežloutlo. Jablíčko už zčervenalo. Přezrálé jablko spadlo pod strom. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice?

74.2 Co už víš? Jaký je rozdíl mezi předponou a předložkou? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.2 Co už víš? Jaký je rozdíl mezi předponou a předložkou? Předpona je součástí slova, stojí před slovním základem (kořenem), vždy ji píšeme se slovem dohromady (oddělit, uhodit, přenést). Některá slova mohou mít více předpon (nevyučit, neodhodit). Předložka je jedním ze slovních druhů. Předložka stojí před slovy a píšeme ji vždy zvlášť. zahrádka za zahrádkou vedle zahrádky příponová část -k- -a (přípona + koncovka) předpona kořen u zahrádky Jak poznáme předponu? po odtržení předpony dává slovo význam (obarvit - barvit) předponu můžeme vyměnit za jinou (podchod - nadchod) slovo si řekneme v jiném tvaru (vyrobit – vyrábět - obrábět) před zahrádkou

74.3 Kdy píšeme ve slovech předponu s-? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.3 Kdy píšeme ve slovech předponu s-? Psaní předpon se řídí v zásadě významem. směr: dohromady pryč dolů Zemědělci sváželi obilí z pole. Smažte tabuli! Dědeček spadl ze žebříku.

74.4 Kdy píšeme ve slovech předponu z-, ze-, vz-? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 74.4 Kdy píšeme ve slovech předponu z-, ze-, vz-? Psaní předpon se řídí v zásadě významem. Směr - vzhůru dokončení (výsledek) děje změna stavu Letadlo rychle vzlétlo. Větev se pod tíhou sněhu zlomila. Listí již zežloutlo.

74.5 Procvičení a příklady Doplňte správné předpony s-, z-, vz-. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.5 Procvičení a příklady Doplňte správné předpony s-, z-, vz-. Ve škole _bíráme starý papír. Automobily _vážely řepu z polí. Velice jsi mě _klamal. _lepili jsme oba papíry k sobě. Obilí již __klíčilo. O Vánocích jsem velmi _tloustla. Zmije se _točila do klubíčka. Déšť _myl všechny stopy. Strom se _kácel na blízké stavení. Koně se __pínali. Lidé se _hromáždili na náměstí. Petr _lezl pomalu na zem. Při tělocviku jsem se pořádně _potil. Venku se už __tmělo. Ptáček _létl ke krmítku. Na výlet si pečlivě _balte všechny věci. Květiny ve váze už _vadly. Náš dědeček již __stárl.

74.6 Něco navíc pro šikovné. Pozor na některá slova! Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.6 Něco navíc pro šikovné. Pozor na některá slova! Vždy předpona z-: Vždy předpona s-: zkoušet sbohem zkoumat skončit zpěv, zpívat strávit, strava ztráta spropitné zčásti skonat zleva shnít zdaleka spotřebovat ztěžka stmívat se zřídit strhnout způsobit zpytovat Slova s různým významem: zhlédnout (v zrcadle, v někom…) shlédnout (z vrcholu dolů) zpráva (informace) správa (majetku) ztěžovat (si život) stěžovat (si na někoho) zbít (někoho) sbít (prkénka k sobě) zběh (uprchlík) sběh (lidu)

74.8 Test znalostí 1. Jak se nazývá slovní základ: stonek květ kořen Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.8 Test znalostí 1. Jak se nazývá slovní základ: stonek květ kořen kořínek 3. Která věta je napsána správně? Lidé se sběhly na náměstí. Lidé se zběhli na náměstí. Lidé se sběhli na námněstí. Lidé se sběhli na náměstí. 2. Co je to předpona? je jedním ze slovních druhů část slova před kořenem část slova za kořenem divadelní závěs 4. Které slovo je napsáno nesprávně? spadl zbarvit vzlétl shnědl Správné odpovědi: c b d Test na známku

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.9 Použité zdroje, citace http://www.magazinzahrada.cz/uploads/gallery/krasna-zahrada/krasna-zahrada-5.jpg slide č.2 http://ilustrace.pixmac.cz/4/jablon-jabka-autumn-kalorie-pixmac-ilustrace-59421189.jpg slide č.1 http://img.blesk.cz/img/2i_article/487336-img-sport-hokej-hokejka-jasko-penalta.jpg slide č.7 Obrázky z databáze klipart