E INRICHTUNG DER K ÜCHEN Vypracovala: Jitka Mudrychová 2 Projekt Zvyšování kvality a modernizace vzdělávání je spolufinancován z prostředků Evropských sociálních fondů
DER E SSTISCH = JÍDELNÍ STŮL DIE S TÜHLE = ŽIDLE 3
DIE T ÖPFE = HRNCE DIE K ASSEROLLEN = KASTROLY 4
D AS B ESTECK = PŘÍBOR das Messer = nůž die Gabel= vidlička der Löffel= lžíce 5
D IE T ASSE = ŠÁLEK 6
DIE T ASSE, DIE U NTERTASSE = ŠÁLEK S PODŠÁLKEM 7
D IE P FANNE = PÁNEV 8
DER T ELLER = TALÍŘ 9 Nationaltheater der Suppenteller= polévkový talíř flacher Teller= mělký talíř tiefer Tell =hluboký talíř
DIE S CHÜSSEL - MÍSY 10
D IE K ANNE - KONVICE 11
DAS W EINGLAS - SKLENIČKA 12
DIE S CHÖPFKELLE - NABĚRAČKA 13
DIE B RATPFANNE - PEKÁČE 14
DER D RUCKTOPF 15
DIE Z UCKERDOSE = CUKŘENKA 16
S ALZSTREUER = SLÁNKA P FEFFERSTREUER = PEPŘENKA 17
DER M ÖRSER = HMOŽDÍŘ 18 Ständetheater
DER E NTSAFTER = ODŠŤAVŇOVAČ 19
DER O FENHANDSCHUH = CHŇAPKA 20
DER P INSEL ZUM B ACKEN = MAŠLOVAČKA 21
D I E MIKROWELLE= MIKROVLNNÁ TROUBA 22
DIE KOCHHERDE= SPORÁKY DER GASHERD= PLYNOVÝ SPORÁK DER ELEKTROHERD= ELEKTRICKÝ SPORÁK 23
DIE G ESCHIRRWASCHMASCHINE = MYČKA NA NÁDOBÍ 24
DER S IEB = CEDNÍK 25
DAS H ACKBRETT = PRKÉNKO 26
DIE K AFFEEMASCHINE = KÁVOVAR 27
DIE G EWÜRZDOSEN = KOŘENKY 28
DIE GEWÜRZMÜHLE= MLÝNEK NA KOŘENÍ 29
DIE G RILLZANGE = KLEŠTĚ NA GRIL 30
DAS T EIGBRETT = VÁL 31
DER K NACKER = LOUSKÁČEK NA OŘECHY 32
DER ABFALLEIMER=ODPADKOVÝ KOŠ 33
F RAGEN Welche Küchengeräte kennen Sie? Welche Gläser kennen Sie? Wie sagt man auf Deutsch- struhadlo, váleček, vařečka, hrnec, kastrol, poklička, nůžky na ryby? Welche Arten von Gläser kennen Sie? Welche Arten von Besteck kennen Sie? 34
UPOZORNĚNÍ Při zpracování programu byla použita obrazová dokumentace, která je volně k dispozici na internetu nebo z vlastních zdrojů s odkazy. Použitá literatura Formanová, A., Žmudová, Z.: Němčina v gastronomii. 1. vyd. Praha, Informatorium. 35