Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Sociální správa - prosinec
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
CzechInvest Koncepce podpory investic
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Hospodářská politika.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Systém soukromého práva
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Materiální základ produkce veřejných statků
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Právo sociálního zabezpečení
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Správa sociálního zabezpečení
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Obsah veřejných rozpočtů III
Subjekty a objekty veřejných politik
Sociální systém České republiky
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Veřejné Finance.
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Září 2017 Sociální stát.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Rodinná politika Sociální politika II.
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování Mirka Wildmannová

Sociální zabezpečení = nástroj realizace sociální politiky = zabezpečení příznivých životních podmínek pro občany, jejichž potřeby nelze z objektivních důvodů zabezpečovat rozdělováním podle pracovního výkonu = souhrnné označení pro všechny instituce, které poskytují - radu (poradenství) - ochranu (prevenci) - materiální a peněžní plnění - služby - azyl (ústavní péči)

Odvětví sociálního zabezpečení Péče o zdraví (léčebná a preventivní) Zabezpečení při dočasné neschopnosti pro nemoc a úrazy Pomoc při výchově dětí v rodině Zabezpečení při invaliditě Zabezpečení ve stáří Zabezpečení rodinných příslušníků a pozůstalých Zabezpečení v nezaměstnanosti

Nástroje sociálního zabezpečení Legislativní úpravy, administrativní, institucionální i technickou infrastrukturu, finanční nástroje Transfery příjmu peněžních dávek - poskytování na základě testování příjmů - poskytovaných bez testování příjmů Služby či naturální požitky

Účinky systému SZ 1. Externí efekty Makroekonomické efekty Mikroekonomické efekty 2. Interní efekty (pro vnitřní systém SZ)

Funkce SZ - ekonomické Pojištění vůči jistým životním událostem K regulaci monopolů Existence externalit (negativní dopad na ŽÚ) Zajištění některých preferovaných statků Nápomoc procesu kapitálové akumulace přímo Pomoc reprodukce PS, nepřímá podpora akumulace

Funkce SZ - Sociální Rozdělení zdrojů v souvislosti s životními událostmi Zmírnění nerovnosti ve společnosti Zajištění specifických oblastí spotřeby (sociální význam)

Činitelé sociálního zabezpečení žádná společnost neexistuje izolována od ostatních, proto je nutné rozdělení: Endogenní faktory (demografické, ekonomické, sociologické, politické) Exogenní faktory (akademické a politické sociální myšlení, světové politické ideologie, mezinárodní právo sociálního zabezpečení, technika sociální ochrany, mezinárodní technická spolupráce apod.)

Sociální instituce SZ Jde o instituci tak hlubokého rozsahu, že je po určité době schopna zpětně působit na všechny základní endogenní faktory, tj. na demografii, ekonomiku, sociologické uskupení občanů, na politiku

Vnitřní činitelé sociálního zabezpečení Demografický faktor kvantitativní demografie Kvalitativní demografie Ekonomický faktor různé typy závislosti na ekonomickém faktoru Zneužívání instituce pro ekonomické účely Ekonomické mantinely sociálních opatření

Vnitřní činitelé sociálního zabezpečení Sociologický faktor Sociální partneři Zájmové skupiny Sektor sociální ekonomiky Soukromý sektor Politický faktor politické systémy a sociální zákonodárství Politická mechanika přípravy a novelizace zákonů

Vnější činitelé sociálního zabezpečení Sociální myšlení a právo Technika sociální ochrany Prostředky a média kulturních přenosů Národní pole Mezinárodní pole

Metody realizace a financování SZ Spoření Soukromé pojištění Podnikové zaopatření Sociální pojištění Státní zaopatření Sociální pomoc

Oblasti – odvětví sociální politiky Rodinná politika Zdravotní politika Sociální zabezpečení Vzdělávací politika Politika trhu práce a zaměstnanosti Bytová politika

Sociální zabezpečení Sociální pojištění Státní sociální podpora Sociální pomoc

Sociální pojištění Sociální pojištění - nemocenské pojištění - důchodové pojištění - příspěvek na politiku zaměstnanosti Zdravotní pojištění

Sociální stát Podle Titmusse Podle Esping – Andersena = ideální typy států – v realitě obsahují příměsi z ostatních modelů

Současné priority sociálních států - evropských Hledání rovnováhy mezi ekonomickou efektivitou a sociální únosností Snaha o integraci žadatelů o práci prostřednictvím pobídkových programů a zároveň posílení role trhu v politikách zaměstnanosti

Posun ve vývoji evropské sociální politiky Posílení role trhu v rámci systémů SZ Expanze provizí založených na principu pojištění Privatizace v oblasti sociální zodpovědnosti Větší formalizace a přísnější pravidla pro poskytování sociálních služeb

Použitá literatura: Munková, G., kol.: Sociální politika v evropských zemích, Karolinum 2004 Kapitola: I. , II., dostudovat kap. III.